Klasszikus

Művelődésügyben is kettészakadt a társadalom

2004.09.27. 00:00
Ajánlom
Az esélyegyenlőtlenség kulturális szokásainkban is érezhető, a magasabb életnívón élők, a módosabbak nagyobb gondot fordítanak művelődésükre - derül ki a magyar kulturális stratégia munkaanyagából, illetve az átfogó felmérésekről, melyeket a szaktárca jelentetett meg. Hiller István miniszter a magyar kultúra külföldi bemutatását, a kulturális beruházásokat és az infrastrukturális hálózat fejlesztését, továbbá a kultúrához való hozzáférés biztosítását, az esélykülönbségek mérséklését jelölte meg a politikájának fő irányaiként.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megbízásából - az MTA Szociológiai és Politikatudományi Intézete által végzett - 2003-ban kezdődött reprezentatív, országos felmérés, az EU csatlakozás küszöbén álló Magyarország kulturális állapotát kívánta bemutatni. Utoljára 1996-ban végeztek hasonló nagyságrendű felmérést. A tanulmány most megjelent első két kötete a művelődési házak és a fesztiválok közönségét, a kulturális fogyasztásban betöltött helyét, szerepét vizsgálja. Kiderült, hogy a kulturális fogyasztásban egyre meghatározóbb szerepet kap a televízió, a lakosság mintegy 53 százaléka sorolható az aktív, koncertre, moziba, színházba járó, gyakran olvasó csoportba.

Az esélyegyenlőtlenség a kulturális területen is tetten érhető, a magasabb társadalmi státus magasabb aktivitással is jár. Figyelemre méltó, hogy a művelődésre több időt fordító réteg gyakrabban sportol, internetezik, többet jár vendéglőbe. Az igényesebb művelődésből és szórakozásból leginkább a képzetlenek, a kistelepüléseken lakók és az idősek maradnak ki. Az új kulturális stratégia épp e különbségek csökkentését tűzi ki célul. Örvendetes viszont, hogy - enyhén ugyan - de nő a kulturálisan aktív csoportok aránya. Legnagyobb arányban, 8 százalékkal a könnyűzenei koncertek látogatóinak száma nőtt 1996 óta, de 5 százalékkal emelkedett a múzeumlátogatók, s 3 százalékkal a moziba, színházba, művelődési házakba és könytárakba járók aránya is.

Elgondolkodtató azonban, hogy egyre jobban nyílik Budapest és vidék között a kulturális olló, egyetlen terület sincs, ahol a vidékiek 2003-ra legalább elérték volna a budapestiek 1996-os részvételi arányát.

Vitányi Iván a kutatás vezetője lapunk kérdésére elmondta, a rendszerváltás óta a jelentősen növekedő kulturális kínálatot nem követte a kereslet növekedése. Hiába rendeznek több koncertet, adnak ki több könyvet, rendeznek több kiállítást, ezek közönsége nem növekedett számottevően.

A hatvanas évek óta ötödik alkalommal elvégzett felmérés bebizonyította, hogy a fejlett világhoz képest a kulturális fogyasztási szokásokban tapasztalható eltérés a magyar társadalom eltérő szerkezetéből adódik. A volt keleti blokk országaiban, így hazánkban is az össznépesség fele veszélyezetett helyzetben van, a tisztességes lét határain belül való maradásárét küzd, vagy pedig egyenesen "társadalomalatti" helyzetben van.

Az euró-atlanti centrumhoz képest szűk középosztály a kulturális fogyasztási szokásokat is meghatározza. Míg a világ fejlettebb felén a középosztály a társadalom kétharmadát teszi ki, nálunk ez csupán egy harmad. Amin a rendszerváltás sem tudott változtatni. A vizsgálatok megmutatták ugyanakkor, hogy a hazánkban és a fejlett világban is a lakosság mintegy 15 százaléka tartozik azok közé, akik szabadidejükben is az értékek elve szerint élnek, közönségük és olykor alkotóik a legmagasabbrendű kultúrának.

Vitányi Iván hangsúlyozta a kutatásra alapozott kulturális stratégiának meg kell őriznie a kulturálisan autonóm 15 százalékot, de a legfőbb cél a kulturálisan passzív rétegek elérése volna. Ehhez azonban nem csupán kulturális, hanem politikai, gazdasági és iskoláztatási eszközök szükségesek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.