Klasszikus

München bírálja Gergijevet

2013.12.18. 12:50
Ajánlom
Tüntetők fogadhatják a karmestert december 18-án Münchenben, ahol vendégként hangversenyt vezényel leendő munkahelyén, a Müncheni Filharmonikusok pódiumán.

A filharmonikusok leendő főkarmestere elleni tüntetést melegszervezetek hirdették meg, azzal vádolva a világ egyik legjobb dirigensét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való túlzott közelsége által legitimálja annak homoszexuálisellenes politikáját. A felhívásnak nyomatékot kölcsönöz, hogy Gergijev bírálatához csatlakozott két müncheni operaintendáns is. Nikolaus Bachler, a Bajor Állami Opera vezetője a Münchener Merkur című lapnak kijelentette: "magától értetődik, hogy művészként már önérdekből sem hallgathatunk, amikor embertelenségről és az emberi jogok megsértéséről van szó". Hasonlóképpen vélekedett ugyanebben a lapban Josef Köpplinger, a Staatstheater intendánsa is. Mint mondta, "tekintettel a megtapasztalt történelemre, benne a huszadik századra a maga összes terrorjával és vadhajtásával, minden értelmesen gondolkodó ember számára vannak dolgok, amelyekre nemet kell mondani".

Az őszi berlini hamgversenyre rímelő, "Oroszországnak szeretettel" elnevezésű tüntetés szervezője, a Rosa Liste müncheni melegjogi szervezet szerint Gergijev az orosz elnök meghitt bizalmasaként és támogatójaként "tagadja a Putyin-kormány melegekkel szembeni gyűlölet- és üldözéspolitikáját". Gergijevnek már korábbi londoni és New York-i fellépését is tüntetések kísérték, amiért kiáll a homoszexuálisok ellen hadjáratot folytató Vlagyimir Putyin mellett. A karmester tagadja, hogy valaha is védelmébe vette volna a melegeket sújtó oroszországi törvényeket, és azt bizonygatja, hogy ő senkit sem diszkriminál, munkájában mindig mindenkinek garantálta az egyenlő jogokat.

A világ egyik legjelentősebb karnagyának tartott Valerij Gergijev, aki Anna Netrebko szoprán mellett Oroszország egyik fő zenei "nagykövete", 2015-től veszi át a Müncheni Filharmonikusok irányítását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.