Klasszikus

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

2022.08.10. 13:55
Ajánlom
A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.

Ezzel a sorozattal debütál a Mozart Planet, amely egy régóta formálódó elképzelésből kialakult zenei program elnevezése, hosszú távú célokkal. Bemutatkozásként egy nyolc helyszínes, balatoni koncertsorozaton

szeretnénk elrepíteni közönségünket abba az ideális világba, ahol a klasszikus zene harmóniát és felüdülést nyújt

– mondja a programról Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója. Azért esett a választás Mozartra, mert a Kossuth-díjas karmester, hegedűművész szerint az ő zenéje minden hallgató számára boldogságot, örömet szerez, csodálatos emberi érzéseket fejez ki, mindenkit megszólít. Hozzáteszi: ehhez a muzsikához nem kellenek előismeretek, nem kell hozzá hozzáértőnek lenni, elég csak meghallgatni és gyönyörködni benne.

KellerAndras_c_Cseke_Csilla-121219.jpg

Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója (Fotó/Forrás: Cseke Csilla / Concerto Budapest)

Augusztus 11. és 14. között a Concerto Budapest művészei nyolc helyszínen adnak ingyenes koncerteket Mozart műveiből:

Balatonalmádiban, Balatonföldváron, Balatonkeresztúron, Balatonszemesen, Hévízen, Keszthelyen, Révfülöpön és Vászolyban.

A Mozart Planet balatoni nyári programjában két zenekari koncert és hat kamarazenei előadás szerepel.

Zenekari műsorral lép fel a Concerto Budapest augusztus 11-én, csütörtökön este fél nyolctól a balatonföldvári Bajor Gizi Közösségi Házban, másnap pedig este nyolc órától a keszthelyi Kis Szent Teréz Plébánián. Mindkét helyszínen a C-dúr (Jupiter) szimfóniát, Klenyán Csaba szólójával az A-dúr klarinétversenyt, valamint a D-dúr szerenádot, közismert nevén a Serenata notturnát szólaltatják meg, melyben Környei Zsófia és az estek karmestere, Keller András működik közre hegedűn.

ConcertoBudapest2021KeszthelykamaracBelovariAndras-131420.jpg

A Concerto Budapest 2021-ben Keszthelyen (Fotó/Forrás: Belovári András / Concerto Budapest)

Augusztus 12-én, pénteken este fél nyolckor a balatonalmádi Szent Ignác templomban a D-dúr divertimento, a hegedűre és brácsára írt G-dúr duó és a Kis éji zene hangzik el. Hegedűn közreműködik Miranda Liu és Kakutani Satoko, brácsán Haruka Nagao, csellón Aranyos János, nagybőgőn pedig Illés László. Szombaton műsoron marad a Kis éji zene és a divertimento, és csatlakozik a zenészekhez Klenyán Csaba, akivel az A-dúr klarinétötöst szólaltatják meg délután ötkor a balatonkeresztúri Szent Kereszt Templomban, este nyolckor pedig a hévízi Szentlélek Templomban. Másnap, vasárnap fél 12-kor a balatonszemesi Baptista Imaházban a divertimento és a duó mellett az F-dúr oboanégyest játsszák Rózsa Gerdával.

A Varázsfuvola nyitányát, az F-dúr divertimentót, az Üvegharmonika-kvintettet, vagyis a c-moll adagio és rondót, továbbá a D-dúr fuvolanégyest szólaltatja meg Keller András és Környei Zsófia hegedűn, Szomor-Mekis Janka brácsán, Karasszon Eszter csellón, Fábry Boglárka vibrafonon, Kaczander Orsolya fuvolán és Ella Dániel oboán augusztus 13-án, szombaton este fél nyolckor a vászolyi Szent Jakab Templomban és vasárnap délelőtt fél 11-kor a révfülöpi Munkás Szent József Templomban.

ConcertoBudapest2021KeszthelytabletcBelovariAndras-131741.jpg

A Concerto Budapest 2021-ben Keszthelyen (Fotó/Forrás: Belovári András / Concerto Budapest)

A Balaton nyári kulturális kínálatát gazdagító Mozart Planet hangversenyeket megelőzően júliusban már adott egy Mozart-koncertet Balatonföldváron a Concerto Budapest, majd a programot bemutatta a Pesti Vármegyeháza díszudvarán is. Júniusban tért haza az együttes az Egyesült Királyságból, ahol hat városban léptek fel nagy sikerrel Londontól Edinburgh-ig Angela Hewitt zongoraművésszel. Augusztus végén pedig közreműködnek az Erkel Színházban az MVM Zenergia koncerten, valamint Pannonhalmán az Arcus Temporum fesztiválon, melynek művészeti vezetője Keller András.

 

A Mozart Planet koncertjei a Balatonnál:

  • 2022. augusztus 11. 19.30, Balatonföldvár (zenekari koncert)
  • 2022. augusztus 12. 19.30, Balatonalmádi (kamarakoncert)
  • 2022. augusztus 12. 20.00, Keszthely (zenekari koncert)
  • 2022. augusztus 13. 17.00, Balatonkeresztúr (kamarakoncert)
  • 2022. augusztus 13. 19.30, Vászoly (kamarakoncert)
  • 2022. augusztus 13. 20.00, Hévíz (kamarakoncert)
  • 2022. augusztus 14. 10.30, Révfülöp (kamarakoncert)
  • 2022. augusztus 14. 11.30, Balatonszemes (kamarakoncert)

A zenekari és kamara-előadásokra a belépés ingyenes.

Részletes információ a koncertsorozatról a zenekar honlapján érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Concerto Budapest koncertje 2021-ben Keszthelyen (fotó/forrás: Belovári András / Concerto Budapest)

 

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

Kapcsolódó

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

A nyár közepén, július 14-én este nyolc órától szabadtéri koncertre várja a közönséget a Concerto Budapest a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán. Egyike lesz ez azon ritka alkalmaknak, amikor a nyüzsgő főváros szívében, ám mégis nyugodt, hangulatos környezetben, a szabad ég alatt lehet elmerülni Mozart muzsikájában.

Londoni győzelem után a skót felföldre: turnéra mentünk a Concerto Budapesttel

Londoni győzelem után a skót felföldre: turnéra mentünk a Concerto Budapesttel

„Álomcsapat” – írták az Egyesült Királyságban a Concerto Budapestről. A brit közönséget és a szakmát olyannyira meglepte a magyar zenekar egyéni hangja és energiája, hogy nyomban visszahívták őket egy újabb koncertkörútra.

Idén már hat városban csendülnek fel az MVM ZENERGIA dallamai

Idén már hat városban csendülnek fel az MVM ZENERGIA dallamai

Egyedülálló élmény, zenei sokszínűség, Rúzsa Magdi, Balázs János, a Concerto Budapest és Keller András várja a hetedik MVM ZENERGIA koncert közönségét 2022. augusztus 27-én. Az Erkel Színház élőzenés, fényfestéssel kísért koncertje mellett öt vidéki helyszínen és online is csatlakozhatnak a jótékonysági esthez az érdeklődők.

Lera Auerbach premierjével indul az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán

Lera Auerbach premierjével indul az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán

Zenei kuriózummal indít a XVIII. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál. Korunk „reneszánsz művésze”, a kiváló karmester, zongorista és zeneszerző Lera Auerbach saját szonátájának európai premierjét játssza, a fesztivál művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel.

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Vizuál

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.