Klasszikus

Munkaigényes mandarin

2006.01.07. 00:00
Ajánlom
Bár Bartók Béla zenéjét illik ismerni és szeretni, a 125 éve született művész különlegesen hangszerelt világának élvezete komoly felkészültséget igényel. Márpedig a közoktatás elsorvasztott zenetanítása erre nem készít fel.

A ma felnövekvő generáció kultúrájának egyre kisebb szelete a komolyzene. Szerencsés, aki mégis a közelébe kerül, és kisgyerekként még ösztönösen érti a klasszikus zenét - akár a felnőttek által sokszor érthetetlennek tartott Bartókot is. Később azonban, ha ezt a nyitott korszakot nem követi tudatos zenei nevelés, Bartókról és pályatársairól könnyen elfeledkezünk.

- A Magyar Zenei Tanács megbízásából készülő felmérésből kiderült: a legtöbb gyerek úgy gondolja, akkor hallgat majd komolyzenét, ha felnő, és művelt lesz - meséli Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke. Szerinte kivételes helyzetben van az a 130 ezer diák, aki zeneiskolába jár. Ott ugyanis már az első félévben foglalkoznak Bartókkal, a Mikrokozmosszal és a gyerekeknek szánt sorozatával. Sőt ő az egyetlen magyar zeneszerző, akit kötelező játszani a záróvizsgákon. Műve tananyagként, az általa létrehozott iskola pedig szellemiségében van jelen a zeneoktatásban. Utóbbi lényege, hogy a tanár hagyja kibontakozni a gyerek kreativitását. Ahogy Ember Csaba fogalmaz: nem szabad görcsösen ragaszkodni minden egyes mozdulat, (zongora)billentés tökéletességéhez. Ennél fontosabb, hogy a gyerek ki tudja élni magát a muzsikálásban, ne csak fegyelmet, örömöt is jelentsen neki.

A szövetség elnöke szerint megújításra szoruló tananyaguk - amely a zeneirodalomnak csak szűk keresztmetszetét kínálja, figyelmen kívül hagyva a kortársakat - Bartókot tekintve rendben van. És bár a gyereklétszám drasztikus csökkenése ellenére évről évre sokasodnak a zeneiskolai növendékek, aktív kapcsolatuk a zenével többnyire lezárul, amint belépnek a középiskola kapuján. Így, mivel a középiskolában már nincs idő se zenét hallgatni, se játszani, se a muzsika mögött rejlő mélyebb mondanivalót megtárgyalni, sok minden még az ő műveltségükből is kimarad.

- Bartókhoz méltatlan a zenei közoktatás helyzete - mondja Ittzés Mihály, a Kecskeméti Kodály Intézet tanára. - Az általános iskola heti egy énekórájában szerzett alapismereteket a középiskola, szintén heti egy órában, képtelen bővíteni. A középiskolai kórusok is jóval kevesebb művét veszik elő, mint a hatvanas-hetvenes években. Mert Bartókot tanulni és tanítani nagyon munkaigényes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.