Klasszikus

München bírálja Gergijevet

2013.12.18. 12:50
Ajánlom
Tüntetők fogadhatják a karmestert december 18-án Münchenben, ahol vendégként hangversenyt vezényel leendő munkahelyén, a Müncheni Filharmonikusok pódiumán.

A filharmonikusok leendő főkarmestere elleni tüntetést melegszervezetek hirdették meg, azzal vádolva a világ egyik legjobb dirigensét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való túlzott közelsége által legitimálja annak homoszexuálisellenes politikáját. A felhívásnak nyomatékot kölcsönöz, hogy Gergijev bírálatához csatlakozott két müncheni operaintendáns is. Nikolaus Bachler, a Bajor Állami Opera vezetője a Münchener Merkur című lapnak kijelentette: "magától értetődik, hogy művészként már önérdekből sem hallgathatunk, amikor embertelenségről és az emberi jogok megsértéséről van szó". Hasonlóképpen vélekedett ugyanebben a lapban Josef Köpplinger, a Staatstheater intendánsa is. Mint mondta, "tekintettel a megtapasztalt történelemre, benne a huszadik századra a maga összes terrorjával és vadhajtásával, minden értelmesen gondolkodó ember számára vannak dolgok, amelyekre nemet kell mondani".

Az őszi berlini hamgversenyre rímelő, "Oroszországnak szeretettel" elnevezésű tüntetés szervezője, a Rosa Liste müncheni melegjogi szervezet szerint Gergijev az orosz elnök meghitt bizalmasaként és támogatójaként "tagadja a Putyin-kormány melegekkel szembeni gyűlölet- és üldözéspolitikáját". Gergijevnek már korábbi londoni és New York-i fellépését is tüntetések kísérték, amiért kiáll a homoszexuálisok ellen hadjáratot folytató Vlagyimir Putyin mellett. A karmester tagadja, hogy valaha is védelmébe vette volna a melegeket sújtó oroszországi törvényeket, és azt bizonygatja, hogy ő senkit sem diszkriminál, munkájában mindig mindenkinek garantálta az egyenlő jogokat.

A világ egyik legjelentősebb karnagyának tartott Valerij Gergijev, aki Anna Netrebko szoprán mellett Oroszország egyik fő zenei "nagykövete", 2015-től veszi át a Müncheni Filharmonikusok irányítását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.