Klasszikus

Mozart-figurát dob piacra a Playmobil

2019.11.13. 13:05
Ajánlom
A minizeneszerzőt – amelyhez hegedű és vonó is jár – a salzburgi Mozarteum alapítvánnyal közösen mutatta be a játékgyártó.

Mint a Mozart család örökségének ápolója, amely azt tartja célkitűzésének, hogy Mozart zenéjét, életét és személyiségét minél több emberhez, minél több generációhoz eljuttassa,

a Playmobillal közösen dolgoztunk ki egy új figurát, Wolfgang Amadeus Mozartot" - indokolja a lépést az alapítvány a közleményében. "A hegedűvel és vonóval felszerelt Playmobil Mozart a szülőháza előtt áll, ezzel játékosan mutatja be az egyik legnagyszerűbb zeneszerzőt. Nemcsak munkássága, de személyisége is 250 éve bűvöli el a közönséget. Ez a figura játékos formában nyújt betekintést az életébe és a korabeli Salzburgba fiataloknak és öregeknek egyaránt."

Rolando-Villazon_Johannes-Honsig-Erlenburg_c_Wolfgang-Lienbacher-105605.jpg

Rolando Villazon tenor és Johannes Honsig-Erlenburg, az alapítvány elnöke a mini Mozarttal (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

A bábu tervezésénél és megvalósításánál a lehető legnagyobb hasonlóságra törekedtek (már amennyire ebben a műfajban ilyesmiről beszélhetünk), ezért ezt a feladatot a Mozarteum kutatórészlege látta el.

Mozart a hagyományos piros kabátját viseli - természetesen zsabóval - fekete cipőt a korban divatos nagy csattal. A fehér paróka egy apró copffal státusszimbólumnak számított, a saját hajat hátul egy fekete szalaggal, masnival fogták össze. 

Mozart ötévesen már tudott zongorázni, ezután kezdett a hegedűvel foglalkozni. Hegedűversenyeit Salzburgban írta.

A feljegyzések szerint kiváló zongora- és hegedű játékos volt, bár később vegyes érzelmekkel állt az utóbbi hangszerhez.

A Münchenben, Mannheimben és Párizsban tett utazásairól 1778-79-ben írott leveleiből tudjuk, hogy fellépésein a hegedűversenyeit is előadta és játszott szólót is. Lenyűgözte a közönség lelkesedése a játéka iránt. Ennek ellenére a zongora maradt a fő hangszere élete utolsó tíz évében, 1781-től 1791-ig.

Mozart_Playmobil_c_ISM-105605.jpg

Playmobil Mozart (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

A kis készletben Mozart az előtt a jellegzetes, sárga ház előtt áll, ahol 1756 január 27-én megszületett. A Getreidegasse 9 szám 1917 óta van az alapítvány tulajdonában, mára pedig a világ egyik leglátogatottabb múzeuma. A salzburgi Mozarteum alapítvány és a játékgyártó cég együttműködésében kerül piacra novembertől a különleges figura.

A Playmobil Mozatot 3.99 euróért lehet megrendelni vagy a múzeumban megvásárolni. A befolyt összeget az alapítvány Mozart örökségének ápolására fordítja a tájékoztatás szerint.

Többek között a KlangKarton elnevezésű oktatási programra, amelynek keretében gyerekek, fiatalok és családok juthatnak el a korosztályukra szabott koncertekre, foglalkozásokra vagy művészekkel folytatott beszélgetésekre. Emellett a pénz hozzájárul ahhoz, hogy Mozart operák bemutatását segítsék vele például Kubában vagy Argentínában.

Rolando-Villazon_Mozarts-Kindergeige_c_Wolfgang-Lienbacher-105605.jpg

Rolando Villazon tenor a mini Mozarttal (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

Rolando Villazón tenor, a Mozart Week Festival intendánsa, Mozart nagykövet hozzátette: “Nagyon örülök, hogy rajtam kívül van egy másik képviselője is az új, apró barátocskám formájában. Ezentúl mindig magammal viszem a bőröndömben szuvenírként, ha utazom. Salzburgban még 250 évvel a halála után is igaz, hogy Mozart él és jól van."

A Playmobil nem első alkalommal önt műanyagba egy híres embert. 2017-ben például a reformáció 500. évfordulója alkalmából Luther Mártont formázták meg játékfiguraként. Akkor az evangélikus egyházzal fogtak össze a Playmobil emberei és a figura a reformáció 500. évfordulójának nagykövete lett. Az akció olyan jól sikerült, hogy a Local online hírportrál német verziója szerint Luther volt minden idők legnagyobb számban értékesített Playmobil-figurája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.