Klasszikus

Múltidézés a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­ban

2022.10.06. 11:50
Ajánlom
Az idei évadban is meghirdette hagyományos őszi koncertjeit a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­, a három ingyenes hangverseny lehetőséget biztosít az elmélyülésre és a múltba mélyedésre.

A 17. század vége – szó szerint is – felszabadító hatású időszak volt a történelmi Magyarország zenekultúrájában; a fegyverek rideg hangját a hangszerek zengése váltotta fel.

A 150 éves török hódoltság után következő 150 évben a szépművészetek virágzása minden égtáj felől hallhatóvá és láthatóvá vált

– Nagyvárad, Kismarton, Pécs, Veszprém, Győr templomaiban működő mesterek és mecénások lendületének jeleként. Az október 9-i koncerten a Kárpát-medencében született vagy itt otthont találó muzsikusok hagyatékából merített műsor ezen míves örökségünkre szeretné újólag felhívni a figyelmet.

A harangzúgás minden templom messzire üzenő jelképe, azonban 96 különböző méretű és hangolású harang megszólalása Pachelbel, Vivaldi, Mozart és más szerzők műveinek dallamaival a különleges látvány és hangzás élményét kínálja. Október 16-án a Szironta Harangegyüttes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

Október 23-án, a nemzeti ünnepen immár hagyományosan a forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékezetének szentelnek koncertet,

Mozart Requiemje a körtéri áldozatokért szól majd, a tiszteletadás szelíd és békességes módját ajánlva fel.

Az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekart Kovács László vezényli, szólót énekel Kristófi Ágnes, Schöck Atala, Megyesi Zoltán és Cser Krisztián.

A zene a lélek gyógyítója – Hangversenyek a Ciszterci Szent Imre-templomba
XI. kerület, Vil­lá­nyi út 25.

2022. október 9., va­sár­nap 19:00
Salve Regina / A történelmi Magyarország egyházi zenéje a 18. században
Deppisch Bálint, Esterházy Pál, Michael Haydn, Istvánffy Benedek, Simon
Linzenpoltz, Gregor J. Werner művei korhű hangszereken
Darázs Renáta szoprán, Nagy Bernadett alt
Kamarazenekar korhű hangszereken
Vezényel: Csányi Tamás

2022. október 16., va­sár­nap 19:00
A Szironta Harangegyüttes estje
Művészeti vezető: Germán Márton

2022. október 23., va­sár­nap 19:00
W. A. Mozart: Requiem
A forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékezetére
Közreműködik: Kristófi Ágnes, Schöck Atala, Megyesi Zoltán, Cser Krisztián
ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar
Vezényel: Kovács László

A belépés ingyenes és akadálymentes, de a közönség adományait a szervezők köszönettel fogadják.

Fejléckép forrása: Ciszterci Szent Imre-templom

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.