Klasszikus

Mozarthoz hasonlították Pavlovits Dávidot New Yorkban

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző a napokban érkezett haza egy háromhetes USA-Kanada koncertturnéról, ahol összesen hét koncertet és két mesterkurzust tartott.

A turné legfontosabb helyszíne a New York-i Carnegie Hall volt (november 2.), ahol a rangos helyszín történetében első alkalommal fordult elő, hogy magyar gitárművész szólóestet adjon. A koncert rendkívüli sikerrel zárult, a közönség álló ovációval nyilvánított tetszést, és a koncert után három nagy nemzetközi szaklap (a londoni Classical Guitar Magazine, a New Yorki-i Nylon Review és a Guitar Review) kritikusa is lelkesen gratulált Pavlovits Dávidnak. A koncert hatását csak fokozta, hogy Pavlovits két ráadást játszott egy Steinway zongorán, egy Szkrjabin-prelűdöt és egy Scarlatti-szonátát.

A New York-i sikerek számos további meghívást eredményeztek. Az estre meghívást kapott Soros György, aki korábban jelezte, hogy sajnálatos módon nem tud eljönni, de továbbította tiszteletjegyét egy közeli barátjának, Jennifer Chun hegedűművésznek (a Juliard School művésztanárának), aki a koncert után szintén nagy elismeréssel gratulált.

A hangverseny másnapján (november 3.) az International Center of Photography-ban a New York-i Magyar Kulturális Intézet által rendezett André Kertész fotókiállítás megnyitóján lépett fel a művész szintén nagy sikerrel, valamint a Mannhattan School of Musicban tartott kurzust fiatal tehetségek számára.

A turné többi állomása Cleveland, Washington D.C., Montréal és Québec voltak. A québec-i koncertet Pavlovits Dávid műveinek kanadai kiadója, a Doberman-Yppan szervezte egy mesterkurzussal kiegészítve. A koncert szintén álló ovációval végződött, és további kanadai meghívásokat eredményezett, többek között a nagy múltú Domaine-Forget nyári fesztiválra.

Sajtóvisszhang a Carnegie Hall-beli szólóestről:

“egy rendkívül tiszta zenei lelkület, talán csak Liszthez, Mozarthoz, Chopinhez, vagy mindhármuk világ-lelkéhez hasonlítható... kivételesen világos vonalvezetés... Pavlovits Relikviák című szonátája lenyűgöző remekmű...” (Mark Greenberg, New York Guitar Review, 2005 november)

“lenyűgözően kontrollált és gondos technika, miközben minden hangot különlegesen pianisztikus zeneiséggel formál... a hang szépsége és a zenei képzelőerő által eltereli, sőt kimondottan elcsábítja a figyelmet a technikáról...” (Julia Crow, Classical Guitar Magazine, London, 2005 november)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.