Klasszikus

Műhelybeszélgetés

2007.12.03. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája új ismeretterjesztő sorozatot indít december 5-én Műhelybeszélgetések címmel. A Műhelybeszélgetés mindig valamely koncerthez kapcsolódik, "Ki mit lát, azaz hall a zenében" mottóval. A december 5-i esemény Schumann: Az éden és a péri című oratóriumához, a Felvilágosodás Kora Ének- és Zenekarához, illetve Sir Simon Rattle-hoz – tehát a december 11-i hangversenyhez kapcsolódik.

Sir Simon Rattle szorul legkevésbé bemutatásra: a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere tavaly májusban nagy sikert aratott az Operaházban megrendezett „EU-koncerten”, melyet a világ számos televíziója közvetített élőben. A Műhelybeszélgetés egyik résztvevője, Kovács Géza (aki ma a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezető igazgatója) annak idején a Brit Zenekari Szövetség vendégeként több alkalommal tartott előadást a Birminghami Szimfonikusok vezérkarában, ahol sok mindent megtudott a varázslatos muzsikusról, szervezőről, a zenészek és a közönség nagy kedvencéről.

A Felvilágosodás Kora Ének- és Zenekarának is van magyar vonatkozása. Az állandó zenei vezető, első karmester nélkül dolgozó muzsikusokat Sir Simon Rattle mellett Fischer Iván vezényli a leggyakrabban. Az 1986-ban alakult együttes – ahogy a neve is mutatja – elsősorban a 17-18. század repertoárjára szakosodott, ám nem ritkán „merészkedik” a romantika területére is, a szakma és a közönség örömére.

Schumann oratóriumát, Az éden és a périt manapság kevesen ismerik, holott a Thomas Moore (1779-1852) Lalla Rookh című „keleti románcának” egyik történetét feldolgozó, 1843-ban bemutatott oratórium a maga idejében roppant népszerűséget hozott Schumann-nak. Hogy miért játsszák mégis ma kevesebbszer e sajátosan egyedi „dal-oratóriumot”? Erre és hasonló kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők december 5-én Veisz Gábortól, az MR3 Bartók Rádió hangverseny-szerkesztőség vezetőjétől, Katona Márta zenetörténésztől, illetve Goldmann Róbert zenebaráttól. A beszélgetés moderátora Fenyő Gábor, a Művészetek Palotájának szerkesztője.

(2007. december 5. 17:30 Művészetek Palotája - I. emeleti előadóterem (Budapest) - Műhelybeszélgetés; téma: A Felvilágosodás Korának Zenekara és Kórusa december 11-i hangversenye)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.