Klasszikus

Munkára jelentkezett Győriványi az Operában

2005.02.16. 00:00
Ajánlom
Jogerős ítéletével a bíróság visszahelyezte közalkalmazotti, karmesteri állásába Győriványi Ráth Györgyöt, aki az ítélet másnapján reggel munkára jelentkezett a Magyar Állami Operaházban. Győriványit 2001-ben nevezték ki ott főzeneigazgatónak, ez együtt járt egy karmesteri munkaviszonnyal is. Felmentésében 2002-ben Görgey Gábor akkori kulturális miniszter hét indokot sorolt fel. A bíróság ebből első fokon három pontot talált indokoltnak, másodfokon már csak egyet. A bíró szerint nincs abban semmi kivetnivaló, hogy a karmester korábban nemzetközi fellépti díjának felét, egymillió forint gázsit kért esténként.

A színházi időszámítás szerint hajnali kilenc előtt néhány perccel álmatag kóristák, irodisták, kürtösök és táncosok szállingóznak az Andrássy úti zenepalotába az oldalsó művészbejárónál. A szemközti műhelyházból egy-egy mesterember fut át az Operaházba, ahol nagy a sürgés-forgás: tízkor a pénteki Don Carlos-előadás próbája kezdődik a színpadon, igencsak elnagyolt díszletjelzésben. Szombaton premier lesz az Erkelben, szóval a házban van téma bőven, megy a liftben a suskus tehetségtelen énekesekről, ostoba rendezőkről, idióta koncepciókról, kirúgásokról, sztárgázsikról. Még csak tíz perce vagyok benn, és máris mindent tudok a világról. Ennyi elég megérteni, miért ez a ház gúnyneve: Magyar Állami Viperaház. Naná.

Vissza a portára. "Egyik pillanatban ez a főnök, aztán máris itt a másik, így van ez. Nem így van?" - hallom a folyosón. Aztán kék személyautó áll meg a felhajtón, mintha mindössze pár percre érkezett volna, úgy hagyja ott a kocsit Fülöp Attila művészeti főtitkár. Mint hamarosan kiderül, történetünk egyik főszereplője. Aztán egyszer csak fekete háromnegyedes kabátok tűnnek fel a tolldzsekis énekkari tagok között, messziről látszanak Győriványiék a szitáló hóesésben. Még egy gyors kitérő a parkolóórához - biztos, ami biztos. Aztán irány az oldalajtó, be az operába.

- Jó reggelt kívánok - így Győriványi a biztonsági szolgálathoz. - Ugye beengednek? Szeretném fölvenni a munkát. Persze igazgató úr, már vártuk - válaszol a bűbájos portásnéni. Máris tárul a távvezérelt csapóajtó, majdnem olyan hangja van, mint régen a metróban. Ám ebben a pillanatban előkerül egy fehér sajtcetli is, néhány régi barát üzenete az örömről, a várakozásról, a támogatásról - ahogyan kivehető a portásnéni felolvasásából.

- Már tegnap is rengetegen fölhívtak - így Győriványi, majd az ügyvéd lép be a kapun büszke, csillogó szemekkel: "Nem Győriványi úr az első, akit visszahozok ebbe a házba." Föl az első emeletre, a direktorhoz, ám Szinetár Miklós irodájában a főtitkár várja az egykori főzeneigazgatót.

- Óh, mennyi paparazzót hoztál magaddal - mondja igen széles mosollyal mégis a két lencsének biccentve Fülöp Attila, közben barátias, forró kézfogás, államférfiak sem tudják ezt szebben. "Kérlek szépen, abban a pillanatban, hogy megkaptuk a bíróságtól az írásbeli végzést, kérsz a Szinetár úrtól egy időpontot, természetesen fogad. Petrovics Emil főzeneigazgató be fog osztani téged, mert karmesterként helyeztek vissza. Szívesen látunk. Úgy emlékszem egyébként, amikor ez az egész cirkusz kialakult, Szinetár úr felajánlotta neked, hogy dirigálhatsz nálunk. Természetesen megfelelő gázsiért, nem egymillióért esténként." Győriványi úgy válaszol, a gázsiját majd megbeszélik később, most vegyék fel a jegyzőkönyvet.

Egyre nagyobb pezsgés van az épületben, a büféfolyosón mindenki a régi-új tagról beszél. Hallottad, hogy megnyerte a pert? Másodfokon? Remek új kollégánk van, örüljél! És most mi lesz itt, karmester? Dehogyis, azonnal visszafokozzák majd korrepetítornak.

- Sokba kerülne a színháznak ez - véli a felvetésről a karmester ügyvédje. Győriványi pedig fantasztikus városok nevét sorolja, amikor arról kérdezem, mit csinált az elmúlt három évben. Némi iróniával mondja, nem hiszi, hogy minden felkérését vissza kellene mondania azért, mert azonnal elhalmozzák feladatokkal az Operában.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.