Klasszikus

München bírálja Gergijevet

2013.12.18. 12:50
Ajánlom
Tüntetők fogadhatják a karmestert december 18-án Münchenben, ahol vendégként hangversenyt vezényel leendő munkahelyén, a Müncheni Filharmonikusok pódiumán.

A filharmonikusok leendő főkarmestere elleni tüntetést melegszervezetek hirdették meg, azzal vádolva a világ egyik legjobb dirigensét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való túlzott közelsége által legitimálja annak homoszexuálisellenes politikáját. A felhívásnak nyomatékot kölcsönöz, hogy Gergijev bírálatához csatlakozott két müncheni operaintendáns is. Nikolaus Bachler, a Bajor Állami Opera vezetője a Münchener Merkur című lapnak kijelentette: "magától értetődik, hogy művészként már önérdekből sem hallgathatunk, amikor embertelenségről és az emberi jogok megsértéséről van szó". Hasonlóképpen vélekedett ugyanebben a lapban Josef Köpplinger, a Staatstheater intendánsa is. Mint mondta, "tekintettel a megtapasztalt történelemre, benne a huszadik századra a maga összes terrorjával és vadhajtásával, minden értelmesen gondolkodó ember számára vannak dolgok, amelyekre nemet kell mondani".

Az őszi berlini hamgversenyre rímelő, "Oroszországnak szeretettel" elnevezésű tüntetés szervezője, a Rosa Liste müncheni melegjogi szervezet szerint Gergijev az orosz elnök meghitt bizalmasaként és támogatójaként "tagadja a Putyin-kormány melegekkel szembeni gyűlölet- és üldözéspolitikáját". Gergijevnek már korábbi londoni és New York-i fellépését is tüntetések kísérték, amiért kiáll a homoszexuálisok ellen hadjáratot folytató Vlagyimir Putyin mellett. A karmester tagadja, hogy valaha is védelmébe vette volna a melegeket sújtó oroszországi törvényeket, és azt bizonygatja, hogy ő senkit sem diszkriminál, munkájában mindig mindenkinek garantálta az egyenlő jogokat.

A világ egyik legjelentősebb karnagyának tartott Valerij Gergijev, aki Anna Netrebko szoprán mellett Oroszország egyik fő zenei "nagykövete", 2015-től veszi át a Müncheni Filharmonikusok irányítását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.