Klasszikus

Mozart: C-dúr "Jupiter" szimfónia

2014.12.17. 07:29
Ajánlom
"C-dúr utazásunk" következő állomás Mozart utolsó, a Jupiter melléknevet viselő szimfóniája.

Mozart három utolsó szimfóniája kiemelt helyet foglal el az életműben. Mindhárom remekmű - az Esz-dúr, a g-moll, valamint a C-dúr szimfónia - 1788 nyarán készült el nagyon rövid idő alatt. Tóth Dénes szavaival: "A három hangulatában, mondanivalójának jellegzetességében, teljes költői tartalmában élesen elüt egymástól. Mintha ez a három szimfónia együttvéve adná a teljes Mozartot, költészetének összegzését. (...)

Nem tudjuk, ki illesztette a műhöz a "Jupiter"-jelzőt, de az kétségtelenül találó. Fenség, erő, nyugalom, olimposzi derű, klasszikus mértéktartás árad ebből a műből, valami ógörög világharmónia. Mintha a teremtés, a világegyetem végső törvényei, végső egyensúlya nyerne itt zenei kifejezést. Az Esz-dúr szimfóniában bölcs megértéssel búcsúzik az élettől Mozart, a g-moll szimfóniában még egyszer feltorlasztja emberi mivoltának minden keserűségét a fizikai lét nyomorúságával szemben, itt most minden dolgok fölé emelkedve a végtelenség örök törvényeit szemléli nagy nyugalommal és megértéssel." Hallgassuk meg a szimfóniát Riccardo Muti vezényletével:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.