Klasszikus

Mozizz a Berlini Filharmonikusokkal!

2010.06.04. 13:09
Ajánlom
Az opera műfaja után most a klasszikus zene is térhódításra készül. Ezúttal a Berlini Filharmonikusok koncertjeit közvetítik a mozikban.

Az internet meghódítása után most a filmszínházakra vetette ki hálóját a nagymúltú zenekar menedzsmentje. A Filharmonikusok új intendánsa ősztől Martin Hoffman, neves televíziós rendező lesz, aki bejelentette, hogy a szezonnyitó augusztus 27-i koncertet 32 mozi fogja élőben közvetíteni Németországban, és ezen felül Hamburgban, Drezdában, Kölnben, Düsseldorfban hatalmas szabadtéri kivetítőkön is látható lesz majd a hangverseny.

A zenekar koncertjeu az elmúlt évben már az interneten is követhetőek voltak, a legszélesebb körű közönség elérése végett. Az akció sikeresnek mondható, mivel a digitális koncertterembe korlátlan számú néző fér be és a jegyeket, bérleteket is olcsóbban vehetik meg a széles sávval rendelkező zenerajongók. A statisztikák is biztatóak, mivel az internetes előadások tavaly januári indulása óta több mint húsz ezer zenerajongó élt az online-lehetőséggel és több mint három ezren vásároltak internetes bérletet.

Az internetezők felé való nyitásnak a zenei igazgató, a brit karnagy, Sir Simon Rattle adott zöld lámpát, aki viszont a zenekartól kapott szabad utat újabb hat évnyi munkára. A 2010/11-es szezon középpontjában Gustav Mahler szimfóniái állnak, de a legnagyobb dobás Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operájának bemutatása lesz. Ezzel a művel debütálnak majd a berliniek Salzburgban, az ünnepi játékokon is.

Az alábbi felvételen Brahms: I. szimfóniájának egy részlete hagzik el a Sir Simon Rattle vezette Berlini Filharmonikusok tolmácsolásában.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.