Klasszikus

Musica International - avagy nemzetközi kóruszenei adatbázis online

2008.03.06. 00:00
Ajánlom
Egy olyan szervezet munkájáról, céljairól szeretnék beszámolni, amely óriási segítséget nyújthat a kóruszenével foglalkozó szakembereknek, továbbá rendkívül széles körben való megjelenést biztosíthat a hazai kóruszenei élet résztvevőinek, zeneszerzőknek, kórusoknak, karnagyoknak, kotta- és lemezkiadóknak.

A non-profit társaságként működő Musica International 1998. február 6-án alakult azzal a céllal, hogy segítse a MUSICA nevű kóruszenei adatbázis fejlődését és terjesztését fokozatosan átalakítva azt egy virtuális multimédia-könyvtárrá. A MUSICA egy olyan kóruszenei dokumentációs keresési eszköz, amely intézményi partnerei mellett az egyéni érdeklődőknek is lehetőséget kínál a nemzetközi kórusrepertoár megismerésére. Célja, hogy összegyűjtse az egész világ kórusrepertoárját egy egyszerű keresőrendszerbe. Mivel ez egy nemzetközi kezdeményezés, az adatbázis többnyelvű (francia, német, angol és spanyol), már több, mint 150.000 hivatkozást tartalmaz (2007. októberi adat), ami több tucatnyi önkéntes munkájának köszönhető. Természetesen a teljes adatbázis megvalósulásához még sok évre van szükség, ezért a MUSICA tárt karokkal várja a világ kóruszenei közössége önkénteseinek közreműködését.

A Musica International tagjai közé vár minden olyan oktatási intézményt, zenei szervezetet, könyvtárat és kiadót, akik közzé szeretnék tenni kóruszenei repertoárjukat. Jelenleg 14 ország partnerei vesznek részt az adatbázis folyamatos feltöltésében. A dokumentációs rendszer minden műről 80 különböző típusú információt tartalmaz (zeneszerző, feldolgozó, kiadó, cím, forma, nehézségi fok, kórustípus, nyelv, évszázad, hangszerelés, tételek, szövegkezdet, szólamok típusa,szólamok száma, stb. …), amelyek alapján keresni lehet az adatbázisban.

A Musica International partnereivel évente számos nemzetközi workshopot szervez az egész világon, amelyek során lehetőséget nyújt a résztvevőknek az adatbázis megismerésére, valamint minőségi-mennyiségi tökéletesítésére:
- a kórusvezetők feltölthetik kedvenc műveiket,
- a kiadók a kiadványaikat,
- a zeneszerzők a saját műveiket,
- a könyvtárosok a saját adatbázisukat.

A Magyar Kóruskastély és Europa Cantat Közép-kelet-európai Központ képviseletében volt szerencsém résztvenni a legutóbbi workshopon Utrechtben február utolsó hetében, ahol megismerkedhettem a rendszer által nyújtott határtalan lehetőségekkel. Az adatfeltöltés három nagy részből áll: 1. részletes bibliográfiai leírás; 2. a művek zenei elemzése; 3. a multimédia linkek fejlesztése: a kotta 1. oldalának, továbbá egy jó kórus előadásából hangzóanyag feltöltése, és korrekt (anyanyelvi!)szövegkiejtés felvétele. Ez azt jelenti, hogy a kórusok, zeneszerzők és kiadók nagyon széles körű megjelenésre tesznek szert csupán ízelítőt adva munkájukból, amiután az érdeklődők közvetlen hozzájuk fordulhatnak igényeikkel.

A MUSICA elérhető az interneten, a www.musicanet.org honlapon, továbbá a Musica International kiad egy DVD-ROM-ot is, amely tartalmazza a teljes aktuális adatbázist, azaz:
-150.026 művet
-27.216 zeneszerzőt
-11.888 szövegírót
-2.034 kiadót
-160.000 multimédia linket (kottalap, hangzóanyag)
-A zeneszerzők évfordulóit 2007-től 2011-ig.

A jövőben mi is tervezünk a pomázi Magyar Kóruskastélyban hasonló nemzetközi workshopokat. A Magyar Kóruskastély indulásáról, működéséről hamarosan részletesen is beszámolunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.