Klasszikus

Mozart – legenda és valóság

2003.08.29. 00:00
Ajánlom
Míg Mozart zenéje magával ragadó egyértelműséggel hat az utókorra, élete időről időre rejtélyek és legendák forrása.

Részben ez ösztökélhette a múlt század nyolcvanas éveiben a drámaíró Schaffert, hogy megírja Amadeus című színdarabját. Ennek alapján Milos Forman világhírű filmet is forgatott. Az Amadeus által fölerősített érdeklődés viszont arra sarkallta a jeles amerikai származású, Európában élő zenetudóst, H. C. Robbins Landont, hogy megpróbálja a világ elé tárni az igazságot. Azt az igazságot, amelyet a föllelhető források állítanak.

1791 – Mozart utolsó éve címmel 1988-ban adta ki könyvét a bécsi klasszikus zenében az egyik legkiválóbbnak számító szakember. A mű jócskán késve, csak néhány éve jutott el magyar nyelven az olvasókhoz, Győri László fordításában, a Corvina jóvoltából. A Magyar Rádió munkatársaként dolgozó, egyebek között zenei tárgyú beszélgetések készítőjeként ismert fordító most ötször egyórás sorozatot készített a mű alapján, amelyet hétfőn kezd sugározni a Bartók adó.

– Miközben a darab által felfokozott érdeklődés miatt sokan egyszerre Mozart-szakértőnek képzelték magukat, Robbins Landon elhatározta, rekonstruálja a zeneszerző utolsó évét, amelynek eseményei az eredeti dokumentumok alapján jól nyomon követhetők – említi a fordító-szerkesztő. Hozzáteszi, a zenetudós szinte Poirot-ként nyomoz, a könyv olvasása a detektívregény izgalmával ér föl. A rádiós sorozat a mű hét fejezetéből készült, elsősorban a forrásokat megszólaltatva. Ezek között számos magyarul korábban nem olvasható dokumentum akad.

Az első rész a korabeli bécsi hangversenyéletet és abban Mozart szerepét illusztrálja. Szó lesz benne arról az utolsó nagyzenekari koncertről, amelyet a komponista hallott, és amelyet éppenséggel riválisa, Salieri vezényelt. A második rész a zeneszerző egyházzenei munkásságával, elsősorban a Requiem keletkezésével foglalkozik. Erről egy hiteles, osztrák levéltárban kallódó anyag kapcsán szerezhetünk információkat. De az is kiderül a könyvből – és most a műsorból –, hogy Mozart szeretett volna a bécsi székesegyház, a Stephans Kirche karmestere lenni, miután a posztot betöltő muzsikus megbetegedett. A dologból nem lett semmi, mert a beteg fölépült, Mozart viszont nem gazdagította tovább az egyházzenét.

A műsorsorozat harmadik része a Varázsfuvola keletkezésének eseményeit mutatja be, a negyedik pedig a zeneszerző végzetes betegségére összpontosít. Erről született csak igazán sok föltételezés és legenda! Ide tartozik például, hogy Salieri megmérgezte volna a komponistát. Csakhogy a halálnak Mozart hitvesének húga személyében szemtanúja volt, és a hátrahagyott leírás alapján orvosi kórkép-rekonstrukció készült, amely cáfolja a hiedelmeket. Az ötödik, zárórészben, akárcsak Robbins Landon, Győri is indokoltnak tartja, hogy a túlélő hitves, Constanze védelmében sorakoztassa föl az érveket. Az özvegyről sok rosszat összehordtak, egyebek között, hogy milyen léha, csalfa és könnyelmű volt, mennyire nem tudott bánni a pénzzel. Az igazsághoz tartozik, hogy Mozart nővére féltékeny volt Constanzéra, akiért nem rajongott a papa, Leopold sem. A rossz híreknek tehát közeli „forrásuk” lehetett. – Az erkölcstelen hitves képe az Amadeus szüntelenül vihogó nőalakjában is tovább él. Valójában Constanze melegszívű és józanul gondolkodó asszony volt, aki férje halála után igen jól sáfárkodott a hagyatékkal – jegyzi meg Győri László.

A Mozartról szóló rádiósorozatban Végvári Tamás és Győry Franciska szólaltatja meg a korabeli dokumentumokat, amelyek mellett bőséges zenei részletek is elhangzanak. A Simonyi János rendezésében készült műsor hétfőtől péntekig hallható délután két és három óra között a Bartókon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.