Klasszikus

Mozart zenéjének igazsága

2006.08.21. 00:00
Ajánlom
Színes fotókkal, festmény-reprodukciókkal, korabeli metszetek, színpadi jelenetek és plakátok képével gazdagon illusztrált mongráfia látott napvilágot Mozart születésének 250. évfordulója tiszteletére.

A magas színvonalú nyomdatechnikával készült, elegáns kötet magán viseli a német Taschen és a magyar Vince kiadó együttműködéséből született művészeti kismonográfia-sorozatának minden erényét. Áttekinthető szerkezet, jó stílusú tanulmány, remekül megválasztott illusztráció - köztük nem egy látványos ritkaság a kor és az életút fontos szereplőiről - viszi végig az olvasót Wolfgang Amadeus Mozart rövid életének és hatalmas életművének állomásain. Újdonság, hogy a kiadásba ezúttal a szlovák Slovart kiadó is betársult, így a német és magyar nyelvű szöveg mellett harmadikként szlovákul is olvasható a Johannes Jansen tollából született monográfia.

A neves német kutató könyve az avatatlanoknak alighanem szolgál néhány meglepetéssel. Nem az életmű átértékelésével, hanem a zseni személyét és életét körüllengő legendák, romantikus-patetikus elrajzolások, a rajongó kozmetikázás mögötti valóság felmutatásával. Igaz, a könyv súlyát a zenei pálya élvezetes megrajzolása jelenti, de mégis érdekes azokkal a tényekkel találkozni, amelyek cáfolják eddigi hiedelmeinket. Például Mozart halálának körülményeiről, vagy a "szegénysírba" temetés legendájáról.

S tán még ennél is izgalmasabb az, hogyan született a "megtisztított" Mozart-kép az özvegy abbéli szándékából, hogy kiretusáljon a valódi képből bizonyos vonásokat. Ahogy a szerző megjegyzi, máig erősen romantizált, Franz Schubert torzító szemüvegén át láttatott Mozart-kép él az utókorban, mely az élet kicsapongó élvezetére hajlamos temperamentumát biedermejer életérzéssé hamisítja. Durva, gyakran cinikus humorát naívnak, vagy éppen melankólikusnak mutatja, s ebből a nézőpontból értelmezi művészetét is. "Mozart zenéje egészen más igazságokat tartogat számunkra." A Mozart című könyv ezeknek az igazságoknak a közelítéséhez ad segítséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.