Klasszikus

Mozart mindenütt

2005.12.27. 00:00
Ajánlom
Ünnepi maraton utcán és koncertteremben A bécsi Volkstheater közönsége estéről estére végigszomorkodhatja Wolfgang Amadeus Mozart tragikus halálát: a hivatalos jubileumi év még el sem kezdődött, a színház máris műsorára tűzte Peter Shaffer Amadeus című sikerdarabját, amely bőséges teret ad a muzsikuszseni megpróbáltatásainak, ellenségei, elsősorban Salieri ármánykodása miatti sanyarú sorsának.

A minden elképzelést felülmúló évfordulós esztendőnek azonban nem ez a hangulat lesz a fő motívuma. Bécs Mozart él című programja hívebben fejezi ki a sugallt életérzést, s azt is, hogy az emlékezés nemcsak a kultúrát fogja át.

A hagyományos Vienna City Marathon rendezői jó helyezésre számíthatnak: a nagy napon, 2006. május 7-én az utcai futással párhuzamosan a Musikverein is maratont rendez. Rudolf Buchbinder a Bécsi Filharmonikusokkal Mozart hat zongoraversenyét adja elő egyhuzamban. Az utcai versenyzőket egy-egy szakaszon Mozart zenedarabjainak részletei kísérik: a startvonal táján pezsdítő, a célnál a szenvedést kifejező hangulatban, sőt szöveggel.

A Nemzeti Könyvtárban november vége óta látható Requiem című kiállítás jubileumi év nélkül is szenzáció lehetne, kérdés persze, elővennék-e az utolsó befejezetlen zenedarab (hétmillió euróra biztosított) eredeti kottáját. A kincs számára külön vitrint vásároltak, azt a Belvedere-ből való páncélozott üvegűt, amelyikben az államszerződés eredetijét mutatták be májusban. A könyvtár egyszer már megjárta: az 1958-as brüsszeli világkiállításról megcsonkítva érkezett vissza a partitúra, a 87. lap csücskét, rajta a Mester kézírású utasításával, valaki leszakította. Gerhard Roth a bűnügy alapos tanulmányozása után regényt is írt a rejtélyből.

Az évforduló örömére végleg Mozart-operaházzá alakuló Theater an der Wien se várja meg január 27-ét, a 250. születésnapot: már előbb rendeznek itt koncertet. Az első csúcspont mégis a nagy nap lesz, akkor az Idomeneót viszik színre parádés szereposztásban: Neil Shicoff, Angelika Kirschschlager a főszerepekben, az operaház zenekarát Seiji Ozawa vezényli. Havonta egy-egy új bemutató következik, köztük egy erre az alkalomra megrendelt mű, a Gyűlölöm Mozartot szatirikusan értendő címmel. Nem ez az egyetlen ünnepi est Mozart-mű nélkül: Peter Sellars New Crowned Hope fesztiváljára különböző egzotikus országbeli - afrikai, ázsiai, új-zélandi - társulatoktól, zeneszerzőktől és koreográfusoktól rendelt Mozart zenéjének ihletésére készült műveket.

Bécsben 130 program várja a közönséget 3200 időpontban. Január 27-től fogadja a látogatókat a 30 milliós költséggel felújított Figaro Ház. Salzburg 500 programmal készült, és igényt tart arra is, hogy az Ünnepi Játékok nagy fesztiválszínházában rendezendő megnyitó kapja a "hivatalos" jelzőt. A nyári fesztiválon mind a 22 színpadi művet bemutatják - a szakértők nem hiszik, hogy ez a monstreprogram egyenletesen magas színvonalú lehet. Mindent feledtet majd Anna Netrebko, akit három éve a Don Giovanniban fedezett fel a világ: most felújítják ezt az előadást.

A gyerekek se maradnak ki. A nekik szóló kiállításon, a ZOOM-ban értelemszerűen a csodagyerek a téma. Lényeges kérdésekre adott válaszok - Mosott-e Mozart fogat? - hivatottak erősíteni a meggyőződést: csoda ide vagy oda, Wolfgang Amadeus is volt igazi gyerek.

A kiadások összegéről a legkülönbözőbb számadatok látnak napvilágot. Mindenki igyekszik lefelé kerekíteni, ám összesítve, s az épületek felújítását is beleszámítva így is százmilliós nagyságrendről van szó. Az idegenforgalom nem is leplezi: számára ez az év kivételes lesz. 2005-ben hétmillió volt a Bécsbe látogatók száma - a Mozart-évben elérheti a tízmilliót.

Bécs, 2005. december

A 125 éve született Bartók éve mellett a 250 éves Mozart jubileumát ünnepeljük 2006-ban Magyarországon is. A megszámlálhatatlan program közül válogattunk. Az Osztrák Kulturális Fórum keretében január 1-jén a pécsi bazilikában elhangzik a C-dúr mise a bazilika Bárdos kórusának előadásában. A budapesti Kolibri Színház bábelőadása január 12-én: a Szöktetés a szerájból. A zeneszerző születésnapján, január 27-én a Mozart és következményei című program ígérkezik érdekesnek. A Mozart és a nők című esten a zeneszerző kortársnőinek műveit játssza Sigrid Trummer. A tavaszi fesztiválon, március 17. és április 2. között is jócskán akad Mozart-program. A Mozarteum Orchester Salzburg két nagy szimfóniával és az A-dúr zongoraversennyel érkezik, a Royal Philharmonic Orchestra a Mozart-nyitánnyal. A zeneszerző öszszes vonósnégyesét hat kvartett játssza el. Három, Da Ponte-librettóra épülő Mozart-operát adnak elő Kovalik Balázs rendezésében a Millenáris Teátrumban: a Figaró házasságát, a Cosi fan tuttét és a Don Giovannit, először három estén át, majd maratoni formában egymás után egyetlen napon. A programban szerepel "kortárs Mozart-opera", az Aqua toffana, amelyet az énekes-zeneköltő Ágens komponált, valamint a Bejart Ballet Laussane vendégszereplése, zene: Mozart és a Queen zenekar, jelmez: Versace. A Petőfi Irodalmi Múzeumban egész napos Mozartiáda lesz.

A Művészetek Palotájában január 27 és 29. között Mozart-ünnepet tartanak - a Camerata Salzburg koncertjével (vezényel Sir Roger Norrington), kiállításmegnyitóval, farsangi körmenettel, táncelőadásokkal. Májusban Mozart összes hegedűversenyét adja elő Kokas Katalin és Kelemen Barnabás az Erkel Ferenc Kamarazenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.