Klasszikus

Müpa10 – különleges születésnapi hétvége

2015.03.05. 12:44
Ajánlom
Kivételes programsorozattal ünnepli a Művészetek Palotája a 10. születésnapját március 14-15-én. A Müpa jubileumi évadának „koronaékszere” a tavaszi hétvége, amelyen olyan magyar művészek lépnek fel, akik az elmúlt évtizedben a régió vezető előadó-művészeti intézményének kimagasló koncertélményeit adták.

kulturális életében. A minőségi kultúra folyamatos képviselete és a közönség minden rétegének megszólítása különböző műfajokban továbbra is a Müpa feladata" - Mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

"A Művészetek Palotája különleges helyet foglalt el az elmúlt tíz évben Magyarország és Európa

Nemzeti Filharmonikusok, Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Orfeo Zenekar, Purcell Kórus - csak hogy egy pár nevet említsünk azok közül, akik fellépnek az intézmény tizedik születésnapi hétvégéjén, 2015. március 14-15-én a Müpában. Az esemény alkalmából komoly-, nép- és világzene, jazz, tánc és újcirkusz, valamint számos családi program, Müpamozi, hangulatkoncertek, illetve kiállítás is várja a közönséget.

Fassang László tánckoreográfiával körített orgonakoncertet ad, Szakcsi Lakatos Béla fiatal jazz tehetségeket mutat be, mellettük fellép Palya Bea, a Kaláka, a Sebő Együttes, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági, a Muzsikás, Fábián Juli, Péterfy Bori, Sena, Jamie Winchester, Beck Zoli (30Y), Likó Marci (Vad Fruttik), Szűcs Krisztián, Lovasi András és a Budapest Bár is.

A Müpa10 eseménysorozatból nem maradhatnak ki a Recirquel Újcirkusz Társulat és a Nemzeti Táncszínház programjai sem - utóbbi képviseletében a Bozsik Yvette Társulat és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép a közönség elé. A Müpa rendkívül sikeres irodalmi programja, a Literárium is helyet kap a két nap programjában, ezúttal az előadáson mások mellett közreműködik Dragomán György, Németh Gábor és Csákányi Eszter.

A születésnapi hétvégén az élő koncertekkel párhuzamosan a közönség folyamatos összeállítást láthat majd a Müpa archív koncertfelvételeiből. A Müpa10 valamennyi koncertje élő adásban követhető a Müpa weboldalán keresztül.

A kétnapos, „maratoni" programsorozat előadásaira koncertenként 1000 Ft-os áron lehet jegyet kapni. Az értékesítés a Müpa+ hűségprogram Arany és Platina szintet elért tagjai számára elővásárlásban 2015. február 10-én, a kártyával nem rendelkező látogatók számára február 11-én kezdődik a Müpa jegypénztáraiban és az online felületeken.

A Müpa+ hűségprogramhoz a Müpa10 hétvégén csatlakozók, és azon hűségprogram-tagok, akik március 14-15-én vásárolnak jegyet, 100 extra hűségpontot kapnak.

A tizedik évadban számos világsztár lépett fel a Müpában: többek közt Sir John Eliot Gardiner, a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok, Branford Marsalis, John Scofield, Martin & Wood, Elvis Costello és Marianne Faithfull is. A jubileumi évad további sztár fellépőket, számos új  kezdeményezést, meglepetést tartogat: kiállítás, különleges kiadványok, új müpás ajándéktárgyak várják a közönséget.

A Művészetek Palotájában a 2005. március 14-i megnyitó óta több mint tízezer esemény tartottak, melyet ötmillió hazai és külföldi néző látogatott az elmúlt tíz évben.

A jubileumi évad fellépői közül sokan videoüzenetben köszöntötték a tíz éves Müpát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.