Klasszikus

Mozart mindent visz

2010.04.27. 10:00
Ajánlom
A magyar színházak és társulatok után néhány zeneszerző adatainak is utánajártunk. Vajon melyikük hány lelkes rajongóval rendelkezik a legnépszerűbb közösségi oldalon?

A zeneszerzők népszerűsége az egeket ostromolja. Se szeri se száma az olyan (akár 65 nyelven) létrehozott kisebb-nagyobb csoportnak, mint az "I love Mozart" vagy a "Mozart Rocks" vagy a "Mozart Ez Vagy Az a Műve a Legjobb Dolog a Világon" vagy a "Lefekvés Előtt Mindig Mozartot Hallgatom Fan Club"-oknak. A következőkben ebből az okból kifolyólag sokszor csak a legmagasabb számokkal rendelkező rajongói oldalakat vagy csoportokat vetettük össze. Nem számoltuk továbbá a művészek neveivel fémjelezett magyar és/vagy külföldi zeneiskolákat, kórusokat, kávézókat, művészeti projecteket, gumikacsákat árusító áruházláncokat, satöbbi.

A nagy zeneszerzők közül a Facebook szerint a legkedveltebb Wolfgang Amadeus Mozart. Csaknem 200.000-en rajonganak érte, további oldalaihoz és csoportjaihoz pedig összesen még közel 10.000-en csatlakoztak. A zseni életét feldolgozó Milos Forman-film kapcsán egy lelkes felhasználó külön csoportot hozott létre "Mozart nevetése az Amadeusban" néven (20). Ezekkel az adatokkal magabiztosan körözi le a róla elnevezett Mozart-kuglikat (1396). A második 144.882 taggal Frédéric Chopin, akinek rengeteg, a nevét különböző helyesírással író oldala és csoportja van. A közel 35 Chopin klub között van egyszerűen "Thank you, Chopin", vagy "Frederic Chopin is My God" elnevezésű oldal is. Különösen érdekes a "Frederic Chopin Stole My Toast" klub.  A következő mester még masszívnak mondható népszerűségi adatokkal Richard Wagner, 22.197 rajongóval és egy 2699 tagot számláló csoporttal. A Mechanikus Narancs sem tette népszerűbbé viszont Ludwig van Beethovent, aki mindössze 104.696 taggal rendelkezik. A relatív mélyrepülést Joseph Haydn zárja, körülbelül 9000 taggal.

A magyar származású zeneszerzők közül Liszt Ferenc, vagyis inkább Franz Liszt a legnépszerűbb, oldalán 19.510 taggal. Külön a mester hajáért is lehet rajongani, egyelőre azonban mindössze két felhasználó tett így. Viszont ha magyarul keressük a legnagyobbnak hívott zongoraművészt, csak a Liszt Ferenc tér 213 rajongójához csatlakozhatunk. Lisztet Bartók Béla követi, két rajongói oldalának összesen 13.711 tagja van, szemben azzal a nyolc felhasználóval, akik a "Jo també odio a Béla Bartók!" vagyis: "Én is utálom Bartók Bélát" spanyol nyelvű laphoz csatlakoztak.  Úgy tűnik, mindezek mellett az 1945-ben elhunyt zseni a mai napig köztünk jár: bizonyítékul álljon a tény, hogy ékezettel vagy anélkül közel 50-szer regisztrált a Facebookon. Érdekes, hogy az egyik Bartók profilképe maga a király, Elvis Presley. Régebben még szűrték a regisztráló Miki egereket és Michael Jacksonokat, úgy tűnik, az oldal elfogadóbbá vált az esetleg már nem ezen a földön járó valódi vagy fikciós alakokkal szemben. Liszt és Bartók után jóval kevesebb rajongóval Kodály Zoltán következik. A nagy zenepedagógus három oldala összesen 1138 rajongót számlál. További 389 tagja van a "Kodály Educators on Facebook" nevű csoportnak, vagyis azoknak, akik a Kodály-módszert követik a zeneoktatásban. A híres magyar zeneszerzők sereghajtói Kurtág György (580), Erkel Ferenc (54) és Dohnányi Ernő (7).

Az új kommunikációs csatornák fenti számok által is bizonyított (?) fontosságát látva a Fidelio.hu is úgy döntött, nem marad ki a jóból. Néhány hete már mi is a Facebook közösség tagjai vagyunk. Keressenek minket itt, legyenek rajongóink, és ajánljanak ismerőseiknek, osszák meg cikkeinket! Négyszáznál több követőnkkel már most is csaknem lekörözzük a magyar zeneszerzőket, de valójában mi is szeretnénk Mozart babérjaira törni.

 

Megosztás

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Jazz/World

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ingyenes koncerteket ad a Fesztiválzenekar advent negyedik hétvégéjén

December 17-én és 18-án forró teával, forralt borral és zenés karácsonyi vásárral várják a látogatókat a Selmeci utcai próbateremben, ahol zenei témájú ajándéktárgyakat is beszerezhetünk.
Klasszikus ajánló

Délelőtt is sztárszólisták várják a közönséget az MVM karácsonyi koncertjén

A nagy érdeklődés miatt az MVM Karácsonyi Koncert napján, december 18-án délelőttre újabb hangversenyt hirdettek a szereplők, melyen szintén a hangszeres szólisták legnagyobbjai léptek fel.
Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.