Klasszikus

Mozart: g-moll szimfónia

2014.12.06. 07:30
Ajánlom
A moll hangnem viszonylag ritka Mozart életművében, ezért a moll hangnemű alkotások különös jelentőséggel bírnak.

A d-mollban komponált darabok mellett - a végzet terhét hordozó d-moll zongoraversenyhez hasonlóan ez a hangnem adja démoni alaptónusát a Don Giovanni című operának, és ez a Requiem hangneme is -, kiemelkedőek a g-mollban született alkotások is. Elég csak a 25-ös sorszámot viselő "kis" g-moll szimfóniára vagy a szintén g-mollban írt vonósötösre gondolnunk, de szintén említhetnénk a hasonló hangnemű zongoranégyest, és akkor még nem beszéltünk a nagy g-moll szimfóniáról, amely Mozart legszemélyesebb hangvételű szimfóniája. Míg az egy hónappal korábban keletkezett Esz-dúr szimfónia az élet boldogabb, fényesebb oldalát mutatja be, addig ebbe a művébe Mozart beleszőtte mindazt a keserűséget, amit először a fiatalkori "kis" g-moll szimfóniában jelenít meg.

Érdekességképpen említjük meg, hogy Beethoven, aki nagyon jól ismerte ezt a művet, az utolsó tételből nyert inspirációt a Sors-szimfónia harmadik tételéhez. Schubertre is hatással volt a g-moll szimfónia: ez az V. szimfónia menüett tételén mutatkozik meg. Végül megemlítjük, hogy Robert Schumann szerint görögös könnyedség és bátorság jellemzi Mozart e remekművét. Az ismertetők után hallgassuk meg a g-moll szimfóniát Leonard Bernstein vezényletével:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.