Klasszikus

MusiciansWho – komolyzenei portál a magyar muzsikusokért

2005.12.10. 00:00
Ajánlom
Zenés sajtótájékoztatón mutatkozott be a MusiciansWho komolyzenei portál december 7-én a Zeneakadémia Tanácstermében. Küldetése, hogy segítse a magyar klasszikus zene és a magyar muzsikusok érvényesülését itthon és külföldön.

A portál a komolyzenészek számára fontos információkat ötvözi. Az angol nyelven is megjelenő szolgáltatás ingyenes. Kertész András, a MusiciansWho komolyzenei portál igazgatója röviden bemutatta a már működő ingyenes szolgáltatást, amelynek alapja a Művészek és az Információs adatbázis. Az Információs adatbázis a versenyek, ösztöndíjak, pályázatok, kurzusok, meghallgatások, zenei programok összegyűjtött és rendszerezett adatbázisán keresztül segíti a fiatalok szakmai fejlődését, és értékes információkkal szolgál a közönség számára is. A Művészek adatbázisa a magyar muzsikusok szakmai és személyes adatait tárolja hangszerek szerinti csoportosításban, átlátható és könnyen kezelhető struktúrában. Beszédében köszönetet mondott a támogatóknak (Köves & Társai Clifford Chance LLP, Sense/Net Kft., Last Minute Advertising, E-Group Rt., Wayout Média Kft., Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, Summa Artium Kht.), akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a projekt.

Dr. Lakatos Péter, a MusiciansWho portált működtető Magyar Zeneművészeti Alapítvány alapítója a kitűzött célokról tájékoztatta a sajtó képviselőit. Beszédében külön kiemelte: középtávon azon dolgoznak, hogy a MusiciansWho.hu elnevezést nemzetközileg ismertté tegyék, ezzel „kaput” biztosítva a pályakezdő muzsikusok számára Magyarország és a világ között. Hosszú távú elképzelésük: a legismertebb és leghitelesebb magyar komolyzenei adat- és információs bázis létrehozása.

Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, Csengery Adrienne, a Magyar Zenei Tanács elnöke és Hollós Máté, a Hungaroton igazgatója együttműködéséről és támogatásáról biztosította a MusiciansWho kezdeményezőit. A zenés sajtótájékoztatón bemutatkozott a Zeneakadémia hallgatóiból alakult Tritonus Quartett és Monostori Gábor, aki a Párizsi Magyar Intézet és a MusiciansWho együttműködésének köszönhetően 2006 márciusában a Rouen-i Transeuropeennes Fesztiválon képviseli Magyarországot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.