Klasszikus

Mozarthoz hasonlították Pavlovits Dávidot New Yorkban

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző a napokban érkezett haza egy háromhetes USA-Kanada koncertturnéról, ahol összesen hét koncertet és két mesterkurzust tartott.

A turné legfontosabb helyszíne a New York-i Carnegie Hall volt (november 2.), ahol a rangos helyszín történetében első alkalommal fordult elő, hogy magyar gitárművész szólóestet adjon. A koncert rendkívüli sikerrel zárult, a közönség álló ovációval nyilvánított tetszést, és a koncert után három nagy nemzetközi szaklap (a londoni Classical Guitar Magazine, a New Yorki-i Nylon Review és a Guitar Review) kritikusa is lelkesen gratulált Pavlovits Dávidnak. A koncert hatását csak fokozta, hogy Pavlovits két ráadást játszott egy Steinway zongorán, egy Szkrjabin-prelűdöt és egy Scarlatti-szonátát.

A New York-i sikerek számos további meghívást eredményeztek. Az estre meghívást kapott Soros György, aki korábban jelezte, hogy sajnálatos módon nem tud eljönni, de továbbította tiszteletjegyét egy közeli barátjának, Jennifer Chun hegedűművésznek (a Juliard School művésztanárának), aki a koncert után szintén nagy elismeréssel gratulált.

A hangverseny másnapján (november 3.) az International Center of Photography-ban a New York-i Magyar Kulturális Intézet által rendezett André Kertész fotókiállítás megnyitóján lépett fel a művész szintén nagy sikerrel, valamint a Mannhattan School of Musicban tartott kurzust fiatal tehetségek számára.

A turné többi állomása Cleveland, Washington D.C., Montréal és Québec voltak. A québec-i koncertet Pavlovits Dávid műveinek kanadai kiadója, a Doberman-Yppan szervezte egy mesterkurzussal kiegészítve. A koncert szintén álló ovációval végződött, és további kanadai meghívásokat eredményezett, többek között a nagy múltú Domaine-Forget nyári fesztiválra.

Sajtóvisszhang a Carnegie Hall-beli szólóestről:

“egy rendkívül tiszta zenei lelkület, talán csak Liszthez, Mozarthoz, Chopinhez, vagy mindhármuk világ-lelkéhez hasonlítható... kivételesen világos vonalvezetés... Pavlovits Relikviák című szonátája lenyűgöző remekmű...” (Mark Greenberg, New York Guitar Review, 2005 november)

“lenyűgözően kontrollált és gondos technika, miközben minden hangot különlegesen pianisztikus zeneiséggel formál... a hang szépsége és a zenei képzelőerő által eltereli, sőt kimondottan elcsábítja a figyelmet a technikáról...” (Julia Crow, Classical Guitar Magazine, London, 2005 november)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.