Klasszikus

Műhelybeszélgetés

2007.12.03. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája új ismeretterjesztő sorozatot indít december 5-én Műhelybeszélgetések címmel. A Műhelybeszélgetés mindig valamely koncerthez kapcsolódik, "Ki mit lát, azaz hall a zenében" mottóval. A december 5-i esemény Schumann: Az éden és a péri című oratóriumához, a Felvilágosodás Kora Ének- és Zenekarához, illetve Sir Simon Rattle-hoz – tehát a december 11-i hangversenyhez kapcsolódik.

Sir Simon Rattle szorul legkevésbé bemutatásra: a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere tavaly májusban nagy sikert aratott az Operaházban megrendezett „EU-koncerten”, melyet a világ számos televíziója közvetített élőben. A Műhelybeszélgetés egyik résztvevője, Kovács Géza (aki ma a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezető igazgatója) annak idején a Brit Zenekari Szövetség vendégeként több alkalommal tartott előadást a Birminghami Szimfonikusok vezérkarában, ahol sok mindent megtudott a varázslatos muzsikusról, szervezőről, a zenészek és a közönség nagy kedvencéről.

A Felvilágosodás Kora Ének- és Zenekarának is van magyar vonatkozása. Az állandó zenei vezető, első karmester nélkül dolgozó muzsikusokat Sir Simon Rattle mellett Fischer Iván vezényli a leggyakrabban. Az 1986-ban alakult együttes – ahogy a neve is mutatja – elsősorban a 17-18. század repertoárjára szakosodott, ám nem ritkán „merészkedik” a romantika területére is, a szakma és a közönség örömére.

Schumann oratóriumát, Az éden és a périt manapság kevesen ismerik, holott a Thomas Moore (1779-1852) Lalla Rookh című „keleti románcának” egyik történetét feldolgozó, 1843-ban bemutatott oratórium a maga idejében roppant népszerűséget hozott Schumann-nak. Hogy miért játsszák mégis ma kevesebbszer e sajátosan egyedi „dal-oratóriumot”? Erre és hasonló kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők december 5-én Veisz Gábortól, az MR3 Bartók Rádió hangverseny-szerkesztőség vezetőjétől, Katona Márta zenetörténésztől, illetve Goldmann Róbert zenebaráttól. A beszélgetés moderátora Fenyő Gábor, a Művészetek Palotájának szerkesztője.

(2007. december 5. 17:30 Művészetek Palotája - I. emeleti előadóterem (Budapest) - Műhelybeszélgetés; téma: A Felvilágosodás Korának Zenekara és Kórusa december 11-i hangversenye)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Klasszikus

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.
Klasszikus ajánló

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

Idén a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül április 16-18. között.