Klasszikus

Mozart és kortársai az európai nagyvárosokban

2007.09.21. 00:00
Ajánlom
Különleges műsor-összeállítással lép színpadra ismét a Hortus Musicus 99 régizene együttes. Mozart utazásait követhetjük Párizsba, majd Milánóba, Münchenbe, és Mannheimbe. Az első koncertre szeptember 30-án kerül sor a Belvárosi Szent Mihály templomban.

A Mozart-év után olyan koncertműsorokat állított össze az együttes, melyek nem elsősorban a nagy zeneszerzőre fókuszálnak, hanem kortársaira, kollegáira, az őt inspiráló helyszínekre, pályatársakra. Mindegyik előadás egy-egy város akkori zenei életébe nyújt betekintést, és elhangzik Mozart egy-egy olyan műve is, amely akkor az illető városban született. A négy műsorban a négy Mozart-darab mellé olyan szerzők művei kerültek, akik abban az időszakban, abban a bizonyos városban tevékenykedtek, illetve akikkel Mozart maga kapcsolatba is került.

Az első koncert a fortepiano párizsi színrelépését megelőző néhány év zenei pillanatképe. Elhangzik Schobert egy műve, akivel a gyermek Mozart személyesen is találkozott. A többi darab a korabeli Párizs kiemelkedő előadóinak a szerzeménye, köztük például a vígoperáiról ismert Philidoré, aki a kamarazenében is megmutatja humorát. A hétéves Mozart op. 1 nr. 1-es csembaló-hegedű szonátája ritkán hallható érdekesség.

A második koncerten olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, akik Milánó zenei életét határozták meg. A szimfónia doyenje, Sammartini mellett Sarti (a dóm zeneigazgatója), Lampugnani (Milánó neves operaszerzője), Pugnani (Sammartini zenekarának akkori koncertmestere), valamint Boccherini (aki szintén játszott Sammartini zenekarában) egy-egy kamaradarabja szólal meg, természetesen a még mindig igen fiatal Mozart egyik Milánóban írt vonósnégyese kíséretében.

A harmadik előadás érdekessége Mozart fagott-cselló duója. Felix Rheiner, a müncheni zenekar fagottvirtuóza azonban nem csak a 19 éves fiatalembert ihlette meg, hanem Myslievecek és kollégái is figyelemre méltó, ritka hangszerelésű darabokkal gyarapították a klasszikus kamarazenei repertoárt.

A negyedik hangverseny tematikáját Mozart mannheimi látogatása adja. Itt működött a korabeli Európa legjobb zenekara, és ez az élmény Mozart számára is meghatározó volt. Az itt született D-dúr fuvolanégyes mellett például Holzbauer, Cannabich művei lesznek hallhatók, de megszólal egy Mannheim számára írt kvintett is J. Chr. Bach tollából, akit Mozart egyik legfontosabb mesterének tartott. A koncert érdekessége, hogy fuvola és oboa együtt szerepelhet ezekben a ritka hangszerelésű művekben.

(2007. szeptember 30. 19:00 Belvárosi Szent Mihály templom (Budapest) - Mozart Párizsban; Schobert: F-dúr kvartett, op. 7 nr. 2; Delusse: B-dúr trió, op. 3 nr. 1; Mahault: G-dúr szonáta; Mozart: C-dúr szonáta, op. 1 nr. 1; Guillemain: c-moll caprice, op. 18 nr. 2; Philidor: L'art de la modulation; C-dúr szimfónia, op. 1 nr. 5; km.: Hortus Musicus 99, Balogh Vera (fuvola), Feltein Attila, Soltész István (hegedű), Kallai Nóra (cselló), Oláh Ainó (csembaló)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.