Klasszikus

Mozgalmas az ősz a Zeneakadémián

2007.11.13. 00:00
Ajánlom
Nem unatkoznak a Liszt Ferenc téri épület diákjai és tanárai, hiszen ismét díjeső hullt a Zeneakadémia hallgatóira Düsseldorfban, az egyetem Kórusa pedig koncertkörutat tett Németországban. Novemberbe kerül sor a Földes Andor Zongoraversenyre, és a Cziffra György emlékkoncertre is.

Négy díjat nyertek a magyar fúvósok a düsseldorfi nemzetközi versenyen
Második alkalommal rendezték meg Düsseldorfban 2007. szeptember 26. és 30. között az AEOLUS nemzetközi fúvósversenyt, melyre trombita, kürt és tuba kategóriában jelentkeztek a világ minden tájáról, összesen 250-en. A jelentkezők közül minden hangszerkategóriában 30-an, azaz összesen 90-en kaptak meghívást a Robert Schumann Főiskola szervezésében zajló versenyre. A versenyzőknek összesen nyolc művet – a barokktól egészen a kortárs zenéig – kellett előadniuk, négy fordulóban.

A verseny döntőjébe két kürtös, köztük Mácsai Zoltán, egy tubás és két trombitás, köztük Tóth Balázs jutott be. A magyar fúvósok kimagasló sikert értek el a versenyen: Tóth Balázs elnyerte a verseny első helyezését, különdíjban is részesült a legjobb kortárs előadásért, és elnyerte a közönségdíjat is. Megosztott harmadik díjban részesült Mácsai Zoltán. A győztesek közel ezer néző előtt adták elő kiválasztott versenyművüket a düsseldorfi szimfonikus zenekarral.

A Zeneakadémia kórusának németországi sikerei
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kórusa Erdei Péter vezetésével sikeres németországi koncertkörutat tett október 17. és 22. között. A kórus Münchenben, Stuttgartban és Leonbergben adott koncerteket, Münchenben fellépett többek között a Damenstift templomban, valamint a müncheni Zene- és Képzőművészeti Főiskolában a város kórusával együtt. Ezen a hangversenyen a magyar kórus Kodály műveit adta elő, míg a müncheni együttes Orff műsorral készült. Ezt követően mindkét szerző műveit a két kórus közösen szólaltatta meg.

Földes Andor Zongoraverseny
Idén tizennegyedik alkalommal kerül sor Földes Andor zongoraművész nevét őrző verseny megrendezésére. A színvonalas verseny első fordulójára november 13-én, a második fordulóra pedig november 15-én kerül sor. A nyertesek november 23-án, a Zeneakadémia Kistermében megrendezésre kerülő Gálakoncerten lépnek fel.

Hommage Á Cziffra! – Ünnepi hangverseny Cziffra György emlékére
Ünnepi hangversenyen emlékezik Cziffra György zongoraművészre a Zeneakadémia 19 éves tehetsége, Balázs János. A november 22-én megrendezésre kerülő koncerten felcsendülnek Beethoven és Schumann művei, valamint egy Mozart, és egy Chopin zongoraverseny. Közreműködik a Zeneakadémia Szimfonikus zenekara, vezényel: Szabad Attila. A koncertre a belépés díjtalan.

Balázs János 15 évesen a nemzetközi Cziffra György zongoraversenyen, majd 16 évesen a nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyen nyert első díjat. 2006-ban jelent meg első szólólemeze a BMC kiadónál, most készül második Liszt lemeze. 2007 elején a Zeneakadémia Nagytermében nagy sikerű koncertet adott, majd ez év májusában mutatkozott be Japánban, a Kyoto-i nemzetközi zenei fesztiválon. Jövő évben külföldi koncertkörútra indul, melynek során készülő lemezét mutatja majd be.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.