Klasszikus

Mozart egy komédiához is írt kísérőzenét halálának évében

2017.05.23. 13:44
Ajánlom
Michael Lorenz feltételezése két levélen alapul, melyeket egy színházi rendező írt a komponistának, akit egy vagy több zenei betét megírására kért fel. Habár a vígjáték évtizedekig játszott darabbá vált, a hozzá írt mű nincs meg.

1791-ben Johann Friedrich Jünger drámaíró és Johann Franz Hieronymus Brockmann színész felkérte Mozartot egy zongoradarab írására, mely Jünger Er mengt sich in Alles című, augusztus 23-án a Burgtheaterben bemutatott drámájához készült volna. Habár nem lehetünk bizonyosak benne, hogy Mozart írt valamit számukra, a Jünger-dráma szövegkönyve megengedi a feltételezést. Az 5. felvonásban az egyik karakter megkéri a lányát, hogy játsszon el egy szonátát: "Mozarttól azt, amelyiket annyira szeretem" – mondja. Ezt egy dőlt betűs instrukció követi, mely egy zenei betétet jelöl.

Lehetséges, hogy ez az ismeretlen Mozart-mű.

Sőt, az is lehetséges, hogy Mozart több zenét is írt a drámához, melyet már abban az évadban hatszor adtak elő, rövidesen eljutott Prágába is, a Burgtheater pedig 1853-ig repertoáron tartotta.

Mozart a halálos ágyán

Mozart a halálos ágyán

A két levél egyike, melyre Lorenz a feltételezést alapozza, dátum nélküli. Legkorábbi datálhatósága 1791 márciusa. Ebben a levélben a rendező hangsúlyozza a felkérést a zongoradarabra. Ez természetesen azt is jelentheti, hogy a drámában elhangzó zongoradarab egy már ismert mű (Lorenz szerint a K. 613, a K. 357 számű töredék, a K. 312 vagy a K. 355 jegyzékszámú művek jöhetnek szóba). A másik levél már a bemutatóról szól, melyen – ahogy már említettem – Mozart nem vett részt.

Az 1791-es év Mozart egyik legtermékenyebb időszakát jelenti, ekkor írta a Varázsfuvolát, az utolsó zongoraversenyét és a klarinétversenyt. Lassan az adósságait is törlesztenie kezdte, és megrendelései is voltak bőven. A Requiemet megrendelő titokzatos küldött július közepén érkezett, rzután rendelték tőle a Titus kegyelmét, a Varázsfuvolával pedig szeptemberben készült el a mester. A klarinétverseny befejezése után már csak egy kantáta és a gyászmise komponálásával foglalkozott, ez utóbbit befejezni már nem tudta, december 5-én elhunyt.

(Michael Lorenz írása  alapján)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Vizuál

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Klasszikus ajánló

Sir Karl Jenkinst köszönti a MÁV Szimfonikusok

A világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából hangversennyel köszöntik június 28-án a Müpában.
Klasszikus kritika

„Csárdás kisangyalom” – énekelte a dél-koreai Asan város kórusa a Bartók Plusz Operafesztiválon

8644 kilométert tett meg az Asan Civic Choir, hogy hangversenyt tartson a Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.
Klasszikus évad

Évadot hirdetett a Vajda Gergely művészeti vezetésével működő UMZE

A 2019-20-as évadban is izgalmas és változatos programot kínál az UMZE együttes. A keleti filozófiák és a nyugati zene kapcsolatáról szól az évad első programja.
Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.