Klasszikus

Münchenben Bartók-Dohnányi-koncerttel kezdődött a németországi magyar évad

2006.03.10. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla és Dohnányi Ernő egy-egy művének előadásával kezdődött meg pénteken este Münchenben a németországi magyar kulturális évad. Bozóki András kulturális miniszter jelenlétében Hernádi Ákos és Mocsári Károly A csodálatos mandarin két zongorára készült változatát adta elő.

A produkció a háttérvetítéssel, Tóth M. Géza "szimfonikus animációjával" vált teljessé. Dohnányitól a Suite en valse hangzott el a Wittelsbach dinasztia egykori müncheni rezidenciájának Császártermében. Ugyanez a produkció már hallható és látható volt Berlinben is.

A németországi magyar kulturális évad hivatalos megnyitója csütörtökön volt Berlinben, s ezen a napon rakták le a berlini magyar tudományos-kulturális központ, a Collegium Hungaricum új épületének alapkövét is. A három részre tagolódó, másfél évig tartó évad súlypontjait évfordulók képezik: Bartók Béla születésének 125., az 1956-os népfelkelés 50. évfordulója.

Ez utóbbi évforduló alkalmából Bajorországban fotókiállítások, pódiumbeszélgetések idézik fel az ötven évvel ezelőtti eseményeket, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncerteket ad. A Münchenben tanuló fiatal magyar zeneszerző, Mezei Gábor Péter operát komponált az alkalomra.

Az évad bajorországi eseményei közül kiemelkedik a Győri Balett regensburgi fellépése. Münchenben ősszel a kortárs magyar művészet alkotásaiból rendeznek kiállítást, Regensburgban Borsos Miklós szobrász műveiből.

A müncheni tavaszi könyvfesztiválon bemutatják Esterházy Péter Németországban már kapható új művét, a futball világával bőségesen és bensőségesen foglalkozó Németországi utazás a büntetőterületen belül (Deutschlandreise im Strafraum) címűt, az osztatlan népszerűségnek örvendő szerző felolvasást is tart majd.

A magyar filmművészetről két filmhét próbál hozzávetőleges áttekintést nyújtani: a müncheni Rio Palastban Szabó István Oscar-díjas filmrendező műveit vetítik, Regensburgban válogatás látható majd az elmúlt húsz év legjelentősebb magyar filmjeiből. A magyar kézműipar hírnevét herendi porcelánok bemutatója öregbíti Münchenben és Regensburgban, a magyar ételekét pedig a müncheni Hotel Vier Jahreszeiten Kempinski kínálata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.