Klasszikus

Mozart A-dúr zongoraversenye

2015.05.03. 15:00
Ajánlom
A sorozatunk egyik korábbi cikkében bemutatott komor és démoni d-moll zongoraverseny után ezennel megosztjuk a "napfénnyel átitatott, olaszosan játékos és kecses" A-dúr versenyművet.*

A héten sokak tetszését elnyerte a Vladimir Horowitz bécsi koncertjéről szóló rövid cikkünk, ezért ezt a zongoraversenyt is Horowitz szólójával osztjuk meg Önökkel:

Egy korábban már idézett Csengery Kristóf-kritikában érdekes részletre akadtunk Mozart és Horowitz kapcsán:

"A legfontosabb ráadás Mozart. Horowitzot, akire sokféle címkét ragasztottak, többek közt 'az utolsó romantikusnak' titulálták, aligha tartotta bárki is mértékadó Mozart-játékosnak. A sztereotip bírálat szerint stílustalanul játssza Mozartot, olyan frazeálási, hangsúlyozási, tempóvételbeli és egyéb ötleteket erőltetve rá erre a zenére, amelyek idegenek Wolfgang Amadeus szellemétől. Nos, ebben az albumban minduntalan beleütközünk a nagy bécsi klasszikusba - hét lemez közül hat műsorán szerepelnek a művei -, s az összbenyomás hallatlanul vonzó. Semmi 19. századi túlsúly, semmi romanticizmus, ehelyett kristályos billentés, áttetsző hangzás, a gyors tételekben könnyed, csevegő hang, a lassúkban bölcs melankólia és filozofikusan beszédes hangszerjáték. Mindez együtt korok és stílusok fölötti, hiteles értelmezése egy szerző műveinek, teljes affinitással és a reveláció rangján. Ez az élmény jellemzi az album gyakorlatilag összes Mozart-bejátszását: a C-dúr szonátát (K. 330), az A-dúr zongoraversenyt (a Milánói Scala Zenekarát Carlo Maria Giulini vezényli), a két B-dúr szonátát (K. 333 és K. 281), a h-moll Adagiót (K. 540), a D-dúr Rondót (K. 485) és az a-moll Rondót (K. 511)."

Kíváncsiak vagyunk Olvasóink véleményre: kérjük írják meg, hogy Önöknek tetszett-e a versenymű fenti előadása, illetve Önök kinek az előadásában szeretik az A-dúr koncertet?

*Az idézet forrása: Tóth Dénes: Hangversenykalauz


További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.