Klasszikus

Musica International - avagy nemzetközi kóruszenei adatbázis online

2008.03.06. 00:00
Ajánlom
Egy olyan szervezet munkájáról, céljairól szeretnék beszámolni, amely óriási segítséget nyújthat a kóruszenével foglalkozó szakembereknek, továbbá rendkívül széles körben való megjelenést biztosíthat a hazai kóruszenei élet résztvevőinek, zeneszerzőknek, kórusoknak, karnagyoknak, kotta- és lemezkiadóknak.

A non-profit társaságként működő Musica International 1998. február 6-án alakult azzal a céllal, hogy segítse a MUSICA nevű kóruszenei adatbázis fejlődését és terjesztését fokozatosan átalakítva azt egy virtuális multimédia-könyvtárrá. A MUSICA egy olyan kóruszenei dokumentációs keresési eszköz, amely intézményi partnerei mellett az egyéni érdeklődőknek is lehetőséget kínál a nemzetközi kórusrepertoár megismerésére. Célja, hogy összegyűjtse az egész világ kórusrepertoárját egy egyszerű keresőrendszerbe. Mivel ez egy nemzetközi kezdeményezés, az adatbázis többnyelvű (francia, német, angol és spanyol), már több, mint 150.000 hivatkozást tartalmaz (2007. októberi adat), ami több tucatnyi önkéntes munkájának köszönhető. Természetesen a teljes adatbázis megvalósulásához még sok évre van szükség, ezért a MUSICA tárt karokkal várja a világ kóruszenei közössége önkénteseinek közreműködését.

A Musica International tagjai közé vár minden olyan oktatási intézményt, zenei szervezetet, könyvtárat és kiadót, akik közzé szeretnék tenni kóruszenei repertoárjukat. Jelenleg 14 ország partnerei vesznek részt az adatbázis folyamatos feltöltésében. A dokumentációs rendszer minden műről 80 különböző típusú információt tartalmaz (zeneszerző, feldolgozó, kiadó, cím, forma, nehézségi fok, kórustípus, nyelv, évszázad, hangszerelés, tételek, szövegkezdet, szólamok típusa,szólamok száma, stb. …), amelyek alapján keresni lehet az adatbázisban.

A Musica International partnereivel évente számos nemzetközi workshopot szervez az egész világon, amelyek során lehetőséget nyújt a résztvevőknek az adatbázis megismerésére, valamint minőségi-mennyiségi tökéletesítésére:
- a kórusvezetők feltölthetik kedvenc műveiket,
- a kiadók a kiadványaikat,
- a zeneszerzők a saját műveiket,
- a könyvtárosok a saját adatbázisukat.

A Magyar Kóruskastély és Europa Cantat Közép-kelet-európai Központ képviseletében volt szerencsém résztvenni a legutóbbi workshopon Utrechtben február utolsó hetében, ahol megismerkedhettem a rendszer által nyújtott határtalan lehetőségekkel. Az adatfeltöltés három nagy részből áll: 1. részletes bibliográfiai leírás; 2. a művek zenei elemzése; 3. a multimédia linkek fejlesztése: a kotta 1. oldalának, továbbá egy jó kórus előadásából hangzóanyag feltöltése, és korrekt (anyanyelvi!)szövegkiejtés felvétele. Ez azt jelenti, hogy a kórusok, zeneszerzők és kiadók nagyon széles körű megjelenésre tesznek szert csupán ízelítőt adva munkájukból, amiután az érdeklődők közvetlen hozzájuk fordulhatnak igényeikkel.

A MUSICA elérhető az interneten, a www.musicanet.org honlapon, továbbá a Musica International kiad egy DVD-ROM-ot is, amely tartalmazza a teljes aktuális adatbázist, azaz:
-150.026 művet
-27.216 zeneszerzőt
-11.888 szövegírót
-2.034 kiadót
-160.000 multimédia linket (kottalap, hangzóanyag)
-A zeneszerzők évfordulóit 2007-től 2011-ig.

A jövőben mi is tervezünk a pomázi Magyar Kóruskastélyban hasonló nemzetközi workshopokat. A Magyar Kóruskastély indulásáról, működéséről hamarosan részletesen is beszámolunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.