Klasszikus

Mozart-figurát dob piacra a Playmobil

2019.11.13. 13:05
Ajánlom
A minizeneszerzőt – amelyhez hegedű és vonó is jár – a salzburgi Mozarteum alapítvánnyal közösen mutatta be a játékgyártó.

Mint a Mozart család örökségének ápolója, amely azt tartja célkitűzésének, hogy Mozart zenéjét, életét és személyiségét minél több emberhez, minél több generációhoz eljuttassa,

a Playmobillal közösen dolgoztunk ki egy új figurát, Wolfgang Amadeus Mozartot" - indokolja a lépést az alapítvány a közleményében. "A hegedűvel és vonóval felszerelt Playmobil Mozart a szülőháza előtt áll, ezzel játékosan mutatja be az egyik legnagyszerűbb zeneszerzőt. Nemcsak munkássága, de személyisége is 250 éve bűvöli el a közönséget. Ez a figura játékos formában nyújt betekintést az életébe és a korabeli Salzburgba fiataloknak és öregeknek egyaránt."

Rolando-Villazon_Johannes-Honsig-Erlenburg_c_Wolfgang-Lienbacher-105605.jpg

Rolando Villazon tenor és Johannes Honsig-Erlenburg, az alapítvány elnöke a mini Mozarttal (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

A bábu tervezésénél és megvalósításánál a lehető legnagyobb hasonlóságra törekedtek (már amennyire ebben a műfajban ilyesmiről beszélhetünk), ezért ezt a feladatot a Mozarteum kutatórészlege látta el.

Mozart a hagyományos piros kabátját viseli - természetesen zsabóval - fekete cipőt a korban divatos nagy csattal. A fehér paróka egy apró copffal státusszimbólumnak számított, a saját hajat hátul egy fekete szalaggal, masnival fogták össze. 

Mozart ötévesen már tudott zongorázni, ezután kezdett a hegedűvel foglalkozni. Hegedűversenyeit Salzburgban írta.

A feljegyzések szerint kiváló zongora- és hegedű játékos volt, bár később vegyes érzelmekkel állt az utóbbi hangszerhez.

A Münchenben, Mannheimben és Párizsban tett utazásairól 1778-79-ben írott leveleiből tudjuk, hogy fellépésein a hegedűversenyeit is előadta és játszott szólót is. Lenyűgözte a közönség lelkesedése a játéka iránt. Ennek ellenére a zongora maradt a fő hangszere élete utolsó tíz évében, 1781-től 1791-ig.

Mozart_Playmobil_c_ISM-105605.jpg

Playmobil Mozart (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

A kis készletben Mozart az előtt a jellegzetes, sárga ház előtt áll, ahol 1756 január 27-én megszületett. A Getreidegasse 9 szám 1917 óta van az alapítvány tulajdonában, mára pedig a világ egyik leglátogatottabb múzeuma. A salzburgi Mozarteum alapítvány és a játékgyártó cég együttműködésében kerül piacra novembertől a különleges figura.

A Playmobil Mozatot 3.99 euróért lehet megrendelni vagy a múzeumban megvásárolni. A befolyt összeget az alapítvány Mozart örökségének ápolására fordítja a tájékoztatás szerint.

Többek között a KlangKarton elnevezésű oktatási programra, amelynek keretében gyerekek, fiatalok és családok juthatnak el a korosztályukra szabott koncertekre, foglalkozásokra vagy művészekkel folytatott beszélgetésekre. Emellett a pénz hozzájárul ahhoz, hogy Mozart operák bemutatását segítsék vele például Kubában vagy Argentínában.

Rolando-Villazon_Mozarts-Kindergeige_c_Wolfgang-Lienbacher-105605.jpg

Rolando Villazon tenor a mini Mozarttal (Fotó/Forrás: Salzburg Mozarteum Foundation)

Rolando Villazón tenor, a Mozart Week Festival intendánsa, Mozart nagykövet hozzátette: “Nagyon örülök, hogy rajtam kívül van egy másik képviselője is az új, apró barátocskám formájában. Ezentúl mindig magammal viszem a bőröndömben szuvenírként, ha utazom. Salzburgban még 250 évvel a halála után is igaz, hogy Mozart él és jól van."

A Playmobil nem első alkalommal önt műanyagba egy híres embert. 2017-ben például a reformáció 500. évfordulója alkalmából Luther Mártont formázták meg játékfiguraként. Akkor az evangélikus egyházzal fogtak össze a Playmobil emberei és a figura a reformáció 500. évfordulójának nagykövete lett. Az akció olyan jól sikerült, hogy a Local online hírportrál német verziója szerint Luther volt minden idők legnagyobb számban értékesített Playmobil-figurája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.