Klasszikus

Mozart jegyében telik a Zene hosszú éjszakája Bécsben

2006.09.08. 00:00
Ajánlom
Hatodik alkalommal rendezik meg szeptember 9-én a Zene hosszú éjszakáját Bécsben, ahol ezen a napon is minden Mozart körül forog.

Este hét és hajnali egy óra között hatvan helyszínen találkozhatnak a jubiláló zeneszerző műveivel, azokhoz közelítő darabokkal vagy egyszerűen csak jó zenével a Zene hosszú éjszakájának résztvevői az osztrák fővárosban. Az idei rendezvény célja, „nem az, hogy csak Mozartot játszunk, hanem hogy hírverést csapjunk a zenének“ – magyarázza a Bécsi Mozart-év intendánsa, Peter Marboe. Éppen ezért az Éjszaka zenei palettáján egyaránt szerepel dzsessz, pop-rock, elektronikus és tradicionális zene – de természetesen megtalálhatók a kínálatban Mozart művei is.

„Mozart és a szabadkőművesek“ mottóval beszélgetős koncertnek ad otthont például a Mozart Ház, a Stephansdom pedig „mozartikus“ kamarazenével várja az érdeklődőket. A Radiokulturhausban a Nouvelle Cuisine Bigband, valamint DJ Sweet Susie és Manni Montana adnak egymásnak randevút, míg a Musikvereinben balkán dzsessz szól majd. Többek között a Modern String Quartett-tel és a Vienna International Pocket Operával készül a Haus der Musik; igazi bécsi zene, „Őszi dallamok a capella“ és „Dalra fakasztó Mozart“ gondoskodik a jó hangulatról a Wiener Voksliedwerkben.

Nemcsak zenei programokat kínál azonban a szeptember 9-i éjszaka: tárt kapukkal várja a látogatókat az Albertina, a Zoom Gyermekmúzeum és a Bécsi Zsidó Múzeum, ahol természetesen zenei aláfestéssel nézhetik meg az érdeklődők az aktuális Mozart-kiállításokat. Az összesen hatvan helyszín – koncerttermek, múzeumok, templomok, klubok és lokálok – között buszok szállítják az utasokat, amelyek 15-30 percenként indulnak a Herbert von Karajan térről. A valamennyi rendezvényre érvényes belépőjegy 12 euróba kerül. A Zene hosszú éjszakáján tavaly ötvenezren vettek részt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.