Klasszikus

Mozgalmas időszakon vannak túl Vashegyi György és együttesei

2016.09.26. 10:34
Ajánlom
A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus számos bemutatóra és annál is több koncertre készül a 2016/17-es évadban, de ami a fellépéseket illeti a nyári időszak sem telt tétlenül. Számos koncertsorozat és fesztivál fűződik a nevükhöz.

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus azon együttesek közé tartoznak, akik nyáron sem pihennek: az előző évad végén nagy sikerrel zárult két koncertből álló sorozatuk a BMC-ben. Az „Orfeo Napok” első hangversenyének műsorán Johann Sebastian Bach kevéssé játszott, de rendkívül értékes kantátáit halhatták az érdeklődők, június 12-én pedig az ”Út Bachig­ – 4 generáció” programmal különleges zenei utazásra invitálta a hallgatóságot a műsor megálmodója, Vashegyi György. A négy, egymást szorosan követő komponistageneráció életműve szorosan – olykor rokoni szálakkal is – kapcsolódik egymáshoz: Franz Tunder (1614-1667), Dieterich Buxtehude (1637-1707), Nikolaus Bruhns (1665-1697) és Johann Sebastian Bach (1685-1750) életműve egy-egy pillanatának felvillantása által kirajzolódik egy olyan láncolat, mely által immár kicsit többet tudhattunk meg arról is, hogyan vált zeneszerző-géniusszá Johann Sebastian Bach.

Vashegyi-Purcell-Orfeo-foto-Zeneakademia-Benko-Sandor

Vashegyi-Purcell-Orfeo-foto-Zeneakademia-Benko-Sandor

A koncertek tapasztalatai nyomán és hozadékaként Vashegyi György a következő évadban minden érdeklődő számára nyitott kantátakurzust tart a Zeneakadémián Bach műveit alapul véve. A tervek szerint két féléves kurzus célja, hogy betekintést nyújtson Johann Sebastian Bach egyházi kantátáinak világába, elsősorban a zeneszerzői szövegábrázolás elemzése által, valamint egyben útmutatást is adjon e remekművek ma aktuális előadási kérdéseiben.

Az új stúdiummal kapcsolatban Vashegyi György a következőket fogalmazta meg:  „Ajánlom a kurzust mindenkinek (énekeseknek, karmestereknek, karvezetőknek, zenetudósoknak és hangszereseknek), aki ke t részletesebben érdekel Bach egyházi kantátáinak lenyűgöző világa. Kizárólag olyan műveket fogok elemezni, melyeket az elmúlt 30 év alatt már elő is adtam, ezért a régizenei előadói gyakorlattal kapcsolatos kérdésekben elsősorban saját tapasztalataimat szeretném a kurzusrésztvevőkkel megosztani.”

A június és július fordulóján a Filharmónia Magyarország által Fertődön megrendezett 32. Régi Zenei Napok alkalmával fontos szerepet kapott az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus. A fesztivál nyitóhangversenyét követően a két együttes mint rezidens kórus és zenekar vettek részt Helmuth Rilling karmester mesterkurzusán az Esterházy-kastély Marionettszínházában. A vezénylők Bach: János-passiójából választhattak részleteket, és a Maestro irányításával próbálhattak az együttesekkel. Később természetesen a résztvevő karmesterek egy koncert keretében is bemutathatták frissen szerzett tudásukat, majd a fesztivál záróhangversenyén a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában teljes egészében hallhatta a fesztiválközönség Bach János-passióját Helmuth Rilling vezényletével.

Az együttesek július végén Helmuth Rilling nagyon megtisztelő felkérésnek tehettek eleget: a megépülésének 250. évfordulóját ünneplő ottobeureni bazilikában adhatta elő az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus Bach Máté-passióját a Maestro vezényletével. A hangverseny megrendezésére Németország egyik legnívósabb nyári komolyzenei fesztiváljának keretében került sor: az értő közönségből sokan saját partitúrájukból követték a remekmű előadását. A szólisták Mirella Hagen, Anke Vondung, Maximilian Schmitt, Martin Lattke, Klaus Häger és Tyler Duncan voltak.

A nyár utolsó hónapja pedig a fesztiválok időszaka volt, hiszen augusztus 16-án Sárospatakon, az idén 25 éves Zempléni Fesztiválon lépett fel a két együttes, Bach és Vivaldi műveivel, négy nappal később már az Eszterházi Vigasságok hangversenysorozat részeként muzsikáltak, ahol a hely szellemének megfelelően tisztán Haydn-műsort adtak elő. Augusztus utolsó napjaiban a Purcell Kórus a Concerto Budapest Zenekarral közösen adta elő Haydn A teremtés c. oratóriumát az Arcus Temporum művészeti fesztivál nyitó hangversenyén a Pannonhalmi Főapátság bazilikájában.

A viszonylag csendes szeptembert követően a hazai közönség legközelebb 2016. október 27-én a Zeneakadémia Nagytermében hallhatja a két együttest, amennyiben jegyet vált Mozart Titusz kegyelme K. 621 c. operájának koncertszerű előadására!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.