Klasszikus

MOZART The Music Processor

2004.02.16. 00:00
Ajánlom
A MOZART nevű kottaszerkesztő az elmúlt év decemberében ünnepelte kilencedik születésnapját. Szerzője, Dr. David Webber azért kezdte el írni, mert szüksége volt egy ilyen programra: ő ugyanis – amellett hogy matematikus és fizikus – két együttesben is játszik szaxofonosként. Az a tény, hogy a program írója maga is használja a programot, számos belső értékkel gazdagítja azt a használhatóság területén egészen a kiforrottságig.

A MOZART kezelése a tutorial átböngészése és némi gyakorlás után szinte a vérünkké válik. A kottafejek gyorsan szaporodnak a vonalrendszeren a billentyűzet segítségével, a program emellett lehetőséget nyújt MIDI billentyűzet használatára is beviteli eszközként. (Amint tudjuk, éppen a program névadójának nem lett volna szüksége ilyen eszközökre…) Az alapvető formázást a program a kottaírás szabályai szerint magától elvégzi, illetve azokhoz szigorúan ragaszkodik, beírás közben pedig a kinyomtatásra kerülő képet láthatjuk és szerkeszthetjük: a program WYSIWYG jellegű (ang. What You See Is What You Get), azaz nyomtatáskor azt kapjuk, amit a képernyőn látunk).

Bár a program elsődlegesen kinyomtatott kották készítésére alkalmas, képes arra is, hogy a bevitt kottát lejátssza, ill. MIDI-be konvertálja (továbbá MIDI-ből is képes kottát készíteni). Ez hasznos lehet a beírt darabok "füllel" való ellenőrzésére, és bizonyos mértékig használható "play-along" funcióként: a program követhető módon függőleges vonallal jelzi, hogy éppen hol tart a lejátszás.

A program szolgáltatásai között, melyeket még felsorolni is nehéz, helyet kaptak például a következők:
• transzponálás bármely hangnembe,
• dinamikai jelek lejátszása,
• az egyes szólamokhoz hangszín és hangerő hozzárendelése (hangszerelés),
• ismétlések, többszólamú kottaszerkesztés fejlett támogatása,
• sablonrendszer (mellyel elkerülhető az apróbb-nagyobb beállítások minden darabnál való elvégzése),
• dalszövegek beírása a kottafejek elhelyezkedéséhez igazodó szótagokkal,
• akkordok, gitártabok kiírása,
• ütőshangszerek számára speciális vonalrendszer,
• hangszercsoportok összeállítása és különböző kulcsokban való lejegyzés támogatása.

Arról, hogy mi minden valósítható meg a programmal, a tájékoztatónak és a súgónak az áttekintésén kívül úgy nyerhetünk legjobban képet, ha az interneten keresünk mz fájlokat (ilyen kiterjesztéssel kerülnek mentésre a kották), és megnézzük az ingyenesen letölthető "evaluation" verziónak (melyben kivétel nélkül az összes funkció működik: létrehozhatjuk, szerkeszthetjük, kinyomtathatjuk a kottákat és meg is hallgathatjuk, de csak a telepítéstől számított 30 napig vagy egy kicsit tovább), vagy a szintén ingyenes Viewer-nek a segítségével (ami a fájlok megtekintésére, kinyomtatására és lejátszására készült, fájlokat létrehozni, szerkeszteni nem lehet vele – az egyik kedélyes felhasználó szerint Constanzának kellett volna elnevezni). A keresést érdemes a program honlapján található, a felhasználók által közreadott fájlokkal kezdeni (www.mozart.co.uk/mzusers/examples.htm).

A jelenlegi és jövőbeli felhasználóknak a szíves figyelmébe ajánlom a free.srv.hu/m/o/mozart címen elérhető kottaarchívumot is, melyet e cikk írója fejleszt, és már több mint három hónapja működik. Ez az oldal lehetőséget nyújt a program minden felhasználója számára, hogy kottafájljait saját maga feltöltse az oldal adatbázisába, amelyből a feltöltést követően azonnal letölthetővé válnak a fájlok. Az archívum élvezi a MOZART szerzőjének és számos (egyre gyarapodó számú) MOZART-rajongónak a bizalmát szerte a nagyvilágból.

A MOZART számos erénye mellett van néhány olyan effektus, amelyet még nem vagy csak körülményesen lehet előidézni. Ilyen például az ütemvonal nélküli kották beírása (éppen a szabályokhoz való ragaszkodás miatt), ill. a felesleges (emlékeztetőül szánt) módosító jelek zárójeles változatának beírása, színezhető, ill. tetszőlegesen konfigurálható alakú kottafejek használata. A program levelezőlistáján (részletek a www.mozart.co.uk/mzusers/mailinglist.htm oldalon) elő-előfordulnak ilyen és ezekhez hasonló kérések, melyeket a program szerzője annál inkább figyelembe vesz és kifejlesztésére sort kerít, minél használhatóbb a javaslat és minél többen igénylik.

Ez a levelezőlista annál is inkább érdemes a figyelmünkre, mivel felmerülő kérdéseinkre nagyon gyors és pontos válaszokra számíthatunk a közösség önkénteseitől (a levelezőlista tagjainak száma az elmúlt év decemberében lépte át az 500-at) és magától a program szerzőjétől, Dave Webbertől, mindemellett némelykor lehetőség adódik egy kis offtopic (ie.: a levelezőlista fő témájától eltérő) beszélgetésre. Ez utóbbira volt példa a legutóbbi karácsonyi-újévi jókívánságok időszaka, amelyről készült egy világtérkép is, s amelyről a jókívánságok mellett a listatagok földrajzi elhelyezkedése is leolvasható (free.srv.hu/m/o/mozart/images/history/christmasnewyear.html).

Ha a program megnyerte tetszésünket, megvásárlásáról a honlapján tájékozódhatunk. A MOZART Virtuoso Edition-t postai úton kaphatja meg a megrendelő telepítő CD-n, részletes használati útmutatóval együtt. A program jelenleg a 7-es verziónál tart, egy adott verziószámon belül a Service Pack-ek, vagyis az esetleges frissítések ingyenesek és letölthetők a program honlapjáról. Egy-egy újabb verzió körülbelül másfél évente jelenik meg, a legutóbb megjelenése óta pedig még csak szűk egy esztendő telt el. Az új verzió megvásárlásakor jelentős engedményre számíthat, aki már rendelkezik egy korábbival.

További hasznos linkek

Közvetlen linkek az ingyenesen letölthető változatokhoz:
•"Evaluation" változat
•MOZART Viewer

Dokumentáció:
•www.mozart.co.uk/programs/mozart7manual.pdf
•www.mozart.co.uk/programs/mozart7tutorial.pdf
•magyar nyelven free.srv.hu/m/o/mozart/docs/mozart7tutorial_hu.pdf

Részletes lista a program szolgáltatásairól:
•www.ttp.co.uk/abtmozart.html

MOZART fájlok:
•www.geocities.com/aviariav2000
•www.geocities.com/mcmbednarek

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.