Klasszikus

Mozgalmas az ősz a Zeneakadémián

2007.11.13. 00:00
Ajánlom
Nem unatkoznak a Liszt Ferenc téri épület diákjai és tanárai, hiszen ismét díjeső hullt a Zeneakadémia hallgatóira Düsseldorfban, az egyetem Kórusa pedig koncertkörutat tett Németországban. Novemberbe kerül sor a Földes Andor Zongoraversenyre, és a Cziffra György emlékkoncertre is.

Négy díjat nyertek a magyar fúvósok a düsseldorfi nemzetközi versenyen
Második alkalommal rendezték meg Düsseldorfban 2007. szeptember 26. és 30. között az AEOLUS nemzetközi fúvósversenyt, melyre trombita, kürt és tuba kategóriában jelentkeztek a világ minden tájáról, összesen 250-en. A jelentkezők közül minden hangszerkategóriában 30-an, azaz összesen 90-en kaptak meghívást a Robert Schumann Főiskola szervezésében zajló versenyre. A versenyzőknek összesen nyolc művet – a barokktól egészen a kortárs zenéig – kellett előadniuk, négy fordulóban.

A verseny döntőjébe két kürtös, köztük Mácsai Zoltán, egy tubás és két trombitás, köztük Tóth Balázs jutott be. A magyar fúvósok kimagasló sikert értek el a versenyen: Tóth Balázs elnyerte a verseny első helyezését, különdíjban is részesült a legjobb kortárs előadásért, és elnyerte a közönségdíjat is. Megosztott harmadik díjban részesült Mácsai Zoltán. A győztesek közel ezer néző előtt adták elő kiválasztott versenyművüket a düsseldorfi szimfonikus zenekarral.

A Zeneakadémia kórusának németországi sikerei
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kórusa Erdei Péter vezetésével sikeres németországi koncertkörutat tett október 17. és 22. között. A kórus Münchenben, Stuttgartban és Leonbergben adott koncerteket, Münchenben fellépett többek között a Damenstift templomban, valamint a müncheni Zene- és Képzőművészeti Főiskolában a város kórusával együtt. Ezen a hangversenyen a magyar kórus Kodály műveit adta elő, míg a müncheni együttes Orff műsorral készült. Ezt követően mindkét szerző műveit a két kórus közösen szólaltatta meg.

Földes Andor Zongoraverseny
Idén tizennegyedik alkalommal kerül sor Földes Andor zongoraművész nevét őrző verseny megrendezésére. A színvonalas verseny első fordulójára november 13-én, a második fordulóra pedig november 15-én kerül sor. A nyertesek november 23-án, a Zeneakadémia Kistermében megrendezésre kerülő Gálakoncerten lépnek fel.

Hommage Á Cziffra! – Ünnepi hangverseny Cziffra György emlékére
Ünnepi hangversenyen emlékezik Cziffra György zongoraművészre a Zeneakadémia 19 éves tehetsége, Balázs János. A november 22-én megrendezésre kerülő koncerten felcsendülnek Beethoven és Schumann művei, valamint egy Mozart, és egy Chopin zongoraverseny. Közreműködik a Zeneakadémia Szimfonikus zenekara, vezényel: Szabad Attila. A koncertre a belépés díjtalan.

Balázs János 15 évesen a nemzetközi Cziffra György zongoraversenyen, majd 16 évesen a nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyen nyert első díjat. 2006-ban jelent meg első szólólemeze a BMC kiadónál, most készül második Liszt lemeze. 2007 elején a Zeneakadémia Nagytermében nagy sikerű koncertet adott, majd ez év májusában mutatkozott be Japánban, a Kyoto-i nemzetközi zenei fesztiválon. Jövő évben külföldi koncertkörútra indul, melynek során készülő lemezét mutatja majd be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.