Klasszikus

Mozart két gyermekkori műve került elő

2009.08.04. 15:44
Ajánlom
A salzburgi Mozarteum Alapítvány augusztus 2-án két eddig ismeretlen zongoraművet mutatott be, amelyeket a zseni 7-8 évesen írt.

Florian Birsak egy 35 ütemes prelűdöt és egy versenymű 75 ütemes tételét mutatta be a Mozart család fortepianóján, salzburgi házukban. A darabokat 1763-ra, vagy '64-re datálják, a ugyenis Nannerl Zenekönyvében hevertek, abban a kottafüzetben, amit  Wolfgang nővére, Maria Anna, azaz Nannerl tanítására kezdett az apa 1759-ben. A könyvet az öcs örökölte, az ő gyakorlódarabjai és első szerzeményei is itt gyűltek, a közel 60 darab közül 18-at tulajdonítanak neki. Ennél több mű szerepelt benne, azonban Nannerl Wolfgang halála után többet kitépett és barátainak ajándékozott.

A kottákat Leopold Mozart gyűjteményében őrizték, 1982-ben a Neue Mozart Ausgabe (Új Mozart Kiadás) már közzé is tette, azonban eddig nem erősítették meg az eredetiséget. A Mozarteum Kutatási Osztályának igazgatója, Ulrich Leisinger újra megvizsgálta a korábbi feljegyzéseket, a kézírás elemzése után arra jutott, a zongoraműveket Wolfgang komponálta, és apja jegyezte le. A műveket Robert D. Levin, a Harvard Egyetem zenetudósának zenekari verziójával együtt 2010 januárjában, a Mozart-Héten mutatják majd be Salzburgban, az Alapítvány ekkor a kottákat és a hangfelvételt is kiadja.

 

 

G-dúr zongoradarab, Nemzetközi Mozarteum Alapítvány

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.