Klasszikus

Mozart-figurát dob piacra a Playmobil

2019.11.13. 13:05
Ajánlom
A minizeneszerzőt – amelyhez hegedű és vonó is jár – a salzburgi Mozarteum alapítvánnyal közösen mutatta be a játékgyártó.

Mint a Mozart család örökségének ápolója, amely azt tartja célkitűzésének, hogy Mozart zenéjét, életét és személyiségét minél több emberhez, minél több generációhoz eljuttassa,

a Playmobillal közösen dolgoztunk ki egy új figurát, Wolfgang Amadeus Mozartot" - indokolja a lépést az alapítvány a közleményében. "A hegedűvel és vonóval felszerelt Playmobil Mozart a szülőháza előtt áll, ezzel játékosan mutatja be az egyik legnagyszerűbb zeneszerzőt. Nemcsak munkássága, de személyisége is 250 éve bűvöli el a közönséget. Ez a figura játékos formában nyújt betekintést az életébe és a korabeli Salzburgba fiataloknak és öregeknek egyaránt."

Rolando-Villazon_Johannes-Honsig-Erlenburg_c_Wolfgang-Lienbacher-105605.jpg

Rolando Villazon tenor és Johannes Honsig-Erlenburg, az alapítvány elnöke a mini Mozarttal (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

A bábu tervezésénél és megvalósításánál a lehető legnagyobb hasonlóságra törekedtek (már amennyire ebben a műfajban ilyesmiről beszélhetünk), ezért ezt a feladatot a Mozarteum kutatórészlege látta el.

Mozart a hagyományos piros kabátját viseli - természetesen zsabóval - fekete cipőt a korban divatos nagy csattal. A fehér paróka egy apró copffal státusszimbólumnak számított, a saját hajat hátul egy fekete szalaggal, masnival fogták össze. 

Mozart ötévesen már tudott zongorázni, ezután kezdett a hegedűvel foglalkozni. Hegedűversenyeit Salzburgban írta.

A feljegyzések szerint kiváló zongora- és hegedű játékos volt, bár később vegyes érzelmekkel állt az utóbbi hangszerhez.

A Münchenben, Mannheimben és Párizsban tett utazásairól 1778-79-ben írott leveleiből tudjuk, hogy fellépésein a hegedűversenyeit is előadta és játszott szólót is. Lenyűgözte a közönség lelkesedése a játéka iránt. Ennek ellenére a zongora maradt a fő hangszere élete utolsó tíz évében, 1781-től 1791-ig.

Mozart_Playmobil_c_ISM-105605.jpg

Playmobil Mozart (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

A kis készletben Mozart az előtt a jellegzetes, sárga ház előtt áll, ahol 1756 január 27-én megszületett. A Getreidegasse 9 szám 1917 óta van az alapítvány tulajdonában, mára pedig a világ egyik leglátogatottabb múzeuma. A salzburgi Mozarteum alapítvány és a játékgyártó cég együttműködésében kerül piacra novembertől a különleges figura.

A Playmobil Mozatot 3.99 euróért lehet megrendelni vagy a múzeumban megvásárolni. A befolyt összeget az alapítvány Mozart örökségének ápolására fordítja a tájékoztatás szerint.

Többek között a KlangKarton elnevezésű oktatási programra, amelynek keretében gyerekek, fiatalok és családok juthatnak el a korosztályukra szabott koncertekre, foglalkozásokra vagy művészekkel folytatott beszélgetésekre. Emellett a pénz hozzájárul ahhoz, hogy Mozart operák bemutatását segítsék vele például Kubában vagy Argentínában.

Rolando-Villazon_Mozarts-Kindergeige_c_Wolfgang-Lienbacher-105605.jpg

Rolando Villazon tenor a mini Mozarttal (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

Rolando Villazón tenor, a Mozart Week Festival intendánsa, Mozart nagykövet hozzátette: “Nagyon örülök, hogy rajtam kívül van egy másik képviselője is az új, apró barátocskám formájában. Ezentúl mindig magammal viszem a bőröndömben szuvenírként, ha utazom. Salzburgban még 250 évvel a halála után is igaz, hogy Mozart él és jól van."

A Playmobil nem első alkalommal önt műanyagba egy híres embert. 2017-ben például a reformáció 500. évfordulója alkalmából Luther Mártont formázták meg játékfiguraként. Akkor az evangélikus egyházzal fogtak össze a Playmobil emberei és a figura a reformáció 500. évfordulójának nagykövete lett. Az akció olyan jól sikerült, hogy a Local online hírportrál német verziója szerint Luther volt minden idők legnagyobb számban értékesített Playmobil-figurája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Könyv

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus börtön

Börtönben ad koncertet Gidon Kremer

A híres hegedűművész elítéltek előtt fog játszani Brit-Kolumbiában. Korábban még soha nem csinált ilyet. De Kanadában sem igazán történt még hasonló.
Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.
Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.