Klasszikus

Musica International - avagy nemzetközi kóruszenei adatbázis online

2008.03.06. 00:00
Ajánlom
Egy olyan szervezet munkájáról, céljairól szeretnék beszámolni, amely óriási segítséget nyújthat a kóruszenével foglalkozó szakembereknek, továbbá rendkívül széles körben való megjelenést biztosíthat a hazai kóruszenei élet résztvevőinek, zeneszerzőknek, kórusoknak, karnagyoknak, kotta- és lemezkiadóknak.

A non-profit társaságként működő Musica International 1998. február 6-án alakult azzal a céllal, hogy segítse a MUSICA nevű kóruszenei adatbázis fejlődését és terjesztését fokozatosan átalakítva azt egy virtuális multimédia-könyvtárrá. A MUSICA egy olyan kóruszenei dokumentációs keresési eszköz, amely intézményi partnerei mellett az egyéni érdeklődőknek is lehetőséget kínál a nemzetközi kórusrepertoár megismerésére. Célja, hogy összegyűjtse az egész világ kórusrepertoárját egy egyszerű keresőrendszerbe. Mivel ez egy nemzetközi kezdeményezés, az adatbázis többnyelvű (francia, német, angol és spanyol), már több, mint 150.000 hivatkozást tartalmaz (2007. októberi adat), ami több tucatnyi önkéntes munkájának köszönhető. Természetesen a teljes adatbázis megvalósulásához még sok évre van szükség, ezért a MUSICA tárt karokkal várja a világ kóruszenei közössége önkénteseinek közreműködését.

A Musica International tagjai közé vár minden olyan oktatási intézményt, zenei szervezetet, könyvtárat és kiadót, akik közzé szeretnék tenni kóruszenei repertoárjukat. Jelenleg 14 ország partnerei vesznek részt az adatbázis folyamatos feltöltésében. A dokumentációs rendszer minden műről 80 különböző típusú információt tartalmaz (zeneszerző, feldolgozó, kiadó, cím, forma, nehézségi fok, kórustípus, nyelv, évszázad, hangszerelés, tételek, szövegkezdet, szólamok típusa,szólamok száma, stb. …), amelyek alapján keresni lehet az adatbázisban.

A Musica International partnereivel évente számos nemzetközi workshopot szervez az egész világon, amelyek során lehetőséget nyújt a résztvevőknek az adatbázis megismerésére, valamint minőségi-mennyiségi tökéletesítésére:
- a kórusvezetők feltölthetik kedvenc műveiket,
- a kiadók a kiadványaikat,
- a zeneszerzők a saját műveiket,
- a könyvtárosok a saját adatbázisukat.

A Magyar Kóruskastély és Europa Cantat Közép-kelet-európai Központ képviseletében volt szerencsém résztvenni a legutóbbi workshopon Utrechtben február utolsó hetében, ahol megismerkedhettem a rendszer által nyújtott határtalan lehetőségekkel. Az adatfeltöltés három nagy részből áll: 1. részletes bibliográfiai leírás; 2. a művek zenei elemzése; 3. a multimédia linkek fejlesztése: a kotta 1. oldalának, továbbá egy jó kórus előadásából hangzóanyag feltöltése, és korrekt (anyanyelvi!)szövegkiejtés felvétele. Ez azt jelenti, hogy a kórusok, zeneszerzők és kiadók nagyon széles körű megjelenésre tesznek szert csupán ízelítőt adva munkájukból, amiután az érdeklődők közvetlen hozzájuk fordulhatnak igényeikkel.

A MUSICA elérhető az interneten, a www.musicanet.org honlapon, továbbá a Musica International kiad egy DVD-ROM-ot is, amely tartalmazza a teljes aktuális adatbázist, azaz:
-150.026 művet
-27.216 zeneszerzőt
-11.888 szövegírót
-2.034 kiadót
-160.000 multimédia linket (kottalap, hangzóanyag)
-A zeneszerzők évfordulóit 2007-től 2011-ig.

A jövőben mi is tervezünk a pomázi Magyar Kóruskastélyban hasonló nemzetközi workshopokat. A Magyar Kóruskastély indulásáról, működéséről hamarosan részletesen is beszámolunk.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.