Klasszikus

Munkaigényes mandarin

2006.01.07. 00:00
Ajánlom
Bár Bartók Béla zenéjét illik ismerni és szeretni, a 125 éve született művész különlegesen hangszerelt világának élvezete komoly felkészültséget igényel. Márpedig a közoktatás elsorvasztott zenetanítása erre nem készít fel.

A ma felnövekvő generáció kultúrájának egyre kisebb szelete a komolyzene. Szerencsés, aki mégis a közelébe kerül, és kisgyerekként még ösztönösen érti a klasszikus zenét - akár a felnőttek által sokszor érthetetlennek tartott Bartókot is. Később azonban, ha ezt a nyitott korszakot nem követi tudatos zenei nevelés, Bartókról és pályatársairól könnyen elfeledkezünk.

- A Magyar Zenei Tanács megbízásából készülő felmérésből kiderült: a legtöbb gyerek úgy gondolja, akkor hallgat majd komolyzenét, ha felnő, és művelt lesz - meséli Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke. Szerinte kivételes helyzetben van az a 130 ezer diák, aki zeneiskolába jár. Ott ugyanis már az első félévben foglalkoznak Bartókkal, a Mikrokozmosszal és a gyerekeknek szánt sorozatával. Sőt ő az egyetlen magyar zeneszerző, akit kötelező játszani a záróvizsgákon. Műve tananyagként, az általa létrehozott iskola pedig szellemiségében van jelen a zeneoktatásban. Utóbbi lényege, hogy a tanár hagyja kibontakozni a gyerek kreativitását. Ahogy Ember Csaba fogalmaz: nem szabad görcsösen ragaszkodni minden egyes mozdulat, (zongora)billentés tökéletességéhez. Ennél fontosabb, hogy a gyerek ki tudja élni magát a muzsikálásban, ne csak fegyelmet, örömöt is jelentsen neki.

A szövetség elnöke szerint megújításra szoruló tananyaguk - amely a zeneirodalomnak csak szűk keresztmetszetét kínálja, figyelmen kívül hagyva a kortársakat - Bartókot tekintve rendben van. És bár a gyereklétszám drasztikus csökkenése ellenére évről évre sokasodnak a zeneiskolai növendékek, aktív kapcsolatuk a zenével többnyire lezárul, amint belépnek a középiskola kapuján. Így, mivel a középiskolában már nincs idő se zenét hallgatni, se játszani, se a muzsika mögött rejlő mélyebb mondanivalót megtárgyalni, sok minden még az ő műveltségükből is kimarad.

- Bartókhoz méltatlan a zenei közoktatás helyzete - mondja Ittzés Mihály, a Kecskeméti Kodály Intézet tanára. - Az általános iskola heti egy énekórájában szerzett alapismereteket a középiskola, szintén heti egy órában, képtelen bővíteni. A középiskolai kórusok is jóval kevesebb művét veszik elő, mint a hatvanas-hetvenes években. Mert Bartókot tanulni és tanítani nagyon munkaigényes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.