Klasszikus

Mozgalmas időszakon vannak túl Vashegyi György és együttesei

2016.09.26. 10:34
Ajánlom
A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus számos bemutatóra és annál is több koncertre készül a 2016/17-es évadban, de ami a fellépéseket illeti a nyári időszak sem telt tétlenül. Számos koncertsorozat és fesztivál fűződik a nevükhöz.

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus azon együttesek közé tartoznak, akik nyáron sem pihennek: az előző évad végén nagy sikerrel zárult két koncertből álló sorozatuk a BMC-ben. Az „Orfeo Napok” első hangversenyének műsorán Johann Sebastian Bach kevéssé játszott, de rendkívül értékes kantátáit halhatták az érdeklődők, június 12-én pedig az ”Út Bachig­ – 4 generáció” programmal különleges zenei utazásra invitálta a hallgatóságot a műsor megálmodója, Vashegyi György. A négy, egymást szorosan követő komponistageneráció életműve szorosan – olykor rokoni szálakkal is – kapcsolódik egymáshoz: Franz Tunder (1614-1667), Dieterich Buxtehude (1637-1707), Nikolaus Bruhns (1665-1697) és Johann Sebastian Bach (1685-1750) életműve egy-egy pillanatának felvillantása által kirajzolódik egy olyan láncolat, mely által immár kicsit többet tudhattunk meg arról is, hogyan vált zeneszerző-géniusszá Johann Sebastian Bach.

Vashegyi-Purcell-Orfeo-foto-Zeneakademia-Benko-Sandor

Vashegyi-Purcell-Orfeo-foto-Zeneakademia-Benko-Sandor

A koncertek tapasztalatai nyomán és hozadékaként Vashegyi György a következő évadban minden érdeklődő számára nyitott kantátakurzust tart a Zeneakadémián Bach műveit alapul véve. A tervek szerint két féléves kurzus célja, hogy betekintést nyújtson Johann Sebastian Bach egyházi kantátáinak világába, elsősorban a zeneszerzői szövegábrázolás elemzése által, valamint egyben útmutatást is adjon e remekművek ma aktuális előadási kérdéseiben.

Az új stúdiummal kapcsolatban Vashegyi György a következőket fogalmazta meg:  „Ajánlom a kurzust mindenkinek (énekeseknek, karmestereknek, karvezetőknek, zenetudósoknak és hangszereseknek), aki ke t részletesebben érdekel Bach egyházi kantátáinak lenyűgöző világa. Kizárólag olyan műveket fogok elemezni, melyeket az elmúlt 30 év alatt már elő is adtam, ezért a régizenei előadói gyakorlattal kapcsolatos kérdésekben elsősorban saját tapasztalataimat szeretném a kurzusrésztvevőkkel megosztani.”

A június és július fordulóján a Filharmónia Magyarország által Fertődön megrendezett 32. Régi Zenei Napok alkalmával fontos szerepet kapott az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus. A fesztivál nyitóhangversenyét követően a két együttes mint rezidens kórus és zenekar vettek részt Helmuth Rilling karmester mesterkurzusán az Esterházy-kastély Marionettszínházában. A vezénylők Bach: János-passiójából választhattak részleteket, és a Maestro irányításával próbálhattak az együttesekkel. Később természetesen a résztvevő karmesterek egy koncert keretében is bemutathatták frissen szerzett tudásukat, majd a fesztivál záróhangversenyén a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában teljes egészében hallhatta a fesztiválközönség Bach János-passióját Helmuth Rilling vezényletével.

Az együttesek július végén Helmuth Rilling nagyon megtisztelő felkérésnek tehettek eleget: a megépülésének 250. évfordulóját ünneplő ottobeureni bazilikában adhatta elő az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus Bach Máté-passióját a Maestro vezényletével. A hangverseny megrendezésére Németország egyik legnívósabb nyári komolyzenei fesztiváljának keretében került sor: az értő közönségből sokan saját partitúrájukból követték a remekmű előadását. A szólisták Mirella Hagen, Anke Vondung, Maximilian Schmitt, Martin Lattke, Klaus Häger és Tyler Duncan voltak.

A nyár utolsó hónapja pedig a fesztiválok időszaka volt, hiszen augusztus 16-án Sárospatakon, az idén 25 éves Zempléni Fesztiválon lépett fel a két együttes, Bach és Vivaldi műveivel, négy nappal később már az Eszterházi Vigasságok hangversenysorozat részeként muzsikáltak, ahol a hely szellemének megfelelően tisztán Haydn-műsort adtak elő. Augusztus utolsó napjaiban a Purcell Kórus a Concerto Budapest Zenekarral közösen adta elő Haydn A teremtés c. oratóriumát az Arcus Temporum művészeti fesztivál nyitó hangversenyén a Pannonhalmi Főapátság bazilikájában.

A viszonylag csendes szeptembert követően a hazai közönség legközelebb 2016. október 27-én a Zeneakadémia Nagytermében hallhatja a két együttest, amennyiben jegyet vált Mozart Titusz kegyelme K. 621 c. operájának koncertszerű előadására!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Zenés színház

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.
Jazz/World

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Klasszikus hír

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Klasszikus ajánló

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.
Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.