Klasszikus

"Muszáj vállalni az ütközést is"

2005.08.18. 00:00
Ajánlom
Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke tisztában van vele, hogy sokan vitatják elképzeléseit, de úgy látja, a magyar kultúra érdekében szükséges a váltás.

- Miért most van szükség a Nemzeti Kulturális Alapprogram átalakítására?

- Az év elején eldőlt: lesz törvénymódosítás. Ami azt jelenti, hogy hozzá lehet nyúlni olyan belső szerkezetekhez vagy megoldásokhoz, amelyekhez törvényi felhatalmazás kell. Az átalakítás egyik oka: egy tíz-tizenöt éve változtatás nélkül működő szervezetben óhatatlanul létrejönnek rutinok, gépies lesz a működés. Másrészt egyszerűen nem bírjuk már tartani a lépést a pályázatok elképesztő gyorsan növekvő számával. Alig tudjuk feldolgozni őket, új rendszer kell a megfelelő működéshez. Ezek a szándékok vezetik a változtatási elképzeléseket, melyek nyomán januártól már egészen máshogy működik az NKA.

- Kinevezése óta, 2002 nyarától a fordulat szükségességét hangsúlyozta. Nincs politikai számítás, pozícióbebetonozási hajlam abban, hogy erre csak a választások előtt háromnegyed évvel kerül sor?

- A politikai vetület engem őszintén szólva nem érdekel: ha nem az örökkévalóságnak dolgozunk egy átalakításban, akkor nem is szabad hozzányúlni egy meglévő rendszerhez. Ha sikeres lesz, akkor azzal vagy továbbra is én dolgozom, vagy az esetleges utódom. Ez esetben övé a felelősség, hogy végrehajtja-e a konszenzussal megerősített elképzeléseket. Bebetonozásról pedig nincs értelme beszélni, mert a kurátoroknak, a bizottsági tagoknak kormányzati cikluson átnyúló megbízási idejük van. Amit én az egész reformból kiemelnék: meg kell erősíteni a pályázatok szakmai tartalmát. A kiírásokat átgondolt tervek mentén, egymással összefüggésben hirdessük meg, a szakmák igényeit a lehető legjobban kiszolgálva.

- Eddig nem így volt?

- Eddig alapvetően a kuratóriumi rendszer diktálta a kiírásokat. A kuratóriumok önállóan dönthettek azokról, a pénzek szétaprózódtak, és sok pályázó kapott kevés pénzt. Ez természetesen nem rosszindulat vagy hozzá nem értés miatt alakult így, a folyamatnak egyszerű szervezetszociológiai okai vannak. Nem a minőség, hanem a kompromisszumok, a középszerűség irányába mutattak a döntések. Tisztában vagyunk a magyar kulturális rendszer áldatlan helyzetével. Az intézményeknek általában rezsire, bérre még futja, de programjaikat már nem tudják finanszírozni. Ezért az NKA az önkormányzat vagy éppen az állam helyett kényszerűségből sokszor intézményfenntartó lesz, holott nem ez a feladatunk.

- A különféle előkészítő anyagokban az összefonódásokra hivatkozva a kuratóriumok számának, szerepének csökkentése szerepel. Ha kurátorok helyett szakértőknek nevezzük a döntéshozókat, attól még nem szűnnek meg az összeférhetetlenségek.

- Kompromisszumot kell találni függetlenség és szakértői hozzáértés között. Az elképzelés szerint a jövő évtől a kurátorok nem meghatározott kollégiumok tagjai lesznek, hanem a feladat és az adott döntési helyzetnél fennálló függetlenség szabja meg, hogy ki miről dönt. A kollégiumi rendszer műhelyt jelent majd.

- Kik lesznek a szakértők?

- Mindenképpen olyanok, akik jól értenek az adott művészeti ághoz, vagy az adott terület elismert szakemberei. De mivel csak feladatokra hívjuk meg őket, elkerüljük, hogy az alap működése megkövesedjen. Lesz olyan kurátor, aki nyolc szakmai döntésben vesz részt, lesz, aki húszban. Akkor tudjuk jól működtetni az új rendszert, ha a jövő évi pályázati kiírások leltárát, a pályázati naptárt ez év novemberében megjelentetjük.

- Jól-rosszul, de tizenkét éve működik az NKA, s tevékenysége a szekértáborok közötti megegyezésen alapult. A változtatások következtében nem indul-e új kultúrharc a források feletti ellenőrzés megszerzéséért?

- A kérdés teljesen jogos. Mindenki egyetért a megújítással, amíg az nem sérti saját érdekeit. Vállaltuk a radikális átalakítást, s meg kell magyaráznunk a szakmáknak, hogy a változások nemcsak az eddig automatikusan keletkező források esetleges megszűnésével, hanem új lehetőségek megszületésével is járnak. A jobbítás érdekében, ha szükséges, muszáj vállalni az ütközést is. Minden normális kompromisszumra kész vagyok, nincs helye türelmetlenségnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.