Klasszikus

Mozart, a költekező zseni: kiállítás Bécsben

2006.04.06. 00:00
Ajánlom
Mozart mindennapjait, életmódját és munkamódszerét mutatja be a Musikverein új kiállítása, amelynek több tárgyát is most láthatja első ízben a közönség. Ilyen például Barbara Krafft gyakran reprodukált Mozart-árnyékportréja, amely Angliából került vissza Bécsbe.

Évi tízezer guldenes jövedelmével Mozart a legjobban kereső bécsi polgárok szűk rétegéhez tartozott egy olyan korban, amikor egy tisztességes polgár évi 450 guldenből már fényesen megélhetett. Egyebek mellett erre is rávilágít a bécsi Musikverein június 30-ig látogatható „Wolfgang Amadeus Mozart – a zeneszerző Bécsben“ című tárlata.

A írásos dokumentumokból és képekből megtudhatjuk azt is, mennyibe került akkoriban az élet, mennyit kellett fiztenie a zeneszerzőnek a kottákért, illetve hogy mennyi pénzt vert el a Práterben és az állatviadalokon. Bele lehet olvasni Mozart leveleibe is, amelyekben nagy összegű kölcsönökért folyamodik ismerőseihez – azt azonban nem lehet biztosan tudni, hogy játékszenvedélye finanszírozásához kért-e pénzt.

A kiállítás betekintést enged Mozart munkamódszerébe is: a különböző színekkel írt g-moll szimfóniából például kiderül, hogy a zeneszerző először a legfontosabb dallamokat és a basszus szólamot jegyezte le, majd később kitöltötte a hiányzó taktusokat.

A tárlat tárgyai közül több most látható először, köztük Barbara Krafft gyakran reprodukált Mozart-portréja, amely a zeneszerző arcának árnyéksziluettjét mutatja. A portré nemrégiben került vissza Bécsbe egy angliai magángyűjtőtől.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.