Klasszikus

MS3 koncertje a Dunapalotában

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
MS3 (azaz Mester Sándor) fiatal klasszikus gitáros, az interaktív zeneszerzést forradalmasító digitális improvizáció (DI) feltalálója idei nagysikerű 150koncert-turnéja után ez évi első és egyben utolsó budapesti koncertjén a BM Dunapalota neobarokk színháztermében lép fel december 19-én 19:30-tól.

Az est keretében reneszánsz és barokk lantdarabok gitárátiratait, bécsi klasszikus, romantikus gitárdarabokat és Bartók Béla Gyermekeknek című sorozatából készült átiratokat hallhatnak az érdeklődők. MS3 ezúttal is formabontó külsőségek közepette lép színpadra: a rendhagyó gitárest során az eclipse3 vizuális formáció video-improvizációval kíséri a klasszikus gitárzenét. Az est vendége Antal Éva gitárművész, a Zeneakadémia növendéke.

„Mindenképpen szerettem volna az idén egy budapesti koncertet adni - mondta MS3 –, hiszen idén csak vidéki helyszíneken játszottam. A falusi koncertek mellett kisebb kirándulást tettem a jazz területére: az Oláh Szabolcs Quartett-tel vettünk fel kompozíciókat, amelyek DI formátumban ingyenesen letölthetők lesznek www.digimpro.com oldalon, továbbá gőzerővel készülök a 2006 tavaszán induló, „150koncert” elnevezésű országjáró turnéra, amiben nagyon nagy segítséget jelent, hogy immáron az NKÖM is támogat. Szóló- és kamaraprodukciók is lesznek a jövő évi 150-en.”

MS3 tizenkét évesen kezdett gitározni tanulni. Tizenhét évesen már megnyerte a Váci Országos Gitárverseny Fődíját. 1992-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Eötvös József növendéke lett. Már a főiskolai évek alatt is kereste az új hangzásokat, zenei lehetőségeket, így a komolyzenei koncertek mellett több könnyűzenei produkcióban is részt vett.

A sikeres kezdést követően 1995-ben egy ritka betegség, a kéz és az ujjak részleges bénulásával járó disztónia miatt kénytelen volt félbehagyni szólókarrierjét, és számítógépes zeneszerzéssel kezdett foglalkozni. 1998-ben találta fel a digitális improvizációt, majd 2000-ben megalapította a Digimpro Kft.-t Budapesten. A cég 2003-ban Londonba tette át székhelyét.

MS3 keze Róth Ede főiskolai és konzervatóriumi gitártanár speciális módszerének és több éves megfeszített munkának köszönhetően meggyógyult: 2003-ban újrakezdte szólókarrierjét. A Fészek Klubban, balatonfelvidéki templomokban és szerte az országban tart szólóesteket. 2005-ben körbegitározta a Balatont a 150koncert elnevezésű turné keretében, ami rekordnak tekintehető, mivel kilencven nap alatt százötven koncertet adott, amire nem volt még példa a klasszikus zenében. A koncert eseményeit végigkísérő előadó személyes webnaplója, a www.150koncert.com mára népszerű klasszikus zenei blognak számít.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

A rendező, aki megdolgoztatja a nézőt - Székely Kriszta

A saját maga körüli világégetés és az állandó csavargás már kikopott belőle; amióta rendez, a színház az élete. Székely Kriszta Kult50-ben megjelent portréja.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Vizuál

A nap, amikor Picasso fénnyel festett

A spanyol zseni soha nem hagyta magát keretek közé szorítani, így gyakran a képkeretet is elhagyta és különböző izgalmas matériákra alkotott, üvegre, vagy éppen levegőbe.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.