Klasszikus

Mozart „zenei naplója” a világhálón

2006.01.18. 00:00
Ajánlom
A British Library január 12-én közzétette a világhálón Mozart saját kézzel írott műjegyzékét (Verzeichnüss aller meiner Werke), melyben a könyvtár szoftverének segítségével mostantól bárki lapozgathat – virtuálisan.

Az első bejegyzés 1784. december 11-én került be az aprócska füzetbe, ekkor vette fel Mozart „hivatalos” művei sorába az F-dúr zongoraversenyt (K.459), az utolsó darab (Laut verkunde unsere Freude – szabadkőműves kantáta, K.623) 1791. novemberéből, mintegy három héttel Mozart halála előttről való. A bal oldalra minden alkalommal öt mű címét írta fel Mozart a befejezés dátumával, többnyire jelezve a mű hangszerösszeállítását, olykor kiegészítve az első előadó vagy a megrendelő nevével, esetleg a komponálás helyszínével. A jobb oldalon minden alkalommal öt darab kétsoros kottaszisztéma található, ide jegyezte le Mozart a vonatkozó mű kezdő ütemeit.

A felbecsülhetetlen értékű füzet 145 Mozart-mű részleteit tartalmazza, köztük olyan elveszett darabokét is, melyekről kizárólag ebből a füzetből van tudomásunk. A British Library zenei kurátora, Dr. Rupert Ridgewell szerint „a Verzeichnüss aller meiner Werke minden idők egyik legizgalmasabb és legmegindítóbb zenei kézirata, mely egyedülálló betekintést enged egy zseniális alkotó szellem világába. A felhasználók, akik ezt az elbűvölő kéziratot lapozgatják a világhálón, saját ’zenei naplója’ segítségével követhetik nyomon Mozart életének alakulását utolsó néhány évében.”

A műjegyzék „lapozgatásához” szükséges szoftver (Turning the Pages) ingyenesen letölthető a British Library honlapjáról. A műjegyzék egyes darabjai mellett a könyvtár kutatói által írott rövid kommentárok is olvashatók, a művek kezdőütemei pedig meghallgathatók a Royal College of Music hallgatóinak előadásában.

A műjegyzék honlapjának megtekintése minden zeneszerető számára erősen ajánlott, Mozart-rajongók számára kötelező!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.