Klasszikus

Mozart mindenütt

2005.12.27. 00:00
Ajánlom
Ünnepi maraton utcán és koncertteremben A bécsi Volkstheater közönsége estéről estére végigszomorkodhatja Wolfgang Amadeus Mozart tragikus halálát: a hivatalos jubileumi év még el sem kezdődött, a színház máris műsorára tűzte Peter Shaffer Amadeus című sikerdarabját, amely bőséges teret ad a muzsikuszseni megpróbáltatásainak, ellenségei, elsősorban Salieri ármánykodása miatti sanyarú sorsának.

A minden elképzelést felülmúló évfordulós esztendőnek azonban nem ez a hangulat lesz a fő motívuma. Bécs Mozart él című programja hívebben fejezi ki a sugallt életérzést, s azt is, hogy az emlékezés nemcsak a kultúrát fogja át.

A hagyományos Vienna City Marathon rendezői jó helyezésre számíthatnak: a nagy napon, 2006. május 7-én az utcai futással párhuzamosan a Musikverein is maratont rendez. Rudolf Buchbinder a Bécsi Filharmonikusokkal Mozart hat zongoraversenyét adja elő egyhuzamban. Az utcai versenyzőket egy-egy szakaszon Mozart zenedarabjainak részletei kísérik: a startvonal táján pezsdítő, a célnál a szenvedést kifejező hangulatban, sőt szöveggel.

A Nemzeti Könyvtárban november vége óta látható Requiem című kiállítás jubileumi év nélkül is szenzáció lehetne, kérdés persze, elővennék-e az utolsó befejezetlen zenedarab (hétmillió euróra biztosított) eredeti kottáját. A kincs számára külön vitrint vásároltak, azt a Belvedere-ből való páncélozott üvegűt, amelyikben az államszerződés eredetijét mutatták be májusban. A könyvtár egyszer már megjárta: az 1958-as brüsszeli világkiállításról megcsonkítva érkezett vissza a partitúra, a 87. lap csücskét, rajta a Mester kézírású utasításával, valaki leszakította. Gerhard Roth a bűnügy alapos tanulmányozása után regényt is írt a rejtélyből.

Az évforduló örömére végleg Mozart-operaházzá alakuló Theater an der Wien se várja meg január 27-ét, a 250. születésnapot: már előbb rendeznek itt koncertet. Az első csúcspont mégis a nagy nap lesz, akkor az Idomeneót viszik színre parádés szereposztásban: Neil Shicoff, Angelika Kirschschlager a főszerepekben, az operaház zenekarát Seiji Ozawa vezényli. Havonta egy-egy új bemutató következik, köztük egy erre az alkalomra megrendelt mű, a Gyűlölöm Mozartot szatirikusan értendő címmel. Nem ez az egyetlen ünnepi est Mozart-mű nélkül: Peter Sellars New Crowned Hope fesztiváljára különböző egzotikus országbeli - afrikai, ázsiai, új-zélandi - társulatoktól, zeneszerzőktől és koreográfusoktól rendelt Mozart zenéjének ihletésére készült műveket.

Bécsben 130 program várja a közönséget 3200 időpontban. Január 27-től fogadja a látogatókat a 30 milliós költséggel felújított Figaro Ház. Salzburg 500 programmal készült, és igényt tart arra is, hogy az Ünnepi Játékok nagy fesztiválszínházában rendezendő megnyitó kapja a "hivatalos" jelzőt. A nyári fesztiválon mind a 22 színpadi művet bemutatják - a szakértők nem hiszik, hogy ez a monstreprogram egyenletesen magas színvonalú lehet. Mindent feledtet majd Anna Netrebko, akit három éve a Don Giovanniban fedezett fel a világ: most felújítják ezt az előadást.

A gyerekek se maradnak ki. A nekik szóló kiállításon, a ZOOM-ban értelemszerűen a csodagyerek a téma. Lényeges kérdésekre adott válaszok - Mosott-e Mozart fogat? - hivatottak erősíteni a meggyőződést: csoda ide vagy oda, Wolfgang Amadeus is volt igazi gyerek.

A kiadások összegéről a legkülönbözőbb számadatok látnak napvilágot. Mindenki igyekszik lefelé kerekíteni, ám összesítve, s az épületek felújítását is beleszámítva így is százmilliós nagyságrendről van szó. Az idegenforgalom nem is leplezi: számára ez az év kivételes lesz. 2005-ben hétmillió volt a Bécsbe látogatók száma - a Mozart-évben elérheti a tízmilliót.

Bécs, 2005. december

A 125 éve született Bartók éve mellett a 250 éves Mozart jubileumát ünnepeljük 2006-ban Magyarországon is. A megszámlálhatatlan program közül válogattunk. Az Osztrák Kulturális Fórum keretében január 1-jén a pécsi bazilikában elhangzik a C-dúr mise a bazilika Bárdos kórusának előadásában. A budapesti Kolibri Színház bábelőadása január 12-én: a Szöktetés a szerájból. A zeneszerző születésnapján, január 27-én a Mozart és következményei című program ígérkezik érdekesnek. A Mozart és a nők című esten a zeneszerző kortársnőinek műveit játssza Sigrid Trummer. A tavaszi fesztiválon, március 17. és április 2. között is jócskán akad Mozart-program. A Mozarteum Orchester Salzburg két nagy szimfóniával és az A-dúr zongoraversennyel érkezik, a Royal Philharmonic Orchestra a Mozart-nyitánnyal. A zeneszerző öszszes vonósnégyesét hat kvartett játssza el. Három, Da Ponte-librettóra épülő Mozart-operát adnak elő Kovalik Balázs rendezésében a Millenáris Teátrumban: a Figaró házasságát, a Cosi fan tuttét és a Don Giovannit, először három estén át, majd maratoni formában egymás után egyetlen napon. A programban szerepel "kortárs Mozart-opera", az Aqua toffana, amelyet az énekes-zeneköltő Ágens komponált, valamint a Bejart Ballet Laussane vendégszereplése, zene: Mozart és a Queen zenekar, jelmez: Versace. A Petőfi Irodalmi Múzeumban egész napos Mozartiáda lesz.

A Művészetek Palotájában január 27 és 29. között Mozart-ünnepet tartanak - a Camerata Salzburg koncertjével (vezényel Sir Roger Norrington), kiállításmegnyitóval, farsangi körmenettel, táncelőadásokkal. Májusban Mozart összes hegedűversenyét adja elő Kokas Katalin és Kelemen Barnabás az Erkel Ferenc Kamarazenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.