Klasszikus

Musical Mozartról az Operettben

2003.03.12. 00:00
Ajánlom
Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik leghangosabb sikerprodukciója lehet Michael Kunze és Lévay Szilveszter új musicalje, a Mozart. A komponista életét bemutató mű nem Mozart zenéjét kívánja illusztrálni a magyarországi ősbemutató rendezője szerint. Kerényi Miklós Gábor nem csak népszerű énekeseknek, de az Operettszínház fiatal reménységeinek is lehetőséget adott a darabban.

- Ugyanarra a sikerre számíthatunk a Mozart-musical kapcsán, mint amilyet a szerzőpáros korábbi darabjával, az Elisabeth-tel már elkönyvelhetett az Operettszínház?

- Mindenesetre a lehetőség adott, hiszen kiváló zenei anyaggal dolgozunk. Olyan szép slágerek vannak a Mozart!-ban, ami ritkaság egy mai színpadi műben, azonban ezek mellett érvényesülnek az erőteljes, ritmusos számok is. A téma pedig roppant érdekes, hiszen Mozart egyfelől rendkívül életszerető, mondhatnám, élveteg ember volt: soha nem vetette meg a nőket, az alkoholt, a biliárdot, a vívást, a lovaglást, tehát az élet legváltozatosabb örömeit. Másrészt pedig az a különleges zseni elevenedik meg, aki szinte a kozmoszból alkotta fantasztikus műveit. A darab alapvetülete szerint két Mozart jelenik meg: Wolfgang, a fiatalember, aki az élet örömeinek szenteli minden idejét, illetve Amadé, a kis csodagyerek, aki szinte mindig az alkotómunkával törődik és igyekszik visszafogni másik énjét. Közben megjelenik természetesen a hatalom, az arisztokrácia, kibomlik Mozart szerelme Constanze-val, és édesapjával folytatott harcai is fontos hangsúlyt kapnak. Tehát minden adott ahhoz, hogy Mozart korán keresztül saját magunkkal találkozzunk szembe.

- Vajon egyik Mozart-figura lelkiismerete a másiknak? Esetleg rivalizálnak egymással?

- A darab mindenféle és fajta kapcsolatot körbejár, de alapvetően szeretetteljes, összetartozó viszony, amiben harag, feszültség, ellentétek és azonosságok jelennek meg. Kicsit olyan ez, mint a skizofrénia: tulajdonképpen saját magával veszekszik-verekszik Mozart. Úgy gondolom, nagyon izgalmas, hogy ez a darab ilyen szélsőséges érzelmi kitörésekre ad alkalmat.

- Zenei szempontból nem jelenik meg valamiféle skizofrénia? Megkerülik Mozart dallamait a modern musical slágerei?

- Vannak idézetek Mozart életművéből, de nem ez a meghatározó. Nagyon szellemesen és gazdagon van megkomponálva a musical, az idézetek pedig kicsit ravaszul, de találóan vannak beillesztve. Ha a 21. század követelményeit vesszük alapul, merem állítani, hogy a Mozart! mindenképpen értékes mű, mint rock-musical. Tehát az életrajzi figura hányattatásai közben való reflexiókról szól ez a zene, nem pedig Mozart muzsikáját akarja illusztrálni.

- Mennyi időt ölel fel a történet? Végigvezet Mozart teljes életútján?

- Végigmegy természetesen, annak ellenére, hogy az életrajz a darabban nem feltétlenül kötelező érvényű. Az első felvonás Mozart életének hozzávetőleg pontos követése, a második rész viszont inkább a szétesés képe már: hogyan nem érvényesül a társadalomban ez a csodálatos géniusz. Miközben követjük tehát az életrajzi tényeket, sokkal inkább életérzésekről és különleges emberi viszonyokról szólunk.

- Mitől lehet ennyire kedvelt és népszerű Mozart figurája?

- Ennek a huszadik századi kutatások az okai, ugyanis Mozart felesége, Constanze minden nyomot eltüntetett a komponista életéből, amely arra utalt, hogy Mozart milyen vidám, életigenlő ember volt. Csak a múlt század közepén sikerült azonosítani a kitörölt leveleket, összevetni a fennmaradt naplórészleteket, és feltárni a titkosított iratokat, így csak ekkor lehetett Mozartot egészen rendkívüli és modern gondolkodású fiatalemberként megismerni. Viselkedése és életfilozófiája ezek szerint nem tükrözi azt az elvárást, hogy a zeneszerző legyen mindig komoly, és a meghatározott normák szerint éljen. Pontosan azt mutatja, hogy egy ennyire zseniális és harmonikus alkotóművész a magánéletében milyen szélsőséges is lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.