Klasszikus

Munkára jelentkezett Győriványi az Operában

2005.02.16. 00:00
Ajánlom
Jogerős ítéletével a bíróság visszahelyezte közalkalmazotti, karmesteri állásába Győriványi Ráth Györgyöt, aki az ítélet másnapján reggel munkára jelentkezett a Magyar Állami Operaházban. Győriványit 2001-ben nevezték ki ott főzeneigazgatónak, ez együtt járt egy karmesteri munkaviszonnyal is. Felmentésében 2002-ben Görgey Gábor akkori kulturális miniszter hét indokot sorolt fel. A bíróság ebből első fokon három pontot talált indokoltnak, másodfokon már csak egyet. A bíró szerint nincs abban semmi kivetnivaló, hogy a karmester korábban nemzetközi fellépti díjának felét, egymillió forint gázsit kért esténként.

A színházi időszámítás szerint hajnali kilenc előtt néhány perccel álmatag kóristák, irodisták, kürtösök és táncosok szállingóznak az Andrássy úti zenepalotába az oldalsó művészbejárónál. A szemközti műhelyházból egy-egy mesterember fut át az Operaházba, ahol nagy a sürgés-forgás: tízkor a pénteki Don Carlos-előadás próbája kezdődik a színpadon, igencsak elnagyolt díszletjelzésben. Szombaton premier lesz az Erkelben, szóval a házban van téma bőven, megy a liftben a suskus tehetségtelen énekesekről, ostoba rendezőkről, idióta koncepciókról, kirúgásokról, sztárgázsikról. Még csak tíz perce vagyok benn, és máris mindent tudok a világról. Ennyi elég megérteni, miért ez a ház gúnyneve: Magyar Állami Viperaház. Naná.

Vissza a portára. "Egyik pillanatban ez a főnök, aztán máris itt a másik, így van ez. Nem így van?" - hallom a folyosón. Aztán kék személyautó áll meg a felhajtón, mintha mindössze pár percre érkezett volna, úgy hagyja ott a kocsit Fülöp Attila művészeti főtitkár. Mint hamarosan kiderül, történetünk egyik főszereplője. Aztán egyszer csak fekete háromnegyedes kabátok tűnnek fel a tolldzsekis énekkari tagok között, messziről látszanak Győriványiék a szitáló hóesésben. Még egy gyors kitérő a parkolóórához - biztos, ami biztos. Aztán irány az oldalajtó, be az operába.

- Jó reggelt kívánok - így Győriványi a biztonsági szolgálathoz. - Ugye beengednek? Szeretném fölvenni a munkát. Persze igazgató úr, már vártuk - válaszol a bűbájos portásnéni. Máris tárul a távvezérelt csapóajtó, majdnem olyan hangja van, mint régen a metróban. Ám ebben a pillanatban előkerül egy fehér sajtcetli is, néhány régi barát üzenete az örömről, a várakozásról, a támogatásról - ahogyan kivehető a portásnéni felolvasásából.

- Már tegnap is rengetegen fölhívtak - így Győriványi, majd az ügyvéd lép be a kapun büszke, csillogó szemekkel: "Nem Győriványi úr az első, akit visszahozok ebbe a házba." Föl az első emeletre, a direktorhoz, ám Szinetár Miklós irodájában a főtitkár várja az egykori főzeneigazgatót.

- Óh, mennyi paparazzót hoztál magaddal - mondja igen széles mosollyal mégis a két lencsének biccentve Fülöp Attila, közben barátias, forró kézfogás, államférfiak sem tudják ezt szebben. "Kérlek szépen, abban a pillanatban, hogy megkaptuk a bíróságtól az írásbeli végzést, kérsz a Szinetár úrtól egy időpontot, természetesen fogad. Petrovics Emil főzeneigazgató be fog osztani téged, mert karmesterként helyeztek vissza. Szívesen látunk. Úgy emlékszem egyébként, amikor ez az egész cirkusz kialakult, Szinetár úr felajánlotta neked, hogy dirigálhatsz nálunk. Természetesen megfelelő gázsiért, nem egymillióért esténként." Győriványi úgy válaszol, a gázsiját majd megbeszélik később, most vegyék fel a jegyzőkönyvet.

Egyre nagyobb pezsgés van az épületben, a büféfolyosón mindenki a régi-új tagról beszél. Hallottad, hogy megnyerte a pert? Másodfokon? Remek új kollégánk van, örüljél! És most mi lesz itt, karmester? Dehogyis, azonnal visszafokozzák majd korrepetítornak.

- Sokba kerülne a színháznak ez - véli a felvetésről a karmester ügyvédje. Győriványi pedig fantasztikus városok nevét sorolja, amikor arról kérdezem, mit csinált az elmúlt három évben. Némi iróniával mondja, nem hiszi, hogy minden felkérését vissza kellene mondania azért, mert azonnal elhalmozzák feladatokkal az Operában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.