Klasszikus

Műhelybeszélgetés

2007.12.03. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája új ismeretterjesztő sorozatot indít december 5-én Műhelybeszélgetések címmel. A Műhelybeszélgetés mindig valamely koncerthez kapcsolódik, "Ki mit lát, azaz hall a zenében" mottóval. A december 5-i esemény Schumann: Az éden és a péri című oratóriumához, a Felvilágosodás Kora Ének- és Zenekarához, illetve Sir Simon Rattle-hoz – tehát a december 11-i hangversenyhez kapcsolódik.

Sir Simon Rattle szorul legkevésbé bemutatásra: a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere tavaly májusban nagy sikert aratott az Operaházban megrendezett „EU-koncerten”, melyet a világ számos televíziója közvetített élőben. A Műhelybeszélgetés egyik résztvevője, Kovács Géza (aki ma a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezető igazgatója) annak idején a Brit Zenekari Szövetség vendégeként több alkalommal tartott előadást a Birminghami Szimfonikusok vezérkarában, ahol sok mindent megtudott a varázslatos muzsikusról, szervezőről, a zenészek és a közönség nagy kedvencéről.

A Felvilágosodás Kora Ének- és Zenekarának is van magyar vonatkozása. Az állandó zenei vezető, első karmester nélkül dolgozó muzsikusokat Sir Simon Rattle mellett Fischer Iván vezényli a leggyakrabban. Az 1986-ban alakult együttes – ahogy a neve is mutatja – elsősorban a 17-18. század repertoárjára szakosodott, ám nem ritkán „merészkedik” a romantika területére is, a szakma és a közönség örömére.

Schumann oratóriumát, Az éden és a périt manapság kevesen ismerik, holott a Thomas Moore (1779-1852) Lalla Rookh című „keleti románcának” egyik történetét feldolgozó, 1843-ban bemutatott oratórium a maga idejében roppant népszerűséget hozott Schumann-nak. Hogy miért játsszák mégis ma kevesebbszer e sajátosan egyedi „dal-oratóriumot”? Erre és hasonló kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők december 5-én Veisz Gábortól, az MR3 Bartók Rádió hangverseny-szerkesztőség vezetőjétől, Katona Márta zenetörténésztől, illetve Goldmann Róbert zenebaráttól. A beszélgetés moderátora Fenyő Gábor, a Művészetek Palotájának szerkesztője.

(2007. december 5. 17:30 Művészetek Palotája - I. emeleti előadóterem (Budapest) - Műhelybeszélgetés; téma: A Felvilágosodás Korának Zenekara és Kórusa december 11-i hangversenye)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.