Klasszikus

Mozart A-dúr szimfónia (K 201)

2015.04.26. 08:49
Ajánlom
„Ez a Mozart tulajdonképpen teljes mesterségbeli tudással jött a világra, mert bármihez fogott mindenhez értett."

A múlt hétvégi komor és sötét tónusú d-moll zongoraverseny után ezúttal egy vidámabb darabot, Mozart A-dúr szimfóniáját (K 201) osztjuk meg. Ráhangolódásként szeretnénk felidézni Miloš Forman Amadeus című filmjének egyik legnagyszerűbb részletét, amelyben több Mozart műből is felcsendül pár taktus - kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a Mozart-életmű összefoglalása három percben:

Szerkesztőségünk választása a fenti filmrészletben elhangzó művek közül az A-dúr szimfónia: ezt és a G-dúr hegedűversenyt tartjuk az évszakhoz illő zenének, de mivel egy korábbi sorozatunkban a hegedűversenyt már bemutattuk, így most a szimfónia mellett döntöttünk.

Mielőtt azonban meghallgatnánk a teljes művet, szeretnénk Olvasóink figyelmébe ajánlani Karl Böhm Pontosan emlékszem című önéletrajzi könyvéből Mozartra vonatkozó két részletet:

„Mozart iránti szeretetemet Bruno Walter ébresztette fel, és Richard Strauss volt az, aki elmélyítette és fokozta ezt a szeretetet. Strauss nagyon vonzódott Mozarthoz. A gyakran száraznak ható Strausst soha nem hallottam úgy beszélni másról, mint róla. (...) Egyszer ezt mondta: 'Ez a Mozart tulajdonképpen teljes mesterségbeli tudással jött a világra, mert bármihez fogott, mindenhez értett. Leült a csembalóhoz és játszott. Kezébe vette a hegedűt és hegedült. Szájához emelte a fuvolát és fuvolázott - a komponálásról nem is beszélve.'"

Böhm egyébként Mozartot zenei védőszentjének nevezi: „Sors-operámról, a Fidelióról már beszéltem, most zenei védőszentemről, Wolfgang Amadeus Mozartról szeretnék szólni. Szeretetemet, amellyel hosszú-hosszú évek óta ragaszkodom hozzá, ezerszeresen is viszonozta. Újra meg újra bátorított hivatásom nehéz óráiban is, ha kétségek gyötörtek. Ő a gyógyforrás, amelyből mindig erőt meríthetek új tettekre."

A teljes mű - Karl Böhm vezényli a Bécsi Filharmonikusokat:

Szintén Karl Böhm könyvéből származik a következő idézet:

„Gyakran megkérdeznek, mi a különbség a Bécsi Filharmonikusok és más elsőrangú zenekarok között? Válaszom legtöbbször a következő: Azt hiszem, a különbség abban van, hogy ez a zenekar ihletett pillanatokban, ha lelkesítő karmesterrel muzsikál, akit bensőséges kapcsolat fűz az együtteshez - mert lehet valaki nagyon jó karmester, és mégsem tud kellő kapcsolatot teremteni egy bizonyos zenekarral -, ilyen pillanatokban a zenekar felülmúlja önmagát, és olyan magas szinten zenél, amely egyedülálló a világon. Hogy különösen a klasszikus szerzők esetében - akik iránt a legnagyobb a zenekar vonzódása - képesek erre, azt Bécsben és turnéink során magam is átéltem. Még ha a legszigorúbb mércével mérek is, alig hiszem, hogy lehetséges Beethoven, Mozart és Bruckner műveinek tökéletesebb előadása."

További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Klasszikus

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Könyv

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Július 2-án kezdődik a Régi Zenei Napok

Július 2. és 9. között ismét Vác szolgál helyszínül a 38. Régi Zenei Napoknak, amely során a fiatal zeneművészek számára francia barokk stílusra épülő mesterkurzusokat szerveznek, a hallgatóságot pedig ismeretlen zenei csemegék várják.
Klasszikus ajánló

Auer-emlékfesztivált tartanak Veszprémben

Nemzetközi zenei fesztivállal tiszteleg Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész emléke előtt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet elnyerő Veszprém. Az augusztus 2. és 7. között megrendezett esemény társszervezője a Mendelssohn Kamarazenekar.
Klasszikus hír

Fiatal muzsikusokat vár az Echo Nyári Akadémia

Hetedik alkalommal rendezik meg Fehérvárcsurgón az Echo Nyári Akadémiát, mely fiatal művészek számára kínál mesterkurzusokat, akik koncerteken is megmutathatják tudásukat. A július 17. és 24. között megrendezett esemény művészeti vezetője Fülei Balázs.
Klasszikus ajánló

Kilencedszerre rendezik meg Telkiben az Altalena Zenei Fesztivált

A fesztivál különlegessége, hogy a telki Kodolányi János Közösségi Ház mellett házi koncertekre is sor kerül, ahol szűkebb körű nézőközönség előtt, intimebb környezetben is hallhatók koncertek. A fesztivál művészeti vezetői Balog Alexandra és Berecz Mihály zongoraművészek.
Klasszikus interjú

A zene szigetén – Beszélgetés Baráti Kristóffal

Elismert hegedűművész, aki vezényel is, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének élén áll, és a nagy sikerű Kaposfest egyik művészeti vezetője. Baráti Kristóffal a sokszínűségről, a különböző kulturális hatásokról és a népszerű fesztivál jövőjéről is beszélgettünk.