Klasszikus

Mozart, Puccini és Schubert – Szeptemberben jön a HERBSTGOLD Fesztivál

2022.09.06. 10:05
Ajánlom
„Pillantásodban nem tükröződik saját boldogságom” – ez a mondat is felcsendül a 2022-es HERBSTGOLD Fesztivált indító, egy 12 éves szerző életkorát megcáfoló, szenvedélyektől perzselő vígoperájában szeptember 11-én.

A „kedves papa”, Haydn, operettnek, tehát nem operának titulálta Wolfgang Amadeus Mozart Bastien és Bastienne című daljátékát. Úgy tartják, hogy a darabot a titokzatos bécsi csodadoktor, Franz Anton Mesmer otthonában adták elő, és a francia filozófus Jean-Jacques Rousseau egyfelvonásos, Le devin du villageA falusi jövendőmondó című vígoperája alapján született.

Mozart német verziójában a varázsigéket halandzsázó Colas-ban Mesmer vonásait véljük felfedezni, a darab az idilli pásztoréletet éljenzi. Talán a legborzalmasabb, ami szerető embertársainkkal történhet, ha kihűl szerelmük. Bastien megcsalja Bastienne-t és az elhagyott lány rettenetesen szenved. Colas varázsló azonban egy emberséges trükkel a fiatalok segítségére siet, és a szerelmesek minden féltékenységük ellenére újra egymásra találnak. Pontosan ilyen és ehhez hasonló témák bűvölték el mind az udvari, mind a polgári köröket, és valószínűleg így van ez ma is. Főleg, ha a

fiatalos szenvedéllyel játszó társaság, a Barucco Ensemble, Angello Pollak, Amélie Hois és Artyom Wasnetsov adja elő a darabot,

amelyet Heinz Ferlesch karmester és a Carolin PienkosCornelius Obonya rendezőpáros irányítanak.

SchlossEsterhazy_HaydnsaalcJosefSiffert-104754.jpeg

A Haydn Terem a kismartoni Esterházy-kastélyban (Fotó/Forrás: Josef Siffert / HERBSTGOLD)

Ritkaságnak számítanak az opera bizonytalanságokkal teli világában, „de ha egyszer bekövetkeznek, annál erősebb a hatásuk: azokról a lenyűgöző pillanatokról van szó, amelyek beleégnek az agyba. Amikor Juan Diego Flórez Nemorino románcát énekli, ilyen pillanatokról beszélhetünk.” szólt a kritika a Bécsi Állami Operaházban színpadra vitt Donizetti-opera, a Szerelmi bájital előadásáról.

Szeptember 16-án Juan Diego Flórez az Esterházy-kastélyban lép fel:

énekesi szempontból szinte minden belefér a programba a Schubert-daloktól Jacques Offenbachig, Rossinitól Pucciniig és Massanet-ig, nem megfeledkezve a közkedvelt dél-amerikai slágerekről, amelyeket az operaénekes saját gitárkísérettel ad elő. A vokális zene ünnepének lehetünk tehát tanúi.

A gitár áll a szeptember 17-i koncert központjában, mely egyben tisztelgés Django Reinhardt, a géniusz Selmer-gitárművész művészete előtt, aki saját fejlesztésű játéktechnikájával bebizonyította, hogyan lehet a manuális korlátokat magas fokú virtuozitássá és kifejezőkészséggé változtatni. A francia gitárművész, Biréli Lagrène, a Biréli Lagrène Quartet & Friends és a Janoska Ensemble közös játéka feledhetetlen estét ígér.

Szombaton, 18-án délelőtt, a zongoráé és Schiff András zongoraművészé a főszerep,

aki szólistaként és karmesterként is közreműködik a koncerten. Felcsendül Haydn D-dúr szimfóniája, melynek partitúrájára 1795-ben saját kezűleg írta rá a mester, hogy „a 12., amit Angliában komponáltam”. A valószínűleg otthon, az Esterházyaknál megalkotott, de csak Párizsban bemutatott 11. (D-dúr) zongoraverseny a híres Rondo all’Ungherese-betéttel a mester kedvenc versenyművének számított. Ezt a darabot és Bartók, a svájci nagyiparos, Paul Sacher megbízásából, 1939-ben, Svájcban született Divertimentóját, a komponista legutolsó, Európában írt művét hallhatja a közönség. Este Várdai István csellóművész veszi át a stafétabotot, aki az ukrán származású karmester, Oksana Lynivvel és az általa alapított Ukrán Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral érkezik. Csomagjukban Zoltan Almashi Sinfoniettája, amelyet Camille Saint-Saëns a-moll csellóversenye követ, Végezetül pedig felcsendül Antonín Dvořák Újvilág szimfóniája.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Esterházy-kastély ősszel (Fotó/Forrás: Josef Siffert / HERBSTGOLD Fesztivál)

Szenvedélyesen az őszbe – Szeptemberben ismét HERBSTGOLD Fesztivál

Kapcsolódó

Szenvedélyesen az őszbe – Szeptemberben ismét HERBSTGOLD Fesztivál

Szeptember 11-től 25-ig Julian Rachlin meghívására a művészvilág nagyjai érkeznek a 6. HERBSTGOLD Fesztiválra Kismartonba, melynek idei mottója a hegedűművészhez és felkért zenésztársaihoz is oly közelálló szenvedély. Szenvedély egy olyan élet iránt, melynek középpontjában a zene áll.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Klasszikus ajánló

Szórakoztató és addiktív – a Janoska Ensemble Budapesten

Világsztárok unszolására alapították meg az együttest, a The Beatles lábnyomát taposva újítanak, Bachot és Bartókot vegyítik jazzel és poppal – a Janoska Ensemble pimasz virtuozitásában a Zeneakadémia közönsége is megmártózhat októberben.
Klasszikus videó

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Klasszikus beszámoló

Mély hangok bűvöletében – Beszámoló az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

Idén ismét megrendezték a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, az ötödik megmérettetés egy hete alatt a fiatal művészek zongora, majd zenekar kíséretével bizonyíthatták tehetségüket. Végignéztük a verseny szeptember 5-től 11-ig tartó élő fordulóit.
Klasszikus interjú

„Minden mű önmagában kerek egész” – Interjú Ránki Dezsővel

Bach azon zeneszerzők közé tartozik, akiknek a zenéjét különösen szívesen adja elő – mondja Ránki Dezső, aki a Concerto Budapest szeptember 24-i koncertjén a komponista két versenyművét játssza majd. A Kossuth-díjas zongoraművésszel ebből az alkalomból beszélgettünk.