Klasszikus

Mozart-négykezes

2005.05.26. 00:00
Ajánlom
A Boldog bolondok a Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán. Írta és rendezte: Pozsgai Zsolt. Játéktér: Pozsgai Zsolt. Jelmez: Tordai Hajnal. Szereplők: Bede Fazekas Szabolcs és Kubik Anna.

Művészekről írni mindig hálás dolog, hiszen az, akiről írnak, szükségszerűen azonossá válik azzal, aki ír. A művészregény mindig énregény egy kicsit. Írhat tehát Bródy Sándor Rembrandtról, Bulgakov Moliereről és természetesen Pozsgai Zsolt is Mozartról.

Aki nem annyira nyomorgó és meg nem értett zseni vagy korszakalkotó zeneszerző ebben a darabban, inkább hűtlen és megcsalt férj, aki egy nagy beszélgetés során bevallja eddigi viszonyait feleségének. Lélektanilag ez a nagy beszélgetés amúgy nincs megalapozva, viszont hogy a dramaturgia is bonyolult legyen, meg finom utalás is tétessék, egy varázsgyűrű segítségével a feleség maga bújik az összes nő szerepébe.

Mozart kamaszkorától kezdve kisebb ostromok és nagyobb hódítások történetét meséli: volt Frau Haydn (mester-tanítvány viszony bonyolultsága), volt pékleány (szociális szál), volt vak énekesnő (művészprobléma), széplelkű unokatestvér (testvérmítosz). Mindenki megvolt.

Aztán persze a dramaturgia szabályai szerint széplelkű művészünk nagyot néz, amikor a második részben kiderül, hogy felesége is megcsalta őt. Ez a rész nincs is rendesen megírva: a művész csak a végtelent keresi, amíg el nem jön érte a kőszobor, de mivel tisztességes asszony nem tesz olyat, jobb ezt a dolgot a színpadon is elnagyolni. S bár Constanzénak nem volt annyi szeretője - mert amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek -, cizellált szerkezeti megoldásként mégis visszajön a mester-növendék nexus: az egyik szerető Mozart tanítványa. Hát ugye ebben az öregedés szimbólumát láthatja a közönség. A kalandvágyó tanítvány persze magyar, úgyhogy azt is megtudjuk róla, hogy barbár, huszárnyereg alatt puhítja a húst, és Bécsben is csak hazai birtokára vágyik. Amikor meg mindezt az ideje nem engedi, Mozarttól tanul zeneszerzést.

A beteg mestertől, aki a darab végén természetesen meghal, de előtte még úgy köhög, mintha ő lenne az a másik kolléga, az a Chopin. Aztán a felesége melléfekszik, átöleli és megbocsát. Mit is tehetne mást egy zsenivel?

A két jellem meglehetősen sablonos: Mozart a megértésre vágyó zseni, Constanze pedig a feleség, akinek az anyagi nélkülözést és az elszenvedett sérelmeket majd az utókor igazolni fogja. Ugyancsak klisék jellemzik a felvett szerepeket: a péklány naiv, az uzsorás visszataszító, a magyar meg pödri a bajuszát. Kubik Annának és Bede Fazekas Szabolcsnak nincs mit eljátszania.

A jelmez ehhez mérten puritán, bár nem derül ki, hogy ha a feleségen ruha van, a férj miért szaladgál nemcsak cipő, de harisnya nélkül is? A színpadképet nem is annyira a szobabelső, inkább az ágy határozza meg; a darab végén Mozart és Mozartné ott fekszenek egymás mellett a lila fényben a bíbor ágyneművel lefedett ágyon, amiről a bécsi csokoládék jutnak az ember eszébe.

Tényleg, gondolkodtak már egy Requiem fantázianevű desszerten? Esetleg Komm süsser Tod? Erről nemcsak egy zeneszerző, de egy költő is eszünkbe juthat, máris találtunk két kiváló témát. Ráadásul Peter Schäffer sem írt róluk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.