Klasszikus

Mozart mindenütt

2005.12.27. 00:00
Ajánlom
Ünnepi maraton utcán és koncertteremben A bécsi Volkstheater közönsége estéről estére végigszomorkodhatja Wolfgang Amadeus Mozart tragikus halálát: a hivatalos jubileumi év még el sem kezdődött, a színház máris műsorára tűzte Peter Shaffer Amadeus című sikerdarabját, amely bőséges teret ad a muzsikuszseni megpróbáltatásainak, ellenségei, elsősorban Salieri ármánykodása miatti sanyarú sorsának.

A minden elképzelést felülmúló évfordulós esztendőnek azonban nem ez a hangulat lesz a fő motívuma. Bécs Mozart él című programja hívebben fejezi ki a sugallt életérzést, s azt is, hogy az emlékezés nemcsak a kultúrát fogja át.

A hagyományos Vienna City Marathon rendezői jó helyezésre számíthatnak: a nagy napon, 2006. május 7-én az utcai futással párhuzamosan a Musikverein is maratont rendez. Rudolf Buchbinder a Bécsi Filharmonikusokkal Mozart hat zongoraversenyét adja elő egyhuzamban. Az utcai versenyzőket egy-egy szakaszon Mozart zenedarabjainak részletei kísérik: a startvonal táján pezsdítő, a célnál a szenvedést kifejező hangulatban, sőt szöveggel.

A Nemzeti Könyvtárban november vége óta látható Requiem című kiállítás jubileumi év nélkül is szenzáció lehetne, kérdés persze, elővennék-e az utolsó befejezetlen zenedarab (hétmillió euróra biztosított) eredeti kottáját. A kincs számára külön vitrint vásároltak, azt a Belvedere-ből való páncélozott üvegűt, amelyikben az államszerződés eredetijét mutatták be májusban. A könyvtár egyszer már megjárta: az 1958-as brüsszeli világkiállításról megcsonkítva érkezett vissza a partitúra, a 87. lap csücskét, rajta a Mester kézírású utasításával, valaki leszakította. Gerhard Roth a bűnügy alapos tanulmányozása után regényt is írt a rejtélyből.

Az évforduló örömére végleg Mozart-operaházzá alakuló Theater an der Wien se várja meg január 27-ét, a 250. születésnapot: már előbb rendeznek itt koncertet. Az első csúcspont mégis a nagy nap lesz, akkor az Idomeneót viszik színre parádés szereposztásban: Neil Shicoff, Angelika Kirschschlager a főszerepekben, az operaház zenekarát Seiji Ozawa vezényli. Havonta egy-egy új bemutató következik, köztük egy erre az alkalomra megrendelt mű, a Gyűlölöm Mozartot szatirikusan értendő címmel. Nem ez az egyetlen ünnepi est Mozart-mű nélkül: Peter Sellars New Crowned Hope fesztiváljára különböző egzotikus országbeli - afrikai, ázsiai, új-zélandi - társulatoktól, zeneszerzőktől és koreográfusoktól rendelt Mozart zenéjének ihletésére készült műveket.

Bécsben 130 program várja a közönséget 3200 időpontban. Január 27-től fogadja a látogatókat a 30 milliós költséggel felújított Figaro Ház. Salzburg 500 programmal készült, és igényt tart arra is, hogy az Ünnepi Játékok nagy fesztiválszínházában rendezendő megnyitó kapja a "hivatalos" jelzőt. A nyári fesztiválon mind a 22 színpadi művet bemutatják - a szakértők nem hiszik, hogy ez a monstreprogram egyenletesen magas színvonalú lehet. Mindent feledtet majd Anna Netrebko, akit három éve a Don Giovanniban fedezett fel a világ: most felújítják ezt az előadást.

A gyerekek se maradnak ki. A nekik szóló kiállításon, a ZOOM-ban értelemszerűen a csodagyerek a téma. Lényeges kérdésekre adott válaszok - Mosott-e Mozart fogat? - hivatottak erősíteni a meggyőződést: csoda ide vagy oda, Wolfgang Amadeus is volt igazi gyerek.

A kiadások összegéről a legkülönbözőbb számadatok látnak napvilágot. Mindenki igyekszik lefelé kerekíteni, ám összesítve, s az épületek felújítását is beleszámítva így is százmilliós nagyságrendről van szó. Az idegenforgalom nem is leplezi: számára ez az év kivételes lesz. 2005-ben hétmillió volt a Bécsbe látogatók száma - a Mozart-évben elérheti a tízmilliót.

Bécs, 2005. december

A 125 éve született Bartók éve mellett a 250 éves Mozart jubileumát ünnepeljük 2006-ban Magyarországon is. A megszámlálhatatlan program közül válogattunk. Az Osztrák Kulturális Fórum keretében január 1-jén a pécsi bazilikában elhangzik a C-dúr mise a bazilika Bárdos kórusának előadásában. A budapesti Kolibri Színház bábelőadása január 12-én: a Szöktetés a szerájból. A zeneszerző születésnapján, január 27-én a Mozart és következményei című program ígérkezik érdekesnek. A Mozart és a nők című esten a zeneszerző kortársnőinek műveit játssza Sigrid Trummer. A tavaszi fesztiválon, március 17. és április 2. között is jócskán akad Mozart-program. A Mozarteum Orchester Salzburg két nagy szimfóniával és az A-dúr zongoraversennyel érkezik, a Royal Philharmonic Orchestra a Mozart-nyitánnyal. A zeneszerző öszszes vonósnégyesét hat kvartett játssza el. Három, Da Ponte-librettóra épülő Mozart-operát adnak elő Kovalik Balázs rendezésében a Millenáris Teátrumban: a Figaró házasságát, a Cosi fan tuttét és a Don Giovannit, először három estén át, majd maratoni formában egymás után egyetlen napon. A programban szerepel "kortárs Mozart-opera", az Aqua toffana, amelyet az énekes-zeneköltő Ágens komponált, valamint a Bejart Ballet Laussane vendégszereplése, zene: Mozart és a Queen zenekar, jelmez: Versace. A Petőfi Irodalmi Múzeumban egész napos Mozartiáda lesz.

A Művészetek Palotájában január 27 és 29. között Mozart-ünnepet tartanak - a Camerata Salzburg koncertjével (vezényel Sir Roger Norrington), kiállításmegnyitóval, farsangi körmenettel, táncelőadásokkal. Májusban Mozart összes hegedűversenyét adja elő Kokas Katalin és Kelemen Barnabás az Erkel Ferenc Kamarazenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.