Klasszikus

Művelődésügyben is kettészakadt a társadalom

2004.09.27. 00:00
Ajánlom
Az esélyegyenlőtlenség kulturális szokásainkban is érezhető, a magasabb életnívón élők, a módosabbak nagyobb gondot fordítanak művelődésükre - derül ki a magyar kulturális stratégia munkaanyagából, illetve az átfogó felmérésekről, melyeket a szaktárca jelentetett meg. Hiller István miniszter a magyar kultúra külföldi bemutatását, a kulturális beruházásokat és az infrastrukturális hálózat fejlesztését, továbbá a kultúrához való hozzáférés biztosítását, az esélykülönbségek mérséklését jelölte meg a politikájának fő irányaiként.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megbízásából - az MTA Szociológiai és Politikatudományi Intézete által végzett - 2003-ban kezdődött reprezentatív, országos felmérés, az EU csatlakozás küszöbén álló Magyarország kulturális állapotát kívánta bemutatni. Utoljára 1996-ban végeztek hasonló nagyságrendű felmérést. A tanulmány most megjelent első két kötete a művelődési házak és a fesztiválok közönségét, a kulturális fogyasztásban betöltött helyét, szerepét vizsgálja. Kiderült, hogy a kulturális fogyasztásban egyre meghatározóbb szerepet kap a televízió, a lakosság mintegy 53 százaléka sorolható az aktív, koncertre, moziba, színházba járó, gyakran olvasó csoportba.

Az esélyegyenlőtlenség a kulturális területen is tetten érhető, a magasabb társadalmi státus magasabb aktivitással is jár. Figyelemre méltó, hogy a művelődésre több időt fordító réteg gyakrabban sportol, internetezik, többet jár vendéglőbe. Az igényesebb művelődésből és szórakozásból leginkább a képzetlenek, a kistelepüléseken lakók és az idősek maradnak ki. Az új kulturális stratégia épp e különbségek csökkentését tűzi ki célul. Örvendetes viszont, hogy - enyhén ugyan - de nő a kulturálisan aktív csoportok aránya. Legnagyobb arányban, 8 százalékkal a könnyűzenei koncertek látogatóinak száma nőtt 1996 óta, de 5 százalékkal emelkedett a múzeumlátogatók, s 3 százalékkal a moziba, színházba, művelődési házakba és könytárakba járók aránya is.

Elgondolkodtató azonban, hogy egyre jobban nyílik Budapest és vidék között a kulturális olló, egyetlen terület sincs, ahol a vidékiek 2003-ra legalább elérték volna a budapestiek 1996-os részvételi arányát.

Vitányi Iván a kutatás vezetője lapunk kérdésére elmondta, a rendszerváltás óta a jelentősen növekedő kulturális kínálatot nem követte a kereslet növekedése. Hiába rendeznek több koncertet, adnak ki több könyvet, rendeznek több kiállítást, ezek közönsége nem növekedett számottevően.

A hatvanas évek óta ötödik alkalommal elvégzett felmérés bebizonyította, hogy a fejlett világhoz képest a kulturális fogyasztási szokásokban tapasztalható eltérés a magyar társadalom eltérő szerkezetéből adódik. A volt keleti blokk országaiban, így hazánkban is az össznépesség fele veszélyezetett helyzetben van, a tisztességes lét határain belül való maradásárét küzd, vagy pedig egyenesen "társadalomalatti" helyzetben van.

Az euró-atlanti centrumhoz képest szűk középosztály a kulturális fogyasztási szokásokat is meghatározza. Míg a világ fejlettebb felén a középosztály a társadalom kétharmadát teszi ki, nálunk ez csupán egy harmad. Amin a rendszerváltás sem tudott változtatni. A vizsgálatok megmutatták ugyanakkor, hogy a hazánkban és a fejlett világban is a lakosság mintegy 15 százaléka tartozik azok közé, akik szabadidejükben is az értékek elve szerint élnek, közönségük és olykor alkotóik a legmagasabbrendű kultúrának.

Vitányi Iván hangsúlyozta a kutatásra alapozott kulturális stratégiának meg kell őriznie a kulturálisan autonóm 15 százalékot, de a legfőbb cél a kulturálisan passzív rétegek elérése volna. Ehhez azonban nem csupán kulturális, hanem politikai, gazdasági és iskoláztatási eszközök szükségesek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.