Klasszikus

Mozart: Don Giovanni

2003.12.06. 00:00
Ajánlom
Mozart Don Giovanni című operájának bemutatójára december 6-án este kerül sor a Magyar Állami Operaházban. A premier előadás felvételét az érdeklődők december 27-én, este fél kilenckor tekinthetik meg a Magyar Televízió kettes csatornáján. A bemutatóhoz kapcsolódóan az alábbiakban Várbíró Judit, a Magyar Televízió szerkesztőjének gondolatai olvashatók.

Az Operaház bemutató előadását Kesselyák Gergely rendezte, aki karmesterként ismert a zenei életben, s későbbi előadásokon a darab karmesteri pulpitusán is fellép. Ez a rendezés a „Don-giovannizmus” filozófiáját és annak történelmi kényszer által bekövetkező bukását ábrázolja. Mozart és Da Ponte hőse egy régi világ reprezentánsa, aki minden tekintetben szabad ember, nem ismeri a morált, s vonzásával hatalmában tartja a környezetébe kerülő embereket. A darab minden szereplőjét ő általa, a vele való viszonyban ismerjük meg.

A mű azt a pillanatot, történelmi időpontot állítja elénk, amikor Don Giovanni, a hős, tágabban a hőskor hatalma megtörik, s beköszönt egy új világ, modern kor, a törvényes világrend. Ebből a hősnek kényszerűen távoznia kell, a hős, a hősök ideje lejár, s hétköznapi, törvénytisztelő emberek, polgárok maradnak színen: Leporello, a szolga, a nők, kiket Don Giovanni hódolatával ajándékozott meg, Don Ottavio, a hűséges vőlegény, s a Zerlina-Masetto-páros, kik a föld egyszerű gyermekei.

Egy nagy kérdést vet fel a Mozart-remekmű, valamint Keselyák rendezése is: Milyen a világ Don Giovanni, a Don Giovannik nélkül? Azt sugallja: az őt kiszorító világ mindent tönkretesz, ami a természetben és a történelemben szép volt. Azonban Mozart zsenialitása itt is megteremti az egyensúlyt a dráma és az élet, a társadalom törvényei között: az epilógus bemutatja, milyen életcélokat tűznek ki a földön maradt figurák – miközben a HŐS estéről estére bennünk él tovább.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.