Klasszikus

Mozart-figurát dob piacra a Playmobil

2019.11.13. 13:05
Ajánlom
A minizeneszerzőt – amelyhez hegedű és vonó is jár – a salzburgi Mozarteum alapítvánnyal közösen mutatta be a játékgyártó.

Mint a Mozart család örökségének ápolója, amely azt tartja célkitűzésének, hogy Mozart zenéjét, életét és személyiségét minél több emberhez, minél több generációhoz eljuttassa,

a Playmobillal közösen dolgoztunk ki egy új figurát, Wolfgang Amadeus Mozartot" - indokolja a lépést az alapítvány a közleményében. "A hegedűvel és vonóval felszerelt Playmobil Mozart a szülőháza előtt áll, ezzel játékosan mutatja be az egyik legnagyszerűbb zeneszerzőt. Nemcsak munkássága, de személyisége is 250 éve bűvöli el a közönséget. Ez a figura játékos formában nyújt betekintést az életébe és a korabeli Salzburgba fiataloknak és öregeknek egyaránt."

Rolando-Villazon_Johannes-Honsig-Erlenburg_c_Wolfgang-Lienbacher-105605.jpg

Rolando Villazon tenor és Johannes Honsig-Erlenburg, az alapítvány elnöke a mini Mozarttal (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

A bábu tervezésénél és megvalósításánál a lehető legnagyobb hasonlóságra törekedtek (már amennyire ebben a műfajban ilyesmiről beszélhetünk), ezért ezt a feladatot a Mozarteum kutatórészlege látta el.

Mozart a hagyományos piros kabátját viseli - természetesen zsabóval - fekete cipőt a korban divatos nagy csattal. A fehér paróka egy apró copffal státusszimbólumnak számított, a saját hajat hátul egy fekete szalaggal, masnival fogták össze. 

Mozart ötévesen már tudott zongorázni, ezután kezdett a hegedűvel foglalkozni. Hegedűversenyeit Salzburgban írta.

A feljegyzések szerint kiváló zongora- és hegedű játékos volt, bár később vegyes érzelmekkel állt az utóbbi hangszerhez.

A Münchenben, Mannheimben és Párizsban tett utazásairól 1778-79-ben írott leveleiből tudjuk, hogy fellépésein a hegedűversenyeit is előadta és játszott szólót is. Lenyűgözte a közönség lelkesedése a játéka iránt. Ennek ellenére a zongora maradt a fő hangszere élete utolsó tíz évében, 1781-től 1791-ig.

Mozart_Playmobil_c_ISM-105605.jpg

Playmobil Mozart (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

A kis készletben Mozart az előtt a jellegzetes, sárga ház előtt áll, ahol 1756 január 27-én megszületett. A Getreidegasse 9 szám 1917 óta van az alapítvány tulajdonában, mára pedig a világ egyik leglátogatottabb múzeuma. A salzburgi Mozarteum alapítvány és a játékgyártó cég együttműködésében kerül piacra novembertől a különleges figura.

A Playmobil Mozatot 3.99 euróért lehet megrendelni vagy a múzeumban megvásárolni. A befolyt összeget az alapítvány Mozart örökségének ápolására fordítja a tájékoztatás szerint.

Többek között a KlangKarton elnevezésű oktatási programra, amelynek keretében gyerekek, fiatalok és családok juthatnak el a korosztályukra szabott koncertekre, foglalkozásokra vagy művészekkel folytatott beszélgetésekre. Emellett a pénz hozzájárul ahhoz, hogy Mozart operák bemutatását segítsék vele például Kubában vagy Argentínában.

Rolando-Villazon_Mozarts-Kindergeige_c_Wolfgang-Lienbacher-105605.jpg

Rolando Villazon tenor a mini Mozarttal (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

Rolando Villazón tenor, a Mozart Week Festival intendánsa, Mozart nagykövet hozzátette: “Nagyon örülök, hogy rajtam kívül van egy másik képviselője is az új, apró barátocskám formájában. Ezentúl mindig magammal viszem a bőröndömben szuvenírként, ha utazom. Salzburgban még 250 évvel a halála után is igaz, hogy Mozart él és jól van."

A Playmobil nem első alkalommal önt műanyagba egy híres embert. 2017-ben például a reformáció 500. évfordulója alkalmából Luther Mártont formázták meg játékfiguraként. Akkor az evangélikus egyházzal fogtak össze a Playmobil emberei és a figura a reformáció 500. évfordulójának nagykövete lett. Az akció olyan jól sikerült, hogy a Local online hírportrál német verziója szerint Luther volt minden idők legnagyobb számban értékesített Playmobil-figurája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.