Klasszikus

Münchenben Bartók-Dohnányi-koncerttel kezdődött a németországi magyar évad

2006.03.10. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla és Dohnányi Ernő egy-egy művének előadásával kezdődött meg pénteken este Münchenben a németországi magyar kulturális évad. Bozóki András kulturális miniszter jelenlétében Hernádi Ákos és Mocsári Károly A csodálatos mandarin két zongorára készült változatát adta elő.

A produkció a háttérvetítéssel, Tóth M. Géza "szimfonikus animációjával" vált teljessé. Dohnányitól a Suite en valse hangzott el a Wittelsbach dinasztia egykori müncheni rezidenciájának Császártermében. Ugyanez a produkció már hallható és látható volt Berlinben is.

A németországi magyar kulturális évad hivatalos megnyitója csütörtökön volt Berlinben, s ezen a napon rakták le a berlini magyar tudományos-kulturális központ, a Collegium Hungaricum új épületének alapkövét is. A három részre tagolódó, másfél évig tartó évad súlypontjait évfordulók képezik: Bartók Béla születésének 125., az 1956-os népfelkelés 50. évfordulója.

Ez utóbbi évforduló alkalmából Bajorországban fotókiállítások, pódiumbeszélgetések idézik fel az ötven évvel ezelőtti eseményeket, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncerteket ad. A Münchenben tanuló fiatal magyar zeneszerző, Mezei Gábor Péter operát komponált az alkalomra.

Az évad bajorországi eseményei közül kiemelkedik a Győri Balett regensburgi fellépése. Münchenben ősszel a kortárs magyar művészet alkotásaiból rendeznek kiállítást, Regensburgban Borsos Miklós szobrász műveiből.

A müncheni tavaszi könyvfesztiválon bemutatják Esterházy Péter Németországban már kapható új művét, a futball világával bőségesen és bensőségesen foglalkozó Németországi utazás a büntetőterületen belül (Deutschlandreise im Strafraum) címűt, az osztatlan népszerűségnek örvendő szerző felolvasást is tart majd.

A magyar filmművészetről két filmhét próbál hozzávetőleges áttekintést nyújtani: a müncheni Rio Palastban Szabó István Oscar-díjas filmrendező műveit vetítik, Regensburgban válogatás látható majd az elmúlt húsz év legjelentősebb magyar filmjeiből. A magyar kézműipar hírnevét herendi porcelánok bemutatója öregbíti Münchenben és Regensburgban, a magyar ételekét pedig a müncheni Hotel Vier Jahreszeiten Kempinski kínálata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.