Klasszikus

Mozart – legenda és valóság

2003.08.29. 00:00
Ajánlom
Míg Mozart zenéje magával ragadó egyértelműséggel hat az utókorra, élete időről időre rejtélyek és legendák forrása.

Részben ez ösztökélhette a múlt század nyolcvanas éveiben a drámaíró Schaffert, hogy megírja Amadeus című színdarabját. Ennek alapján Milos Forman világhírű filmet is forgatott. Az Amadeus által fölerősített érdeklődés viszont arra sarkallta a jeles amerikai származású, Európában élő zenetudóst, H. C. Robbins Landont, hogy megpróbálja a világ elé tárni az igazságot. Azt az igazságot, amelyet a föllelhető források állítanak.

1791 – Mozart utolsó éve címmel 1988-ban adta ki könyvét a bécsi klasszikus zenében az egyik legkiválóbbnak számító szakember. A mű jócskán késve, csak néhány éve jutott el magyar nyelven az olvasókhoz, Győri László fordításában, a Corvina jóvoltából. A Magyar Rádió munkatársaként dolgozó, egyebek között zenei tárgyú beszélgetések készítőjeként ismert fordító most ötször egyórás sorozatot készített a mű alapján, amelyet hétfőn kezd sugározni a Bartók adó.

– Miközben a darab által felfokozott érdeklődés miatt sokan egyszerre Mozart-szakértőnek képzelték magukat, Robbins Landon elhatározta, rekonstruálja a zeneszerző utolsó évét, amelynek eseményei az eredeti dokumentumok alapján jól nyomon követhetők – említi a fordító-szerkesztő. Hozzáteszi, a zenetudós szinte Poirot-ként nyomoz, a könyv olvasása a detektívregény izgalmával ér föl. A rádiós sorozat a mű hét fejezetéből készült, elsősorban a forrásokat megszólaltatva. Ezek között számos magyarul korábban nem olvasható dokumentum akad.

Az első rész a korabeli bécsi hangversenyéletet és abban Mozart szerepét illusztrálja. Szó lesz benne arról az utolsó nagyzenekari koncertről, amelyet a komponista hallott, és amelyet éppenséggel riválisa, Salieri vezényelt. A második rész a zeneszerző egyházzenei munkásságával, elsősorban a Requiem keletkezésével foglalkozik. Erről egy hiteles, osztrák levéltárban kallódó anyag kapcsán szerezhetünk információkat. De az is kiderül a könyvből – és most a műsorból –, hogy Mozart szeretett volna a bécsi székesegyház, a Stephans Kirche karmestere lenni, miután a posztot betöltő muzsikus megbetegedett. A dologból nem lett semmi, mert a beteg fölépült, Mozart viszont nem gazdagította tovább az egyházzenét.

A műsorsorozat harmadik része a Varázsfuvola keletkezésének eseményeit mutatja be, a negyedik pedig a zeneszerző végzetes betegségére összpontosít. Erről született csak igazán sok föltételezés és legenda! Ide tartozik például, hogy Salieri megmérgezte volna a komponistát. Csakhogy a halálnak Mozart hitvesének húga személyében szemtanúja volt, és a hátrahagyott leírás alapján orvosi kórkép-rekonstrukció készült, amely cáfolja a hiedelmeket. Az ötödik, zárórészben, akárcsak Robbins Landon, Győri is indokoltnak tartja, hogy a túlélő hitves, Constanze védelmében sorakoztassa föl az érveket. Az özvegyről sok rosszat összehordtak, egyebek között, hogy milyen léha, csalfa és könnyelmű volt, mennyire nem tudott bánni a pénzzel. Az igazsághoz tartozik, hogy Mozart nővére féltékeny volt Constanzéra, akiért nem rajongott a papa, Leopold sem. A rossz híreknek tehát közeli „forrásuk” lehetett. – Az erkölcstelen hitves képe az Amadeus szüntelenül vihogó nőalakjában is tovább él. Valójában Constanze melegszívű és józanul gondolkodó asszony volt, aki férje halála után igen jól sáfárkodott a hagyatékkal – jegyzi meg Győri László.

A Mozartról szóló rádiósorozatban Végvári Tamás és Győry Franciska szólaltatja meg a korabeli dokumentumokat, amelyek mellett bőséges zenei részletek is elhangzanak. A Simonyi János rendezésében készült műsor hétfőtől péntekig hallható délután két és három óra között a Bartókon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.