Klasszikus

Moszkva hazánk kultúrájával ismerkedik

2004.11.02. 00:00
Ajánlom
A Fesztiválzenekar koncertje és a magyar filmhét moszkvaiak ezreivel ismertette meg a magyar kultúrát a napokban. A rendezők ugyanakkor aggódnak, hogy nem áll majd rendelkezésükre a tervezett költségvetés, így nem sikerül áttörést elérni a több, mint egy évtizede pangó orosz-magyar kulturális kapcsolatokban.

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével vette kezdetét hivatalosan a magyar-orosz kulturális évadot beharangozó előfesztivál Moszkvában. A nemrég épült, hipermodern Moszkvai Nemzetközi Zenepalota épületében nagy sikert aratott a Fischer Iván által dirigált zenekar és Ránki Dezső zongoraművész. Az orosz közönség a koncert második felében elhangzott Rachmanyinov II. szimfóniát díjazta hosszan tartó tapssal, de a két Bartók mű - Magyar parasztdalok, és a III. zongoraverseny - is nagy tetszést aratott.

A budapesti Művész Mozihoz hasonló Rolan Filmszínházban öt magyar filmet vetítettek csaknem egy héten át. A "legjobb külföldi film" kategóriában Oscar-díjra javasolt Kontroll nagy sikert aratott, nemkülönben Török Ferenc alkotása, a Moszkva tér, mely a rendszerváltás idején felnőttkorba lépő generációról és a '89-es zűrzavaros időről szól.

Ideje leszámolni az oroszt fővárosról terjesztett előítéletekkel. Moszkva soha nem látott módon virágzik. A 10 milliós metropolisz Budapest nagyságú belvárosának a késői szocalizmus évtizedeiben lepusztult épületeit felújították, mindenhol toronydaruk magasodnak, jelezve a lázas építkezéseket. Különösen éjjel nyújt megkapó látványt az orosz főváros, amikor a amerikai ízléstelenséggel vetekedő fényreklámok látszanak csupán a szocreál kockaházakból. Az egykor üresen kongó üzletekben a legnagyobb és legelegánsabb nyugati cégek kínálják - méregdrágán - portékáikat. A hetente háromszor néhány órára kinyitó Lenin-mauzóleumnál már nem kígyóznak sorok, de a Vörös csillag még ott díszeleg a legtöbb középületen. A metropolisz nem csupán az újoroszok - a vadkapitalizmusban meggazdagodott, nem épp hófehér múltú milliomosokat nevezik így - gátlástalan luxusáról híres, de ismét kezd megerősödni egy igényes középosztály is. Színvonalas kulturális intézmények, szórakozóhelyek, vendéglők, jazz-kocsmák tucatjai telnek meg minden este. Így a Dom Fotografii multikulturális intézet is, ahol a 100 híres kép a 20. századból" című kiállítást rendezték meg a magyar fényképészek legszebb alkotásaiból. A négy terem zsúfolásig megtelt a megnyitón, az orosz közönség számára a reveláció erejével hatott, hogy az általuk is jól ismert klasszikusok, mint André Kertész, Robert Capa Magyarországról indultak világhódító útjukra. A Kincses Károly által rendezett kiállítás a száz év magyar históriájába, kulturtörténetébe is bepillantást enged az orosz közönség számára.

A legprogresszívebb színházi törekvéseket a Krétakör színház Siráj produkciója fogja képviselni , a magyar irodalmat pedig a decemberben kezdődő Non-fictiopn könyvvásárra oroszul megjelenő alkotások. Nádas Péter, Bodor Ádám, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Ákos műveivel ismerkedhet meg az orosz közönség.

Az előfesztivál sikere bizakodással tölti el a rendezőket, továbbra sem világos azonban, hogy az orosz évad költségvetése eléri-e a tevezett 500 millió forintot. Ennél szükebb pénzforrásból nem rendezhető átfogó és áttörést elérő rendezvénysorozat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?