Klasszikus

"Mozart nélkül lehet élni, de nem érdemes"

2011.05.03. 20:58
Ajánlom
Vásáry Tamástól való az idézet, aki ezúttal Mozart-alkotásokkal áll a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére.

A világhírű, Kossuth-díjas művész - az MR Szimfonikusok örökös tiszteletbeli fő-zeneigazgatója - ezúttal a haydni könnyedségű és szellemességű, alapvetően játékos karakterű C-dúr zongoraversenyt szólaltatja meg. Mozart azonban nem volna Mozart, ha ez a világos-napfényes, olykor naiv, olykor ünnepélyes hangnem nem sötétülne el egyik pillanatról a másikra; az 1785. március 9-én befejezett mű szerzője - apja szerint - hamar elsajátította a zeneszerzői mesterség egyik alapvető eszközét, a zenei értelemben vett fény-árnyék-technikát. Vásáry Tamás - szokásához híven - egy személyben szólistája és karmestere is a produkciónak. 

A koncert második félidejére olyan művet választott, amely az első részben megszólaló alkotással hangnemileg rokon. A c-moll mise a zongoraverseny előtt két évvel keletkezett, valószínűleg Konstanze Weberrel 1782-ben kötött házasságáért fogadalmi ajándékul; a Requiem után a szerző második leggyakrabban előadott misekompozíciója, és mint az, ez is befejezetlen. A missa solemnis műfajába tartozik, a salzburgi hagyományok ünnepélyessége, pompája hatja át, de stílusa sokat köszönhet Bach és Händel vokális kompozícióinak is. A salzburgi Szent Péter apátságban, római katolikus mise keretében, 1783 októberében bemutatott alkotásban a számos virtuóz dallamot exponáló szoprán szólót Mozart felesége, Constanze énekelte.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2011. május 5. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Kolonits Klára (szoprán), Halmai Katalin (mezzoszoprán), Megyesi Zoltán (tenor), Hámori Szabolcs (basszus), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás)
Zongorán közreműködik és vezényel: Vásáry Tamás

Mozart: C-dúr zongoraverseny, K 467; c-moll mise, K 427

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.