Klasszikus

Mozart-művek töredékeit fejezte be egy brit zenetudós

2021.03.28. 09:50
Ajánlom
Töredékben maradt hegedűszonátákat fejezett be egy londoni zenetudós, Timothy Jones. Az így született műveket lemezre is vették, és egyetlen szonátának akár több befejezése is meghallgatható.

Alighanem a legnagyobb zeneszerzők is megilletődnének a feladattól, hogy töredékben maradt Mozart-alkotásokat fejezzenek be, Timothy Jones, a londoni Royal Academy of Music professzora azonban volt olyan bátor, hogy több hegedű-zongora tételt tett egésszé. Az ebből készült felvételek, amelyeken Racher Pogder hegedűművész és Christopher Glynn fortepiano-művész muzsikál, a Channel Classics kiadónál jelentek meg.

Tim-Jones_200712_144944_f0e4cbf6c6abe847cae63322f3662cd9-140529.jpg

Timothy Jones, a Royal Academy of Music professzora (Fotó/Forrás: RAM)

A klasszikus zenében persze nem ismeretlen a posztumusz befejezések jelensége: rögtön Mozart egyik legismertebb alkotása, a Requiem juthat az ember eszébe, amelyet a szerző özvegyének megbízásából Franz Xaver Süssmayr fejezett be. De Puccini Turandot, illetve Alban Berg Lulu című operáinak is van sztenderd befejezése, noha szerzőjük az elkészülés előtt elhunyt.

Timothy Jones projektje abban különbözik, hogy ezek a Mozart-tételek nem érnek fel a Requiem, a Turandot vagy a Lulu jelentőségével, de nem is az volt a zenetudós célja, hogy az életmű pótolhatatlan darabjait megmentse.
A lemezen egy-egy töredéknek különböző befejezései hallhatók: egy 1782-es B-dúr, egy 1789-es G-dúr és egy 1784-es A-dúr töredéknek két-két változata.

Mozart életének utolsó évtizedéből mintegy 100 töredék maradt fenn. A kutató munkája során azt is figyelembe vette, hogy a zeneszerző milyen stíluseszközöket alkalmazott a töredékek alkotásának egyes éveiben.

A lemezt itt lehet meghallgatni.

A teljes lemez a YouTube-on.

(New York Times)

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Kapcsolódó

5 őrült és zseniális sztori Mozartról

Wolfgang Amadeus Mozart géniusz volt, de nem a komoly, súlyos fajtából: néha úgy nyávogott, mint egy macska, fel-alá rohangált a házban, mint egy eszelős, és mocskos leveleket írt az unokahúgának. Milyen ember volt a marcipángolyók "reklámarca"?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.