Klasszikus

Mozgás! - Tony Lakatos újra itthon játszott

2002.11.16. 00:00
Ajánlom
Tony Lakatos Move It című lemeze bemutatásnak alkalmából hétfőn a Stefánia Jazzklubban tolonghattak a rajongók, kedden (Tóni születésnapja előestéjén) pedig Szentendrén a Városi Színházban csápolhattak az internacionális kvintettnek.

Ha precízek akarunk lenni, kettős lemezbemutatót élvezhetett végig a közönség, mert nemcsak a Move It-ról hangzottak el számok, hanem Lakatos régi barátja, a gépcsuklójú dobos, Wolfgang Haffner Live and Real című koncertalbumából is kaptunk ízelítőt.

Úgy tűnt, eléggé egy húron pendül a két muzsikus, mindketten a funk, R’n’B, hip-hop, jazz keresztezésével alkotják muzsikájukat, kemény, dögös alapon (határozott lábdobbal, pergővel és basszussal) Fender-zongorahanggal, sikálós gitárral és pengeéles szoprán- és tenorszaxofonnal, és olykor némi rappel. Kissé rendhagyónak volt mondható, hogy a Move It-ról egyetlen kísérő muzsikus sem volt jelen a koncerten, Haffner mellett a holland Peter Tiehuis gitározott, a (valószínűleg) lengyel Wladislaw Sendecki billentyűs hangszereken játszott, míg az USÁ-ból érkezett Magnum Coltrane Price basszusgitározott és rappelt.

Mindannyian lenyűgözően profi, lelkes muzsikusok maximálisan egymásra hangolódva. Tony szerénységében is ellentmondást nem tűrő, ha szólózásra kerül sor: az égig repíti improvizációival a számokat, s a többiek is követik őt. Haffner mint egy nagy gyerek, mindig talál alkalmat a tréfálkozásra, sípoló gumikalapáccsal szólózik a térdein, a dobszékén seprűzik és többször is tapsolásra szólítja a színházi üléseken kicsit szerencsétlenül, túlzott távolságtartásra biztatóan elhelyezkedő szentendrei közönséget, akik könnyen mennek bele a játékba. MCP látszatra inkább olyan, mint egy smasszer, de ahogy játszik, az rendkívüli érzékenységét bizonyítja, Haffnerrel még levegőt is egyszerre vesznek. Sendeckinek szólózni is módja nyílt, ekkor lírai arcát is megmutathatta. Tiehuis, aki épp a koncert végére koptatta el teljesen a magas e-húrját, színezni is remekül tudott és szólistaként is izgalmas volt játéka. Kár, hogy a színházteremben nem volt hely táncolni, ez a zene ugyanis az általában üldögélő embereket is mozgásra késztette. A visszatapsolást bőkezűen hálálta meg a zenekar, Haffner játékkalapácsos attrakciója után még egy hosszú számot meghallgathattunk, ami többszörös tusban végződött, úgy tűnt, a muzsikusok is szívesen maradtak tovább a színpadon, és hálásak a figyelemért.

Örömteli törekvés a 80-as évek közepe óta Frankfurtban élő Tony Lakatos részéről, hogy rendszeresen és különösen lemezei megjelenésének alkalmával módot találjon rá, hogy bemutassa új termését a hazai közönségnek. Bár külföldön vált világhírűvé, mindig fontos marad számára az egykori kiindulási pont, Magyarország.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.