Klasszikus

Mozart mindent visz

2010.04.27. 10:00
Ajánlom
A magyar színházak és társulatok után néhány zeneszerző adatainak is utánajártunk. Vajon melyikük hány lelkes rajongóval rendelkezik a legnépszerűbb közösségi oldalon?

A zeneszerzők népszerűsége az egeket ostromolja. Se szeri se száma az olyan (akár 65 nyelven) létrehozott kisebb-nagyobb csoportnak, mint az "I love Mozart" vagy a "Mozart Rocks" vagy a "Mozart Ez Vagy Az a Műve a Legjobb Dolog a Világon" vagy a "Lefekvés Előtt Mindig Mozartot Hallgatom Fan Club"-oknak. A következőkben ebből az okból kifolyólag sokszor csak a legmagasabb számokkal rendelkező rajongói oldalakat vagy csoportokat vetettük össze. Nem számoltuk továbbá a művészek neveivel fémjelezett magyar és/vagy külföldi zeneiskolákat, kórusokat, kávézókat, művészeti projecteket, gumikacsákat árusító áruházláncokat, satöbbi.

A nagy zeneszerzők közül a Facebook szerint a legkedveltebb Wolfgang Amadeus Mozart. Csaknem 200.000-en rajonganak érte, további oldalaihoz és csoportjaihoz pedig összesen még közel 10.000-en csatlakoztak. A zseni életét feldolgozó Milos Forman-film kapcsán egy lelkes felhasználó külön csoportot hozott létre "Mozart nevetése az Amadeusban" néven (20). Ezekkel az adatokkal magabiztosan körözi le a róla elnevezett Mozart-kuglikat (1396). A második 144.882 taggal Frédéric Chopin, akinek rengeteg, a nevét különböző helyesírással író oldala és csoportja van. A közel 35 Chopin klub között van egyszerűen "Thank you, Chopin", vagy "Frederic Chopin is My God" elnevezésű oldal is. Különösen érdekes a "Frederic Chopin Stole My Toast" klub.  A következő mester még masszívnak mondható népszerűségi adatokkal Richard Wagner, 22.197 rajongóval és egy 2699 tagot számláló csoporttal. A Mechanikus Narancs sem tette népszerűbbé viszont Ludwig van Beethovent, aki mindössze 104.696 taggal rendelkezik. A relatív mélyrepülést Joseph Haydn zárja, körülbelül 9000 taggal.

A magyar származású zeneszerzők közül Liszt Ferenc, vagyis inkább Franz Liszt a legnépszerűbb, oldalán 19.510 taggal. Külön a mester hajáért is lehet rajongani, egyelőre azonban mindössze két felhasználó tett így. Viszont ha magyarul keressük a legnagyobbnak hívott zongoraművészt, csak a Liszt Ferenc tér 213 rajongójához csatlakozhatunk. Lisztet Bartók Béla követi, két rajongói oldalának összesen 13.711 tagja van, szemben azzal a nyolc felhasználóval, akik a "Jo també odio a Béla Bartók!" vagyis: "Én is utálom Bartók Bélát" spanyol nyelvű laphoz csatlakoztak.  Úgy tűnik, mindezek mellett az 1945-ben elhunyt zseni a mai napig köztünk jár: bizonyítékul álljon a tény, hogy ékezettel vagy anélkül közel 50-szer regisztrált a Facebookon. Érdekes, hogy az egyik Bartók profilképe maga a király, Elvis Presley. Régebben még szűrték a regisztráló Miki egereket és Michael Jacksonokat, úgy tűnik, az oldal elfogadóbbá vált az esetleg már nem ezen a földön járó valódi vagy fikciós alakokkal szemben. Liszt és Bartók után jóval kevesebb rajongóval Kodály Zoltán következik. A nagy zenepedagógus három oldala összesen 1138 rajongót számlál. További 389 tagja van a "Kodály Educators on Facebook" nevű csoportnak, vagyis azoknak, akik a Kodály-módszert követik a zeneoktatásban. A híres magyar zeneszerzők sereghajtói Kurtág György (580), Erkel Ferenc (54) és Dohnányi Ernő (7).

Az új kommunikációs csatornák fenti számok által is bizonyított (?) fontosságát látva a Fidelio.hu is úgy döntött, nem marad ki a jóból. Néhány hete már mi is a Facebook közösség tagjai vagyunk. Keressenek minket itt, legyenek rajongóink, és ajánljanak ismerőseiknek, osszák meg cikkeinket! Négyszáznál több követőnkkel már most is csaknem lekörözzük a magyar zeneszerzőket, de valójában mi is szeretnénk Mozart babérjaira törni.

 

Megosztás

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.