Klasszikus

Mozgalmas időszakon vannak túl Vashegyi György és együttesei

2016.09.26. 10:34
Ajánlom
A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus számos bemutatóra és annál is több koncertre készül a 2016/17-es évadban, de ami a fellépéseket illeti a nyári időszak sem telt tétlenül. Számos koncertsorozat és fesztivál fűződik a nevükhöz.

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus azon együttesek közé tartoznak, akik nyáron sem pihennek: az előző évad végén nagy sikerrel zárult két koncertből álló sorozatuk a BMC-ben. Az „Orfeo Napok” első hangversenyének műsorán Johann Sebastian Bach kevéssé játszott, de rendkívül értékes kantátáit halhatták az érdeklődők, június 12-én pedig az ”Út Bachig­ – 4 generáció” programmal különleges zenei utazásra invitálta a hallgatóságot a műsor megálmodója, Vashegyi György. A négy, egymást szorosan követő komponistageneráció életműve szorosan – olykor rokoni szálakkal is – kapcsolódik egymáshoz: Franz Tunder (1614-1667), Dieterich Buxtehude (1637-1707), Nikolaus Bruhns (1665-1697) és Johann Sebastian Bach (1685-1750) életműve egy-egy pillanatának felvillantása által kirajzolódik egy olyan láncolat, mely által immár kicsit többet tudhattunk meg arról is, hogyan vált zeneszerző-géniusszá Johann Sebastian Bach.

Vashegyi-Purcell-Orfeo-foto-Zeneakademia-Benko-Sandor

Vashegyi-Purcell-Orfeo-foto-Zeneakademia-Benko-Sandor

A koncertek tapasztalatai nyomán és hozadékaként Vashegyi György a következő évadban minden érdeklődő számára nyitott kantátakurzust tart a Zeneakadémián Bach műveit alapul véve. A tervek szerint két féléves kurzus célja, hogy betekintést nyújtson Johann Sebastian Bach egyházi kantátáinak világába, elsősorban a zeneszerzői szövegábrázolás elemzése által, valamint egyben útmutatást is adjon e remekművek ma aktuális előadási kérdéseiben.

Az új stúdiummal kapcsolatban Vashegyi György a következőket fogalmazta meg:  „Ajánlom a kurzust mindenkinek (énekeseknek, karmestereknek, karvezetőknek, zenetudósoknak és hangszereseknek), aki ke t részletesebben érdekel Bach egyházi kantátáinak lenyűgöző világa. Kizárólag olyan műveket fogok elemezni, melyeket az elmúlt 30 év alatt már elő is adtam, ezért a régizenei előadói gyakorlattal kapcsolatos kérdésekben elsősorban saját tapasztalataimat szeretném a kurzusrésztvevőkkel megosztani.”

A június és július fordulóján a Filharmónia Magyarország által Fertődön megrendezett 32. Régi Zenei Napok alkalmával fontos szerepet kapott az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus. A fesztivál nyitóhangversenyét követően a két együttes mint rezidens kórus és zenekar vettek részt Helmuth Rilling karmester mesterkurzusán az Esterházy-kastély Marionettszínházában. A vezénylők Bach: János-passiójából választhattak részleteket, és a Maestro irányításával próbálhattak az együttesekkel. Később természetesen a résztvevő karmesterek egy koncert keretében is bemutathatták frissen szerzett tudásukat, majd a fesztivál záróhangversenyén a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában teljes egészében hallhatta a fesztiválközönség Bach János-passióját Helmuth Rilling vezényletével.

Az együttesek július végén Helmuth Rilling nagyon megtisztelő felkérésnek tehettek eleget: a megépülésének 250. évfordulóját ünneplő ottobeureni bazilikában adhatta elő az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus Bach Máté-passióját a Maestro vezényletével. A hangverseny megrendezésére Németország egyik legnívósabb nyári komolyzenei fesztiváljának keretében került sor: az értő közönségből sokan saját partitúrájukból követték a remekmű előadását. A szólisták Mirella Hagen, Anke Vondung, Maximilian Schmitt, Martin Lattke, Klaus Häger és Tyler Duncan voltak.

A nyár utolsó hónapja pedig a fesztiválok időszaka volt, hiszen augusztus 16-án Sárospatakon, az idén 25 éves Zempléni Fesztiválon lépett fel a két együttes, Bach és Vivaldi műveivel, négy nappal később már az Eszterházi Vigasságok hangversenysorozat részeként muzsikáltak, ahol a hely szellemének megfelelően tisztán Haydn-műsort adtak elő. Augusztus utolsó napjaiban a Purcell Kórus a Concerto Budapest Zenekarral közösen adta elő Haydn A teremtés c. oratóriumát az Arcus Temporum művészeti fesztivál nyitó hangversenyén a Pannonhalmi Főapátság bazilikájában.

A viszonylag csendes szeptembert követően a hazai közönség legközelebb 2016. október 27-én a Zeneakadémia Nagytermében hallhatja a két együttest, amennyiben jegyet vált Mozart Titusz kegyelme K. 621 c. operájának koncertszerű előadására!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.