Klasszikus

Művészek és menedzserek közös nyelven

2009.03.07. 00:00
Ajánlom
Akár a zenei, akár más művészeti pályán halad egy fiatal előadó, előrelépésének fontos elemét képezi a menedzselés. Az effajta sikeres tevékenység egyik kulcsa pedig az, hogy valaki megtalálja-e a művészek és az üzleti élet közös nyelvét.

Fotók: Onucsán Ete

A Művészek és menedzserek címet kapta egy új kezdeményezés, amely célja, hogy hidat építsen a két szféra között és sikeres együttműködéseket hozzon létre. A projekt – mely a nagyközönség számára egy programsorozat által válik elérhetővé – első eseménye február 27-én zajlott. Az első tapasztalatokról az ötletadót, Dér Csaba Dezsőt, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) marketing igazgatóját kérdeztük.

– Egy héttel az esemény után vagyunk. Milyen visszajelzések érkeztek?

– A Szépművészeti Múzeumban zajlott rendezvény az első jelek szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A hazai művészeti és gazdasági elit majd 300 képviselője volt jelen a BKF kezdeményezte eseményen, amelyet az Arts & Business kft. szervezett. A vendégek között láthatóan megindult egy párbeszéd, amelyből remélhetőleg számos gyümölcsöző kapcsolat alakul ki.

– Említene néhány konkrét nevet azok közül, akik elfogadták a meghívásukat?

– A szponzoráció területén már ismert szereplők – Vodafone Magyarország Rt., MOL Rt. – mellett az eseményen többek között a Zsolnay Porcelán Manufaktúra Zrt., a Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt. és számos, a vezetőképzéssel, munkaerő-toborzással, karrier tanácsadással foglalkozó cég képviseltette magát vezetői szinten. A rendezvényt az Oktatási és Kulturális Minisztérium is támogatta. Ez azért is fontos, mert a mintegy 300 résztvevő úgy gondolta, hogy jelenlétével is erősíti a művészeti felsőoktatás szereplőiben azt a hitet, hogy a jövőben még erőteljesebben számíthatnak az üzleti szféra segítségére. Másrészről pedig a gazdasági élet képviselőiben is tudatosulhatott, hogy a művészeti egyetemek támogatásával nem csupán mecénási szerepkört tölthetnek be, hanem egy mindkét fél számára valóban megtérülő együttműködés jöhet létre.

– Milyen eszközökkel próbálták meggyőzni az üzletembereket arról, hogy érdemes a művészeti főiskolákat támogatni?

– A vendégek egy nívós, majd négyórás összművészeti élmény részesei lehettek. A Táncművészeti Főiskola hallgatói Chopin Asz-dúr balladájára improvizáltak, majd Szigeti Oktávia koreográfiáját adták elő. Az ifjú divattervezők Sárvári Katalin, Munkácsy-díjas iparművész szakmai vezetésével, a tavasz és a megújulás jegyében, 12 manöken részvételével, 30 vadonatúj ruhakölteményt mutattak be. Az estről a színészek sem hiányozhattak: Marton László és Hegedűs D. Géza végzős osztályának hallgatói Novák Eszter rendezésében Bertolt Brecht–Kurt Weill Koldusoperájának egy-egy részletével léptek színpadra. A rendezvény zenei programjaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ifjú hangszeres művészei léptek fel: Pregun Tamás és Kiss Péter zongorán, Stefkó Mihály hegedűn játszottak. A Képzőművészeti Egyetem kortárs kiállításán a festő hallgatók legjobb munkáiból tekinthettek meg egy válogatást az érdeklődő vendégek. Egy multimédiás installáció pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola megvalósításában Gayer Zoltán ötleteként, kivitelezésében született meg. A rendezvény hangulatát remekül tükrözik az arról készített fotók, melyek a www.artsandbusiness.hu oldalon megtekinthetők.

– Nem tartanak attól, hogy a gazdasági világválság idején a cégek sokkal kevésbé bőkezűbbek a szponzoráció területén is?

– Természetesen számos nagyvállalatnak kell megnyirbálnia a költségvetését, de akiknek szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat, azoknak is fontos az imázs-építés, hiszen jelenleg a kevesebbet költő vásárlókért folyik a piacon a harc. Mi azt szeretnénk nekik megmutatni, hogy amennyiben a művészeti terület támogatására fordítják a marketingköltségük egy részét, valószínűleg sokkal hatékonyabb kommunikációt képesek folytatni.

– Mi a következő lépés?

– A rendezvény hagyományteremtő szándékú: a szervezők évről évre fel kívánják hívni a figyelmet a most megfogalmazott célokra, emellett pedig a művészeti felsőoktatási intézmények nevében ezzel az eseménnyel kívánnak köszönetet mondani a már szponzorként funkcionálók számára. Emellett pedig számos más esemény szervezéséről gondolkodunk. A megvalósulás különböző formákban ölt majd testet, de a cél mindig ugyanaz: hidat építeni a művészeti és a gazdasági szféra között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.