Klasszikus

MOZART The Music Processor

2004.02.16. 00:00
Ajánlom
A MOZART nevű kottaszerkesztő az elmúlt év decemberében ünnepelte kilencedik születésnapját. Szerzője, Dr. David Webber azért kezdte el írni, mert szüksége volt egy ilyen programra: ő ugyanis – amellett hogy matematikus és fizikus – két együttesben is játszik szaxofonosként. Az a tény, hogy a program írója maga is használja a programot, számos belső értékkel gazdagítja azt a használhatóság területén egészen a kiforrottságig.

A MOZART kezelése a tutorial átböngészése és némi gyakorlás után szinte a vérünkké válik. A kottafejek gyorsan szaporodnak a vonalrendszeren a billentyűzet segítségével, a program emellett lehetőséget nyújt MIDI billentyűzet használatára is beviteli eszközként. (Amint tudjuk, éppen a program névadójának nem lett volna szüksége ilyen eszközökre…) Az alapvető formázást a program a kottaírás szabályai szerint magától elvégzi, illetve azokhoz szigorúan ragaszkodik, beírás közben pedig a kinyomtatásra kerülő képet láthatjuk és szerkeszthetjük: a program WYSIWYG jellegű (ang. What You See Is What You Get), azaz nyomtatáskor azt kapjuk, amit a képernyőn látunk).

Bár a program elsődlegesen kinyomtatott kották készítésére alkalmas, képes arra is, hogy a bevitt kottát lejátssza, ill. MIDI-be konvertálja (továbbá MIDI-ből is képes kottát készíteni). Ez hasznos lehet a beírt darabok "füllel" való ellenőrzésére, és bizonyos mértékig használható "play-along" funcióként: a program követhető módon függőleges vonallal jelzi, hogy éppen hol tart a lejátszás.

A program szolgáltatásai között, melyeket még felsorolni is nehéz, helyet kaptak például a következők:
• transzponálás bármely hangnembe,
• dinamikai jelek lejátszása,
• az egyes szólamokhoz hangszín és hangerő hozzárendelése (hangszerelés),
• ismétlések, többszólamú kottaszerkesztés fejlett támogatása,
• sablonrendszer (mellyel elkerülhető az apróbb-nagyobb beállítások minden darabnál való elvégzése),
• dalszövegek beírása a kottafejek elhelyezkedéséhez igazodó szótagokkal,
• akkordok, gitártabok kiírása,
• ütőshangszerek számára speciális vonalrendszer,
• hangszercsoportok összeállítása és különböző kulcsokban való lejegyzés támogatása.

Arról, hogy mi minden valósítható meg a programmal, a tájékoztatónak és a súgónak az áttekintésén kívül úgy nyerhetünk legjobban képet, ha az interneten keresünk mz fájlokat (ilyen kiterjesztéssel kerülnek mentésre a kották), és megnézzük az ingyenesen letölthető "evaluation" verziónak (melyben kivétel nélkül az összes funkció működik: létrehozhatjuk, szerkeszthetjük, kinyomtathatjuk a kottákat és meg is hallgathatjuk, de csak a telepítéstől számított 30 napig vagy egy kicsit tovább), vagy a szintén ingyenes Viewer-nek a segítségével (ami a fájlok megtekintésére, kinyomtatására és lejátszására készült, fájlokat létrehozni, szerkeszteni nem lehet vele – az egyik kedélyes felhasználó szerint Constanzának kellett volna elnevezni). A keresést érdemes a program honlapján található, a felhasználók által közreadott fájlokkal kezdeni (www.mozart.co.uk/mzusers/examples.htm).

A jelenlegi és jövőbeli felhasználóknak a szíves figyelmébe ajánlom a free.srv.hu/m/o/mozart címen elérhető kottaarchívumot is, melyet e cikk írója fejleszt, és már több mint három hónapja működik. Ez az oldal lehetőséget nyújt a program minden felhasználója számára, hogy kottafájljait saját maga feltöltse az oldal adatbázisába, amelyből a feltöltést követően azonnal letölthetővé válnak a fájlok. Az archívum élvezi a MOZART szerzőjének és számos (egyre gyarapodó számú) MOZART-rajongónak a bizalmát szerte a nagyvilágból.

A MOZART számos erénye mellett van néhány olyan effektus, amelyet még nem vagy csak körülményesen lehet előidézni. Ilyen például az ütemvonal nélküli kották beírása (éppen a szabályokhoz való ragaszkodás miatt), ill. a felesleges (emlékeztetőül szánt) módosító jelek zárójeles változatának beírása, színezhető, ill. tetszőlegesen konfigurálható alakú kottafejek használata. A program levelezőlistáján (részletek a www.mozart.co.uk/mzusers/mailinglist.htm oldalon) elő-előfordulnak ilyen és ezekhez hasonló kérések, melyeket a program szerzője annál inkább figyelembe vesz és kifejlesztésére sort kerít, minél használhatóbb a javaslat és minél többen igénylik.

Ez a levelezőlista annál is inkább érdemes a figyelmünkre, mivel felmerülő kérdéseinkre nagyon gyors és pontos válaszokra számíthatunk a közösség önkénteseitől (a levelezőlista tagjainak száma az elmúlt év decemberében lépte át az 500-at) és magától a program szerzőjétől, Dave Webbertől, mindemellett némelykor lehetőség adódik egy kis offtopic (ie.: a levelezőlista fő témájától eltérő) beszélgetésre. Ez utóbbira volt példa a legutóbbi karácsonyi-újévi jókívánságok időszaka, amelyről készült egy világtérkép is, s amelyről a jókívánságok mellett a listatagok földrajzi elhelyezkedése is leolvasható (free.srv.hu/m/o/mozart/images/history/christmasnewyear.html).

Ha a program megnyerte tetszésünket, megvásárlásáról a honlapján tájékozódhatunk. A MOZART Virtuoso Edition-t postai úton kaphatja meg a megrendelő telepítő CD-n, részletes használati útmutatóval együtt. A program jelenleg a 7-es verziónál tart, egy adott verziószámon belül a Service Pack-ek, vagyis az esetleges frissítések ingyenesek és letölthetők a program honlapjáról. Egy-egy újabb verzió körülbelül másfél évente jelenik meg, a legutóbb megjelenése óta pedig még csak szűk egy esztendő telt el. Az új verzió megvásárlásakor jelentős engedményre számíthat, aki már rendelkezik egy korábbival.

További hasznos linkek

Közvetlen linkek az ingyenesen letölthető változatokhoz:
•"Evaluation" változat
•MOZART Viewer

Dokumentáció:
•www.mozart.co.uk/programs/mozart7manual.pdf
•www.mozart.co.uk/programs/mozart7tutorial.pdf
•magyar nyelven free.srv.hu/m/o/mozart/docs/mozart7tutorial_hu.pdf

Részletes lista a program szolgáltatásairól:
•www.ttp.co.uk/abtmozart.html

MOZART fájlok:
•www.geocities.com/aviariav2000
•www.geocities.com/mcmbednarek

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.