Klasszikus

MS3 koncertje a Dunapalotában

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
MS3 (azaz Mester Sándor) fiatal klasszikus gitáros, az interaktív zeneszerzést forradalmasító digitális improvizáció (DI) feltalálója idei nagysikerű 150koncert-turnéja után ez évi első és egyben utolsó budapesti koncertjén a BM Dunapalota neobarokk színháztermében lép fel december 19-én 19:30-tól.

Az est keretében reneszánsz és barokk lantdarabok gitárátiratait, bécsi klasszikus, romantikus gitárdarabokat és Bartók Béla Gyermekeknek című sorozatából készült átiratokat hallhatnak az érdeklődők. MS3 ezúttal is formabontó külsőségek közepette lép színpadra: a rendhagyó gitárest során az eclipse3 vizuális formáció video-improvizációval kíséri a klasszikus gitárzenét. Az est vendége Antal Éva gitárművész, a Zeneakadémia növendéke.

„Mindenképpen szerettem volna az idén egy budapesti koncertet adni - mondta MS3 –, hiszen idén csak vidéki helyszíneken játszottam. A falusi koncertek mellett kisebb kirándulást tettem a jazz területére: az Oláh Szabolcs Quartett-tel vettünk fel kompozíciókat, amelyek DI formátumban ingyenesen letölthetők lesznek www.digimpro.com oldalon, továbbá gőzerővel készülök a 2006 tavaszán induló, „150koncert” elnevezésű országjáró turnéra, amiben nagyon nagy segítséget jelent, hogy immáron az NKÖM is támogat. Szóló- és kamaraprodukciók is lesznek a jövő évi 150-en.”

MS3 tizenkét évesen kezdett gitározni tanulni. Tizenhét évesen már megnyerte a Váci Országos Gitárverseny Fődíját. 1992-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Eötvös József növendéke lett. Már a főiskolai évek alatt is kereste az új hangzásokat, zenei lehetőségeket, így a komolyzenei koncertek mellett több könnyűzenei produkcióban is részt vett.

A sikeres kezdést követően 1995-ben egy ritka betegség, a kéz és az ujjak részleges bénulásával járó disztónia miatt kénytelen volt félbehagyni szólókarrierjét, és számítógépes zeneszerzéssel kezdett foglalkozni. 1998-ben találta fel a digitális improvizációt, majd 2000-ben megalapította a Digimpro Kft.-t Budapesten. A cég 2003-ban Londonba tette át székhelyét.

MS3 keze Róth Ede főiskolai és konzervatóriumi gitártanár speciális módszerének és több éves megfeszített munkának köszönhetően meggyógyult: 2003-ban újrakezdte szólókarrierjét. A Fészek Klubban, balatonfelvidéki templomokban és szerte az országban tart szólóesteket. 2005-ben körbegitározta a Balatont a 150koncert elnevezésű turné keretében, ami rekordnak tekintehető, mivel kilencven nap alatt százötven koncertet adott, amire nem volt még példa a klasszikus zenében. A koncert eseményeit végigkísérő előadó személyes webnaplója, a www.150koncert.com mára népszerű klasszikus zenei blognak számít.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.