Klasszikus

Mozgalmas az ősz a Zeneakadémián

2007.11.13. 00:00
Ajánlom
Nem unatkoznak a Liszt Ferenc téri épület diákjai és tanárai, hiszen ismét díjeső hullt a Zeneakadémia hallgatóira Düsseldorfban, az egyetem Kórusa pedig koncertkörutat tett Németországban. Novemberbe kerül sor a Földes Andor Zongoraversenyre, és a Cziffra György emlékkoncertre is.

Négy díjat nyertek a magyar fúvósok a düsseldorfi nemzetközi versenyen
Második alkalommal rendezték meg Düsseldorfban 2007. szeptember 26. és 30. között az AEOLUS nemzetközi fúvósversenyt, melyre trombita, kürt és tuba kategóriában jelentkeztek a világ minden tájáról, összesen 250-en. A jelentkezők közül minden hangszerkategóriában 30-an, azaz összesen 90-en kaptak meghívást a Robert Schumann Főiskola szervezésében zajló versenyre. A versenyzőknek összesen nyolc művet – a barokktól egészen a kortárs zenéig – kellett előadniuk, négy fordulóban.

A verseny döntőjébe két kürtös, köztük Mácsai Zoltán, egy tubás és két trombitás, köztük Tóth Balázs jutott be. A magyar fúvósok kimagasló sikert értek el a versenyen: Tóth Balázs elnyerte a verseny első helyezését, különdíjban is részesült a legjobb kortárs előadásért, és elnyerte a közönségdíjat is. Megosztott harmadik díjban részesült Mácsai Zoltán. A győztesek közel ezer néző előtt adták elő kiválasztott versenyművüket a düsseldorfi szimfonikus zenekarral.

A Zeneakadémia kórusának németországi sikerei
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kórusa Erdei Péter vezetésével sikeres németországi koncertkörutat tett október 17. és 22. között. A kórus Münchenben, Stuttgartban és Leonbergben adott koncerteket, Münchenben fellépett többek között a Damenstift templomban, valamint a müncheni Zene- és Képzőművészeti Főiskolában a város kórusával együtt. Ezen a hangversenyen a magyar kórus Kodály műveit adta elő, míg a müncheni együttes Orff műsorral készült. Ezt követően mindkét szerző műveit a két kórus közösen szólaltatta meg.

Földes Andor Zongoraverseny
Idén tizennegyedik alkalommal kerül sor Földes Andor zongoraművész nevét őrző verseny megrendezésére. A színvonalas verseny első fordulójára november 13-én, a második fordulóra pedig november 15-én kerül sor. A nyertesek november 23-án, a Zeneakadémia Kistermében megrendezésre kerülő Gálakoncerten lépnek fel.

Hommage Á Cziffra! – Ünnepi hangverseny Cziffra György emlékére
Ünnepi hangversenyen emlékezik Cziffra György zongoraművészre a Zeneakadémia 19 éves tehetsége, Balázs János. A november 22-én megrendezésre kerülő koncerten felcsendülnek Beethoven és Schumann művei, valamint egy Mozart, és egy Chopin zongoraverseny. Közreműködik a Zeneakadémia Szimfonikus zenekara, vezényel: Szabad Attila. A koncertre a belépés díjtalan.

Balázs János 15 évesen a nemzetközi Cziffra György zongoraversenyen, majd 16 évesen a nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyen nyert első díjat. 2006-ban jelent meg első szólólemeze a BMC kiadónál, most készül második Liszt lemeze. 2007 elején a Zeneakadémia Nagytermében nagy sikerű koncertet adott, majd ez év májusában mutatkozott be Japánban, a Kyoto-i nemzetközi zenei fesztiválon. Jövő évben külföldi koncertkörútra indul, melynek során készülő lemezét mutatja majd be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.