Klasszikus

Mozart A-dúr szimfónia (K 201)

2015.04.26. 08:49
Ajánlom
„Ez a Mozart tulajdonképpen teljes mesterségbeli tudással jött a világra, mert bármihez fogott mindenhez értett."

A múlt hétvégi komor és sötét tónusú d-moll zongoraverseny után ezúttal egy vidámabb darabot, Mozart A-dúr szimfóniáját (K 201) osztjuk meg. Ráhangolódásként szeretnénk felidézni Miloš Forman Amadeus című filmjének egyik legnagyszerűbb részletét, amelyben több Mozart műből is felcsendül pár taktus - kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a Mozart-életmű összefoglalása három percben:

Szerkesztőségünk választása a fenti filmrészletben elhangzó művek közül az A-dúr szimfónia: ezt és a G-dúr hegedűversenyt tartjuk az évszakhoz illő zenének, de mivel egy korábbi sorozatunkban a hegedűversenyt már bemutattuk, így most a szimfónia mellett döntöttünk.

Mielőtt azonban meghallgatnánk a teljes művet, szeretnénk Olvasóink figyelmébe ajánlani Karl Böhm Pontosan emlékszem című önéletrajzi könyvéből Mozartra vonatkozó két részletet:

„Mozart iránti szeretetemet Bruno Walter ébresztette fel, és Richard Strauss volt az, aki elmélyítette és fokozta ezt a szeretetet. Strauss nagyon vonzódott Mozarthoz. A gyakran száraznak ható Strausst soha nem hallottam úgy beszélni másról, mint róla. (...) Egyszer ezt mondta: 'Ez a Mozart tulajdonképpen teljes mesterségbeli tudással jött a világra, mert bármihez fogott, mindenhez értett. Leült a csembalóhoz és játszott. Kezébe vette a hegedűt és hegedült. Szájához emelte a fuvolát és fuvolázott - a komponálásról nem is beszélve.'"

Böhm egyébként Mozartot zenei védőszentjének nevezi: „Sors-operámról, a Fidelióról már beszéltem, most zenei védőszentemről, Wolfgang Amadeus Mozartról szeretnék szólni. Szeretetemet, amellyel hosszú-hosszú évek óta ragaszkodom hozzá, ezerszeresen is viszonozta. Újra meg újra bátorított hivatásom nehéz óráiban is, ha kétségek gyötörtek. Ő a gyógyforrás, amelyből mindig erőt meríthetek új tettekre."

A teljes mű - Karl Böhm vezényli a Bécsi Filharmonikusokat:

Szintén Karl Böhm könyvéből származik a következő idézet:

„Gyakran megkérdeznek, mi a különbség a Bécsi Filharmonikusok és más elsőrangú zenekarok között? Válaszom legtöbbször a következő: Azt hiszem, a különbség abban van, hogy ez a zenekar ihletett pillanatokban, ha lelkesítő karmesterrel muzsikál, akit bensőséges kapcsolat fűz az együtteshez - mert lehet valaki nagyon jó karmester, és mégsem tud kellő kapcsolatot teremteni egy bizonyos zenekarral -, ilyen pillanatokban a zenekar felülmúlja önmagát, és olyan magas szinten zenél, amely egyedülálló a világon. Hogy különösen a klasszikus szerzők esetében - akik iránt a legnagyobb a zenekar vonzódása - képesek erre, azt Bécsben és turnéink során magam is átéltem. Még ha a legszigorúbb mércével mérek is, alig hiszem, hogy lehetséges Beethoven, Mozart és Bruckner műveinek tökéletesebb előadása."

További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.