Klasszikus

Mozart és a dobókockák

2004.02.04. 00:00
Ajánlom
A mesteriskola óráit az interneten is közvetítik Érdekes menüvel bővült a Hangszer és Zene című folyóirat internetes oldala (www.hangszereszene.hu): a Mozartmenüettel.

A zeneszerző korában igen divatos volt a menüett műfaja és a kockajáték is, a mester ezért kombinálta a kettőt: írt 176 ütemet, amelyeket a kidolgozott játékszabályok szerint, két dobókocka segítségével lehet kombinálni. Akármennyit dob a játékos, a végeredmény mindig egy tökéletes menüett lesz (45 949 729 863 572 200 számú variáció lehetséges). A honlapon virtuálisan lehet dobni, majd az elkészült darabot többféle hangszeren (akár gitáron vagy dobon) is meg lehet hallgatni, a kotta és maga a zene letölthető.

– Közelebb szeretnénk hozni a mai kor emberéhez a komolyzenét, és megmutatni, milyen életteli is ez a műfaj – foglalta össze a kezdeményezés (és a folyóirat, valamint a honlap) céljait Domonkos Máté főszerkesztő.

A szerkesztőségnek további tervei is vannak. Az Nemzeti Kulturális Alapprogram és az Informatikai Minisztérium közös pályázatán nyert pénzből (ebből valósult meg a Mozart-menüett is) szeretnék létrehozni a Barokk Zeneszalont és a Kortárs műhelyt a honlapon. Az előbbi keretében neves művek részleteit tennék fel az oldalra, az „átlagos” olvasónak szóló, ismeretterjesztő jellegű magyarázatokkal, illetve a magasabb igényeket is kielégítő tanulmányokkal, elemzésekkel együtt. A Kortárs műhelyben pedig teljes műveket lehetne meghallgatni a zeneszerzővel készült interjúval kiegészítve: ebben az alkotó magyarázataival, vallomásaival segít megérteni, megismerni, megszeretni a zeneművet.

Február végén, március elején indulhat el a Hangszer és Zene estek sorozata Budapesten: ebben ismert előadókkal, zeneszerzőkkel, hangszerkészítőkkel beszélgetnek a zenéről, a művészetről és általában a világról. Az első meghívott vendég: Madarász Iván Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző lesz, aki a Zeneakadémia egyetemi tanára. A közönség részvételére is számító estek különlegessége, hogy interneten keresztül közvetítik majd.

Szintén a világhálós részvétel lesz az újdonság a szerkesztőség által szervezett mesterkurzusokon. A mesteriskola „óráit” nemcsak közvetítik az interneten, de dokumentálják is az eseményeket, és a felvételeket később elküldik az európai egyetemeknek. A filmeket háttéranyagokkal (kottákkal, hangszerekre vonatkozó tesztekkel) kiegészítve, angol nyelven is szeretnék elkészíteni, a fordítás azonban az anyagiak függvénye: a megvalósításhoz pályázatokon szeretnének támogatást kapni. A remélhetőleg ősszel induló eseményeken jelen lesz a Magyar Hangszerész Szövetség, amelynek tagjai például hangszerek javításába engednek betekintést.

A zenei ismeretterjesztést szolgálja az a tervük is, hogy vonósnégyes darabok szólamait külön-külön rögzítik, és így teszik fel a világhálóra: így a kevésbé tökéletes zenei hallással rendelkezők is meghallgathatják, mi a különbség az egyes szólamok között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.