Klasszikus

Mozart „zenei naplója” a világhálón

2006.01.18. 00:00
Ajánlom
A British Library január 12-én közzétette a világhálón Mozart saját kézzel írott műjegyzékét (Verzeichnüss aller meiner Werke), melyben a könyvtár szoftverének segítségével mostantól bárki lapozgathat – virtuálisan.

Az első bejegyzés 1784. december 11-én került be az aprócska füzetbe, ekkor vette fel Mozart „hivatalos” művei sorába az F-dúr zongoraversenyt (K.459), az utolsó darab (Laut verkunde unsere Freude – szabadkőműves kantáta, K.623) 1791. novemberéből, mintegy három héttel Mozart halála előttről való. A bal oldalra minden alkalommal öt mű címét írta fel Mozart a befejezés dátumával, többnyire jelezve a mű hangszerösszeállítását, olykor kiegészítve az első előadó vagy a megrendelő nevével, esetleg a komponálás helyszínével. A jobb oldalon minden alkalommal öt darab kétsoros kottaszisztéma található, ide jegyezte le Mozart a vonatkozó mű kezdő ütemeit.

A felbecsülhetetlen értékű füzet 145 Mozart-mű részleteit tartalmazza, köztük olyan elveszett darabokét is, melyekről kizárólag ebből a füzetből van tudomásunk. A British Library zenei kurátora, Dr. Rupert Ridgewell szerint „a Verzeichnüss aller meiner Werke minden idők egyik legizgalmasabb és legmegindítóbb zenei kézirata, mely egyedülálló betekintést enged egy zseniális alkotó szellem világába. A felhasználók, akik ezt az elbűvölő kéziratot lapozgatják a világhálón, saját ’zenei naplója’ segítségével követhetik nyomon Mozart életének alakulását utolsó néhány évében.”

A műjegyzék „lapozgatásához” szükséges szoftver (Turning the Pages) ingyenesen letölthető a British Library honlapjáról. A műjegyzék egyes darabjai mellett a könyvtár kutatói által írott rövid kommentárok is olvashatók, a művek kezdőütemei pedig meghallgathatók a Royal College of Music hallgatóinak előadásában.

A műjegyzék honlapjának megtekintése minden zeneszerető számára erősen ajánlott, Mozart-rajongók számára kötelező!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.