Klasszikus

MS3 koncertje a Dunapalotában

2005.12.11. 00:00
Ajánlom
MS3 (azaz Mester Sándor) fiatal klasszikus gitáros, az interaktív zeneszerzést forradalmasító digitális improvizáció (DI) feltalálója idei nagysikerű 150koncert-turnéja után ez évi első és egyben utolsó budapesti koncertjén a BM Dunapalota neobarokk színháztermében lép fel december 19-én 19:30-tól.

Az est keretében reneszánsz és barokk lantdarabok gitárátiratait, bécsi klasszikus, romantikus gitárdarabokat és Bartók Béla Gyermekeknek című sorozatából készült átiratokat hallhatnak az érdeklődők. MS3 ezúttal is formabontó külsőségek közepette lép színpadra: a rendhagyó gitárest során az eclipse3 vizuális formáció video-improvizációval kíséri a klasszikus gitárzenét. Az est vendége Antal Éva gitárművész, a Zeneakadémia növendéke.

„Mindenképpen szerettem volna az idén egy budapesti koncertet adni - mondta MS3 –, hiszen idén csak vidéki helyszíneken játszottam. A falusi koncertek mellett kisebb kirándulást tettem a jazz területére: az Oláh Szabolcs Quartett-tel vettünk fel kompozíciókat, amelyek DI formátumban ingyenesen letölthetők lesznek www.digimpro.com oldalon, továbbá gőzerővel készülök a 2006 tavaszán induló, „150koncert” elnevezésű országjáró turnéra, amiben nagyon nagy segítséget jelent, hogy immáron az NKÖM is támogat. Szóló- és kamaraprodukciók is lesznek a jövő évi 150-en.”

MS3 tizenkét évesen kezdett gitározni tanulni. Tizenhét évesen már megnyerte a Váci Országos Gitárverseny Fődíját. 1992-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Eötvös József növendéke lett. Már a főiskolai évek alatt is kereste az új hangzásokat, zenei lehetőségeket, így a komolyzenei koncertek mellett több könnyűzenei produkcióban is részt vett.

A sikeres kezdést követően 1995-ben egy ritka betegség, a kéz és az ujjak részleges bénulásával járó disztónia miatt kénytelen volt félbehagyni szólókarrierjét, és számítógépes zeneszerzéssel kezdett foglalkozni. 1998-ben találta fel a digitális improvizációt, majd 2000-ben megalapította a Digimpro Kft.-t Budapesten. A cég 2003-ban Londonba tette át székhelyét.

MS3 keze Róth Ede főiskolai és konzervatóriumi gitártanár speciális módszerének és több éves megfeszített munkának köszönhetően meggyógyult: 2003-ban újrakezdte szólókarrierjét. A Fészek Klubban, balatonfelvidéki templomokban és szerte az országban tart szólóesteket. 2005-ben körbegitározta a Balatont a 150koncert elnevezésű turné keretében, ami rekordnak tekintehető, mivel kilencven nap alatt százötven koncertet adott, amire nem volt még példa a klasszikus zenében. A koncert eseményeit végigkísérő előadó személyes webnaplója, a www.150koncert.com mára népszerű klasszikus zenei blognak számít.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.