Klasszikus

Mozarthoz hasonlították Pavlovits Dávidot New Yorkban

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző a napokban érkezett haza egy háromhetes USA-Kanada koncertturnéról, ahol összesen hét koncertet és két mesterkurzust tartott.

A turné legfontosabb helyszíne a New York-i Carnegie Hall volt (november 2.), ahol a rangos helyszín történetében első alkalommal fordult elő, hogy magyar gitárművész szólóestet adjon. A koncert rendkívüli sikerrel zárult, a közönség álló ovációval nyilvánított tetszést, és a koncert után három nagy nemzetközi szaklap (a londoni Classical Guitar Magazine, a New Yorki-i Nylon Review és a Guitar Review) kritikusa is lelkesen gratulált Pavlovits Dávidnak. A koncert hatását csak fokozta, hogy Pavlovits két ráadást játszott egy Steinway zongorán, egy Szkrjabin-prelűdöt és egy Scarlatti-szonátát.

A New York-i sikerek számos további meghívást eredményeztek. Az estre meghívást kapott Soros György, aki korábban jelezte, hogy sajnálatos módon nem tud eljönni, de továbbította tiszteletjegyét egy közeli barátjának, Jennifer Chun hegedűművésznek (a Juliard School művésztanárának), aki a koncert után szintén nagy elismeréssel gratulált.

A hangverseny másnapján (november 3.) az International Center of Photography-ban a New York-i Magyar Kulturális Intézet által rendezett André Kertész fotókiállítás megnyitóján lépett fel a művész szintén nagy sikerrel, valamint a Mannhattan School of Musicban tartott kurzust fiatal tehetségek számára.

A turné többi állomása Cleveland, Washington D.C., Montréal és Québec voltak. A québec-i koncertet Pavlovits Dávid műveinek kanadai kiadója, a Doberman-Yppan szervezte egy mesterkurzussal kiegészítve. A koncert szintén álló ovációval végződött, és további kanadai meghívásokat eredményezett, többek között a nagy múltú Domaine-Forget nyári fesztiválra.

Sajtóvisszhang a Carnegie Hall-beli szólóestről:

“egy rendkívül tiszta zenei lelkület, talán csak Liszthez, Mozarthoz, Chopinhez, vagy mindhármuk világ-lelkéhez hasonlítható... kivételesen világos vonalvezetés... Pavlovits Relikviák című szonátája lenyűgöző remekmű...” (Mark Greenberg, New York Guitar Review, 2005 november)

“lenyűgözően kontrollált és gondos technika, miközben minden hangot különlegesen pianisztikus zeneiséggel formál... a hang szépsége és a zenei képzelőerő által eltereli, sőt kimondottan elcsábítja a figyelmet a technikáról...” (Julia Crow, Classical Guitar Magazine, London, 2005 november)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.