Klasszikus

Mozart A-dúr szimfónia (K 201)

2015.04.26. 08:49
Ajánlom
„Ez a Mozart tulajdonképpen teljes mesterségbeli tudással jött a világra, mert bármihez fogott mindenhez értett."

A múlt hétvégi komor és sötét tónusú d-moll zongoraverseny után ezúttal egy vidámabb darabot, Mozart A-dúr szimfóniáját (K 201) osztjuk meg. Ráhangolódásként szeretnénk felidézni Miloš Forman Amadeus című filmjének egyik legnagyszerűbb részletét, amelyben több Mozart műből is felcsendül pár taktus - kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a Mozart-életmű összefoglalása három percben:

Szerkesztőségünk választása a fenti filmrészletben elhangzó művek közül az A-dúr szimfónia: ezt és a G-dúr hegedűversenyt tartjuk az évszakhoz illő zenének, de mivel egy korábbi sorozatunkban a hegedűversenyt már bemutattuk, így most a szimfónia mellett döntöttünk.

Mielőtt azonban meghallgatnánk a teljes művet, szeretnénk Olvasóink figyelmébe ajánlani Karl Böhm Pontosan emlékszem című önéletrajzi könyvéből Mozartra vonatkozó két részletet:

„Mozart iránti szeretetemet Bruno Walter ébresztette fel, és Richard Strauss volt az, aki elmélyítette és fokozta ezt a szeretetet. Strauss nagyon vonzódott Mozarthoz. A gyakran száraznak ható Strausst soha nem hallottam úgy beszélni másról, mint róla. (...) Egyszer ezt mondta: 'Ez a Mozart tulajdonképpen teljes mesterségbeli tudással jött a világra, mert bármihez fogott, mindenhez értett. Leült a csembalóhoz és játszott. Kezébe vette a hegedűt és hegedült. Szájához emelte a fuvolát és fuvolázott - a komponálásról nem is beszélve.'"

Böhm egyébként Mozartot zenei védőszentjének nevezi: „Sors-operámról, a Fidelióról már beszéltem, most zenei védőszentemről, Wolfgang Amadeus Mozartról szeretnék szólni. Szeretetemet, amellyel hosszú-hosszú évek óta ragaszkodom hozzá, ezerszeresen is viszonozta. Újra meg újra bátorított hivatásom nehéz óráiban is, ha kétségek gyötörtek. Ő a gyógyforrás, amelyből mindig erőt meríthetek új tettekre."

A teljes mű - Karl Böhm vezényli a Bécsi Filharmonikusokat:

Szintén Karl Böhm könyvéből származik a következő idézet:

„Gyakran megkérdeznek, mi a különbség a Bécsi Filharmonikusok és más elsőrangú zenekarok között? Válaszom legtöbbször a következő: Azt hiszem, a különbség abban van, hogy ez a zenekar ihletett pillanatokban, ha lelkesítő karmesterrel muzsikál, akit bensőséges kapcsolat fűz az együtteshez - mert lehet valaki nagyon jó karmester, és mégsem tud kellő kapcsolatot teremteni egy bizonyos zenekarral -, ilyen pillanatokban a zenekar felülmúlja önmagát, és olyan magas szinten zenél, amely egyedülálló a világon. Hogy különösen a klasszikus szerzők esetében - akik iránt a legnagyobb a zenekar vonzódása - képesek erre, azt Bécsben és turnéink során magam is átéltem. Még ha a legszigorúbb mércével mérek is, alig hiszem, hogy lehetséges Beethoven, Mozart és Bruckner műveinek tökéletesebb előadása."

További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.