Klasszikus

Musica International - avagy nemzetközi kóruszenei adatbázis online

2008.03.06. 00:00
Ajánlom
Egy olyan szervezet munkájáról, céljairól szeretnék beszámolni, amely óriási segítséget nyújthat a kóruszenével foglalkozó szakembereknek, továbbá rendkívül széles körben való megjelenést biztosíthat a hazai kóruszenei élet résztvevőinek, zeneszerzőknek, kórusoknak, karnagyoknak, kotta- és lemezkiadóknak.

A non-profit társaságként működő Musica International 1998. február 6-án alakult azzal a céllal, hogy segítse a MUSICA nevű kóruszenei adatbázis fejlődését és terjesztését fokozatosan átalakítva azt egy virtuális multimédia-könyvtárrá. A MUSICA egy olyan kóruszenei dokumentációs keresési eszköz, amely intézményi partnerei mellett az egyéni érdeklődőknek is lehetőséget kínál a nemzetközi kórusrepertoár megismerésére. Célja, hogy összegyűjtse az egész világ kórusrepertoárját egy egyszerű keresőrendszerbe. Mivel ez egy nemzetközi kezdeményezés, az adatbázis többnyelvű (francia, német, angol és spanyol), már több, mint 150.000 hivatkozást tartalmaz (2007. októberi adat), ami több tucatnyi önkéntes munkájának köszönhető. Természetesen a teljes adatbázis megvalósulásához még sok évre van szükség, ezért a MUSICA tárt karokkal várja a világ kóruszenei közössége önkénteseinek közreműködését.

A Musica International tagjai közé vár minden olyan oktatási intézményt, zenei szervezetet, könyvtárat és kiadót, akik közzé szeretnék tenni kóruszenei repertoárjukat. Jelenleg 14 ország partnerei vesznek részt az adatbázis folyamatos feltöltésében. A dokumentációs rendszer minden műről 80 különböző típusú információt tartalmaz (zeneszerző, feldolgozó, kiadó, cím, forma, nehézségi fok, kórustípus, nyelv, évszázad, hangszerelés, tételek, szövegkezdet, szólamok típusa,szólamok száma, stb. …), amelyek alapján keresni lehet az adatbázisban.

A Musica International partnereivel évente számos nemzetközi workshopot szervez az egész világon, amelyek során lehetőséget nyújt a résztvevőknek az adatbázis megismerésére, valamint minőségi-mennyiségi tökéletesítésére:
- a kórusvezetők feltölthetik kedvenc műveiket,
- a kiadók a kiadványaikat,
- a zeneszerzők a saját műveiket,
- a könyvtárosok a saját adatbázisukat.

A Magyar Kóruskastély és Europa Cantat Közép-kelet-európai Központ képviseletében volt szerencsém résztvenni a legutóbbi workshopon Utrechtben február utolsó hetében, ahol megismerkedhettem a rendszer által nyújtott határtalan lehetőségekkel. Az adatfeltöltés három nagy részből áll: 1. részletes bibliográfiai leírás; 2. a művek zenei elemzése; 3. a multimédia linkek fejlesztése: a kotta 1. oldalának, továbbá egy jó kórus előadásából hangzóanyag feltöltése, és korrekt (anyanyelvi!)szövegkiejtés felvétele. Ez azt jelenti, hogy a kórusok, zeneszerzők és kiadók nagyon széles körű megjelenésre tesznek szert csupán ízelítőt adva munkájukból, amiután az érdeklődők közvetlen hozzájuk fordulhatnak igényeikkel.

A MUSICA elérhető az interneten, a www.musicanet.org honlapon, továbbá a Musica International kiad egy DVD-ROM-ot is, amely tartalmazza a teljes aktuális adatbázist, azaz:
-150.026 művet
-27.216 zeneszerzőt
-11.888 szövegírót
-2.034 kiadót
-160.000 multimédia linket (kottalap, hangzóanyag)
-A zeneszerzők évfordulóit 2007-től 2011-ig.

A jövőben mi is tervezünk a pomázi Magyar Kóruskastélyban hasonló nemzetközi workshopokat. A Magyar Kóruskastély indulásáról, működéséről hamarosan részletesen is beszámolunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Klasszikus ajánló

Fesztiválok hegyen-völgyben - Fidelio Klasszik

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 13-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kokas Katalinnal, Oszkó-Jakab Natáliával és Vasvári Csabával.
Klasszikus hír

Eötvös Pétert az „év zeneszerzője” díjra jelölték Németországban

Nyilvánosságra hozták az egyik legrangosabb német klasszikus zenei díj, az OPUS KLASSIK jelöléseit. Az év zeneszerzője kategóriában Eötvös Pétert is jelölték a díjra a BMC Records-nál megjelent Atlantis című művéért.