Klasszikus

MusiciansWho – komolyzenei portál a magyar muzsikusokért

2005.12.10. 00:00
Ajánlom
Zenés sajtótájékoztatón mutatkozott be a MusiciansWho komolyzenei portál december 7-én a Zeneakadémia Tanácstermében. Küldetése, hogy segítse a magyar klasszikus zene és a magyar muzsikusok érvényesülését itthon és külföldön.

A portál a komolyzenészek számára fontos információkat ötvözi. Az angol nyelven is megjelenő szolgáltatás ingyenes. Kertész András, a MusiciansWho komolyzenei portál igazgatója röviden bemutatta a már működő ingyenes szolgáltatást, amelynek alapja a Művészek és az Információs adatbázis. Az Információs adatbázis a versenyek, ösztöndíjak, pályázatok, kurzusok, meghallgatások, zenei programok összegyűjtött és rendszerezett adatbázisán keresztül segíti a fiatalok szakmai fejlődését, és értékes információkkal szolgál a közönség számára is. A Művészek adatbázisa a magyar muzsikusok szakmai és személyes adatait tárolja hangszerek szerinti csoportosításban, átlátható és könnyen kezelhető struktúrában. Beszédében köszönetet mondott a támogatóknak (Köves & Társai Clifford Chance LLP, Sense/Net Kft., Last Minute Advertising, E-Group Rt., Wayout Média Kft., Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, Summa Artium Kht.), akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a projekt.

Dr. Lakatos Péter, a MusiciansWho portált működtető Magyar Zeneművészeti Alapítvány alapítója a kitűzött célokról tájékoztatta a sajtó képviselőit. Beszédében külön kiemelte: középtávon azon dolgoznak, hogy a MusiciansWho.hu elnevezést nemzetközileg ismertté tegyék, ezzel „kaput” biztosítva a pályakezdő muzsikusok számára Magyarország és a világ között. Hosszú távú elképzelésük: a legismertebb és leghitelesebb magyar komolyzenei adat- és információs bázis létrehozása.

Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, Csengery Adrienne, a Magyar Zenei Tanács elnöke és Hollós Máté, a Hungaroton igazgatója együttműködéséről és támogatásáról biztosította a MusiciansWho kezdeményezőit. A zenés sajtótájékoztatón bemutatkozott a Zeneakadémia hallgatóiból alakult Tritonus Quartett és Monostori Gábor, aki a Párizsi Magyar Intézet és a MusiciansWho együttműködésének köszönhetően 2006 márciusában a Rouen-i Transeuropeennes Fesztiválon képviseli Magyarországot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.