Klasszikus

Mozart egy komédiához is írt kísérőzenét halálának évében

2017.05.23. 13:44
Ajánlom
Michael Lorenz feltételezése két levélen alapul, melyeket egy színházi rendező írt a komponistának, akit egy vagy több zenei betét megírására kért fel. Habár a vígjáték évtizedekig játszott darabbá vált, a hozzá írt mű nincs meg.

1791-ben Johann Friedrich Jünger drámaíró és Johann Franz Hieronymus Brockmann színész felkérte Mozartot egy zongoradarab írására, mely Jünger Er mengt sich in Alles című, augusztus 23-án a Burgtheaterben bemutatott drámájához készült volna. Habár nem lehetünk bizonyosak benne, hogy Mozart írt valamit számukra, a Jünger-dráma szövegkönyve megengedi a feltételezést. Az 5. felvonásban az egyik karakter megkéri a lányát, hogy játsszon el egy szonátát: "Mozarttól azt, amelyiket annyira szeretem" – mondja. Ezt egy dőlt betűs instrukció követi, mely egy zenei betétet jelöl.

Lehetséges, hogy ez az ismeretlen Mozart-mű.

Sőt, az is lehetséges, hogy Mozart több zenét is írt a drámához, melyet már abban az évadban hatszor adtak elő, rövidesen eljutott Prágába is, a Burgtheater pedig 1853-ig repertoáron tartotta.

Mozart a halálos ágyán

Mozart a halálos ágyán

A két levél egyike, melyre Lorenz a feltételezést alapozza, dátum nélküli. Legkorábbi datálhatósága 1791 márciusa. Ebben a levélben a rendező hangsúlyozza a felkérést a zongoradarabra. Ez természetesen azt is jelentheti, hogy a drámában elhangzó zongoradarab egy már ismert mű (Lorenz szerint a K. 613, a K. 357 számű töredék, a K. 312 vagy a K. 355 jegyzékszámú művek jöhetnek szóba). A másik levél már a bemutatóról szól, melyen – ahogy már említettem – Mozart nem vett részt.

Az 1791-es év Mozart egyik legtermékenyebb időszakát jelenti, ekkor írta a Varázsfuvolát, az utolsó zongoraversenyét és a klarinétversenyt. Lassan az adósságait is törlesztenie kezdte, és megrendelései is voltak bőven. A Requiemet megrendelő titokzatos küldött július közepén érkezett, rzután rendelték tőle a Titus kegyelmét, a Varázsfuvolával pedig szeptemberben készült el a mester. A klarinétverseny befejezése után már csak egy kantáta és a gyászmise komponálásával foglalkozott, ez utóbbit befejezni már nem tudta, december 5-én elhunyt.

(Michael Lorenz írása  alapján)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.