Klasszikus

Mozart-négykezes

2005.05.26. 00:00
Ajánlom
A Boldog bolondok a Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán. Írta és rendezte: Pozsgai Zsolt. Játéktér: Pozsgai Zsolt. Jelmez: Tordai Hajnal. Szereplők: Bede Fazekas Szabolcs és Kubik Anna.

Művészekről írni mindig hálás dolog, hiszen az, akiről írnak, szükségszerűen azonossá válik azzal, aki ír. A művészregény mindig énregény egy kicsit. Írhat tehát Bródy Sándor Rembrandtról, Bulgakov Moliereről és természetesen Pozsgai Zsolt is Mozartról.

Aki nem annyira nyomorgó és meg nem értett zseni vagy korszakalkotó zeneszerző ebben a darabban, inkább hűtlen és megcsalt férj, aki egy nagy beszélgetés során bevallja eddigi viszonyait feleségének. Lélektanilag ez a nagy beszélgetés amúgy nincs megalapozva, viszont hogy a dramaturgia is bonyolult legyen, meg finom utalás is tétessék, egy varázsgyűrű segítségével a feleség maga bújik az összes nő szerepébe.

Mozart kamaszkorától kezdve kisebb ostromok és nagyobb hódítások történetét meséli: volt Frau Haydn (mester-tanítvány viszony bonyolultsága), volt pékleány (szociális szál), volt vak énekesnő (művészprobléma), széplelkű unokatestvér (testvérmítosz). Mindenki megvolt.

Aztán persze a dramaturgia szabályai szerint széplelkű művészünk nagyot néz, amikor a második részben kiderül, hogy felesége is megcsalta őt. Ez a rész nincs is rendesen megírva: a művész csak a végtelent keresi, amíg el nem jön érte a kőszobor, de mivel tisztességes asszony nem tesz olyat, jobb ezt a dolgot a színpadon is elnagyolni. S bár Constanzénak nem volt annyi szeretője - mert amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek -, cizellált szerkezeti megoldásként mégis visszajön a mester-növendék nexus: az egyik szerető Mozart tanítványa. Hát ugye ebben az öregedés szimbólumát láthatja a közönség. A kalandvágyó tanítvány persze magyar, úgyhogy azt is megtudjuk róla, hogy barbár, huszárnyereg alatt puhítja a húst, és Bécsben is csak hazai birtokára vágyik. Amikor meg mindezt az ideje nem engedi, Mozarttól tanul zeneszerzést.

A beteg mestertől, aki a darab végén természetesen meghal, de előtte még úgy köhög, mintha ő lenne az a másik kolléga, az a Chopin. Aztán a felesége melléfekszik, átöleli és megbocsát. Mit is tehetne mást egy zsenivel?

A két jellem meglehetősen sablonos: Mozart a megértésre vágyó zseni, Constanze pedig a feleség, akinek az anyagi nélkülözést és az elszenvedett sérelmeket majd az utókor igazolni fogja. Ugyancsak klisék jellemzik a felvett szerepeket: a péklány naiv, az uzsorás visszataszító, a magyar meg pödri a bajuszát. Kubik Annának és Bede Fazekas Szabolcsnak nincs mit eljátszania.

A jelmez ehhez mérten puritán, bár nem derül ki, hogy ha a feleségen ruha van, a férj miért szaladgál nemcsak cipő, de harisnya nélkül is? A színpadképet nem is annyira a szobabelső, inkább az ágy határozza meg; a darab végén Mozart és Mozartné ott fekszenek egymás mellett a lila fényben a bíbor ágyneművel lefedett ágyon, amiről a bécsi csokoládék jutnak az ember eszébe.

Tényleg, gondolkodtak már egy Requiem fantázianevű desszerten? Esetleg Komm süsser Tod? Erről nemcsak egy zeneszerző, de egy költő is eszünkbe juthat, máris találtunk két kiváló témát. Ráadásul Peter Schäffer sem írt róluk.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.