Klasszikus

MusiciansWho – komolyzenei portál a magyar muzsikusokért

2005.12.10. 00:00
Ajánlom
Zenés sajtótájékoztatón mutatkozott be a MusiciansWho komolyzenei portál december 7-én a Zeneakadémia Tanácstermében. Küldetése, hogy segítse a magyar klasszikus zene és a magyar muzsikusok érvényesülését itthon és külföldön.

A portál a komolyzenészek számára fontos információkat ötvözi. Az angol nyelven is megjelenő szolgáltatás ingyenes. Kertész András, a MusiciansWho komolyzenei portál igazgatója röviden bemutatta a már működő ingyenes szolgáltatást, amelynek alapja a Művészek és az Információs adatbázis. Az Információs adatbázis a versenyek, ösztöndíjak, pályázatok, kurzusok, meghallgatások, zenei programok összegyűjtött és rendszerezett adatbázisán keresztül segíti a fiatalok szakmai fejlődését, és értékes információkkal szolgál a közönség számára is. A Művészek adatbázisa a magyar muzsikusok szakmai és személyes adatait tárolja hangszerek szerinti csoportosításban, átlátható és könnyen kezelhető struktúrában. Beszédében köszönetet mondott a támogatóknak (Köves & Társai Clifford Chance LLP, Sense/Net Kft., Last Minute Advertising, E-Group Rt., Wayout Média Kft., Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, Summa Artium Kht.), akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a projekt.

Dr. Lakatos Péter, a MusiciansWho portált működtető Magyar Zeneművészeti Alapítvány alapítója a kitűzött célokról tájékoztatta a sajtó képviselőit. Beszédében külön kiemelte: középtávon azon dolgoznak, hogy a MusiciansWho.hu elnevezést nemzetközileg ismertté tegyék, ezzel „kaput” biztosítva a pályakezdő muzsikusok számára Magyarország és a világ között. Hosszú távú elképzelésük: a legismertebb és leghitelesebb magyar komolyzenei adat- és információs bázis létrehozása.

Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, Csengery Adrienne, a Magyar Zenei Tanács elnöke és Hollós Máté, a Hungaroton igazgatója együttműködéséről és támogatásáról biztosította a MusiciansWho kezdeményezőit. A zenés sajtótájékoztatón bemutatkozott a Zeneakadémia hallgatóiból alakult Tritonus Quartett és Monostori Gábor, aki a Párizsi Magyar Intézet és a MusiciansWho együttműködésének köszönhetően 2006 márciusában a Rouen-i Transeuropeennes Fesztiválon képviseli Magyarországot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.