Klasszikus

Mozgalmas időszakon vannak túl Vashegyi György és együttesei

2016.09.26. 10:34
Ajánlom
A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus számos bemutatóra és annál is több koncertre készül a 2016/17-es évadban, de ami a fellépéseket illeti a nyári időszak sem telt tétlenül. Számos koncertsorozat és fesztivál fűződik a nevükhöz.

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus azon együttesek közé tartoznak, akik nyáron sem pihennek: az előző évad végén nagy sikerrel zárult két koncertből álló sorozatuk a BMC-ben. Az „Orfeo Napok” első hangversenyének műsorán Johann Sebastian Bach kevéssé játszott, de rendkívül értékes kantátáit halhatták az érdeklődők, június 12-én pedig az ”Út Bachig­ – 4 generáció” programmal különleges zenei utazásra invitálta a hallgatóságot a műsor megálmodója, Vashegyi György. A négy, egymást szorosan követő komponistageneráció életműve szorosan – olykor rokoni szálakkal is – kapcsolódik egymáshoz: Franz Tunder (1614-1667), Dieterich Buxtehude (1637-1707), Nikolaus Bruhns (1665-1697) és Johann Sebastian Bach (1685-1750) életműve egy-egy pillanatának felvillantása által kirajzolódik egy olyan láncolat, mely által immár kicsit többet tudhattunk meg arról is, hogyan vált zeneszerző-géniusszá Johann Sebastian Bach.

Vashegyi-Purcell-Orfeo-foto-Zeneakademia-Benko-Sandor

Vashegyi-Purcell-Orfeo-foto-Zeneakademia-Benko-Sandor

A koncertek tapasztalatai nyomán és hozadékaként Vashegyi György a következő évadban minden érdeklődő számára nyitott kantátakurzust tart a Zeneakadémián Bach műveit alapul véve. A tervek szerint két féléves kurzus célja, hogy betekintést nyújtson Johann Sebastian Bach egyházi kantátáinak világába, elsősorban a zeneszerzői szövegábrázolás elemzése által, valamint egyben útmutatást is adjon e remekművek ma aktuális előadási kérdéseiben.

Az új stúdiummal kapcsolatban Vashegyi György a következőket fogalmazta meg:  „Ajánlom a kurzust mindenkinek (énekeseknek, karmestereknek, karvezetőknek, zenetudósoknak és hangszereseknek), aki ke t részletesebben érdekel Bach egyházi kantátáinak lenyűgöző világa. Kizárólag olyan műveket fogok elemezni, melyeket az elmúlt 30 év alatt már elő is adtam, ezért a régizenei előadói gyakorlattal kapcsolatos kérdésekben elsősorban saját tapasztalataimat szeretném a kurzusrésztvevőkkel megosztani.”

A június és július fordulóján a Filharmónia Magyarország által Fertődön megrendezett 32. Régi Zenei Napok alkalmával fontos szerepet kapott az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus. A fesztivál nyitóhangversenyét követően a két együttes mint rezidens kórus és zenekar vettek részt Helmuth Rilling karmester mesterkurzusán az Esterházy-kastély Marionettszínházában. A vezénylők Bach: János-passiójából választhattak részleteket, és a Maestro irányításával próbálhattak az együttesekkel. Később természetesen a résztvevő karmesterek egy koncert keretében is bemutathatták frissen szerzett tudásukat, majd a fesztivál záróhangversenyén a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában teljes egészében hallhatta a fesztiválközönség Bach János-passióját Helmuth Rilling vezényletével.

Az együttesek július végén Helmuth Rilling nagyon megtisztelő felkérésnek tehettek eleget: a megépülésének 250. évfordulóját ünneplő ottobeureni bazilikában adhatta elő az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus Bach Máté-passióját a Maestro vezényletével. A hangverseny megrendezésére Németország egyik legnívósabb nyári komolyzenei fesztiváljának keretében került sor: az értő közönségből sokan saját partitúrájukból követték a remekmű előadását. A szólisták Mirella Hagen, Anke Vondung, Maximilian Schmitt, Martin Lattke, Klaus Häger és Tyler Duncan voltak.

A nyár utolsó hónapja pedig a fesztiválok időszaka volt, hiszen augusztus 16-án Sárospatakon, az idén 25 éves Zempléni Fesztiválon lépett fel a két együttes, Bach és Vivaldi műveivel, négy nappal később már az Eszterházi Vigasságok hangversenysorozat részeként muzsikáltak, ahol a hely szellemének megfelelően tisztán Haydn-műsort adtak elő. Augusztus utolsó napjaiban a Purcell Kórus a Concerto Budapest Zenekarral közösen adta elő Haydn A teremtés c. oratóriumát az Arcus Temporum művészeti fesztivál nyitó hangversenyén a Pannonhalmi Főapátság bazilikájában.

A viszonylag csendes szeptembert követően a hazai közönség legközelebb 2016. október 27-én a Zeneakadémia Nagytermében hallhatja a két együttest, amennyiben jegyet vált Mozart Titusz kegyelme K. 621 c. operájának koncertszerű előadására!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Klasszikus

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Plusz

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.
Klasszikus interjú

„Ha az ember elébe megy a lehetőségeknek, a szerencse is könnyebben érkezik” – beszélgetés Balog Alexandrával

Fiatal kora ellenére már igen jelentős zenei sikerekkel, ráadásul fesztiválalapítói és -szervezői tapasztalatokkal rendelkezik az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal idén kitüntetett zongoraművész, Balog Alexandra.
Klasszikus interjú

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban.