Klasszikus

Mozart-ritkaság az Erkel színpadán

2004.09.21. 00:00
Ajánlom
Wolfgang Amadeus Mozart háromfelvonásos operáját, Az álruhás kertészlányt (az olasz eredeti címe: La finta giardiniera) 2004. szeptember 19-én, este 7 órai kezdettel mutatja be az Operaház OperaStúdiója az Erkel Színház színpadterében.

Az ifjú Mozart nyolcadik operáját, Az álruhás kertészlányt 1775-ben mutatták be Münchenben, csaknem egy időben a szerző 19. születésnapjával. A mű Giuseppe Petrosellini olasz nyelvű szövegére íródott. Bár öt évre rá megszületett a darab német nyelvű változata is, az Erkel Színházban az első, az olasz verzió (magyar feliratokkal) kerül színre némi rövidítéssel: az eredeti három felvonás helyett két felvonásban játsszák a művet. Ha a szöveg még el is marad az érett operák Da Ponte által is fényezett virtuóz verselésétől és zseniális dramaturgiájától, a zene már igazi Mozart. Csupa szín, ötlet, szépség és tehetség, áradó fiatalság.

A darab magyarországi bemutatója 1987-ben volt. A jelenlegi előadásban a színpadon együtt lesz a játéktér és a nézőtér. A művet Oberfrank Géza vezényletével és Kerényi Mihály rendezésében láthatja a közönség. A főbb szerepekben Beöthy-Kiss László (Podesta), Péter Cecília (Sandrina), Ocsovay János (Belfiore), Lukács Éva (Arminda ), Pesti Emese/Sebők Mónika (Ramiro ), Mitilineou Cleo (Serpetta) és Hábetler András (Nardo) látható. A díszlet Borsa Miklós, a jelmez Beda Judit munkája. Az opera szeptemberben még 21-én és 23-án lesz látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.