Klasszikus

Mozart A-dúr zongoraversenye

2015.05.03. 15:00
Ajánlom
A sorozatunk egyik korábbi cikkében bemutatott komor és démoni d-moll zongoraverseny után ezennel megosztjuk a "napfénnyel átitatott, olaszosan játékos és kecses" A-dúr versenyművet.*

A héten sokak tetszését elnyerte a Vladimir Horowitz bécsi koncertjéről szóló rövid cikkünk, ezért ezt a zongoraversenyt is Horowitz szólójával osztjuk meg Önökkel:

Egy korábban már idézett Csengery Kristóf-kritikában érdekes részletre akadtunk Mozart és Horowitz kapcsán:

"A legfontosabb ráadás Mozart. Horowitzot, akire sokféle címkét ragasztottak, többek közt 'az utolsó romantikusnak' titulálták, aligha tartotta bárki is mértékadó Mozart-játékosnak. A sztereotip bírálat szerint stílustalanul játssza Mozartot, olyan frazeálási, hangsúlyozási, tempóvételbeli és egyéb ötleteket erőltetve rá erre a zenére, amelyek idegenek Wolfgang Amadeus szellemétől. Nos, ebben az albumban minduntalan beleütközünk a nagy bécsi klasszikusba - hét lemez közül hat műsorán szerepelnek a művei -, s az összbenyomás hallatlanul vonzó. Semmi 19. századi túlsúly, semmi romanticizmus, ehelyett kristályos billentés, áttetsző hangzás, a gyors tételekben könnyed, csevegő hang, a lassúkban bölcs melankólia és filozofikusan beszédes hangszerjáték. Mindez együtt korok és stílusok fölötti, hiteles értelmezése egy szerző műveinek, teljes affinitással és a reveláció rangján. Ez az élmény jellemzi az album gyakorlatilag összes Mozart-bejátszását: a C-dúr szonátát (K. 330), az A-dúr zongoraversenyt (a Milánói Scala Zenekarát Carlo Maria Giulini vezényli), a két B-dúr szonátát (K. 333 és K. 281), a h-moll Adagiót (K. 540), a D-dúr Rondót (K. 485) és az a-moll Rondót (K. 511)."

Kíváncsiak vagyunk Olvasóink véleményre: kérjük írják meg, hogy Önöknek tetszett-e a versenymű fenti előadása, illetve Önök kinek az előadásában szeretik az A-dúr koncertet?

*Az idézet forrása: Tóth Dénes: Hangversenykalauz


További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.