Klasszikus

Művészetek Palotája: elkezdődött a próbaüzem

2005.01.10. 00:00
Ajánlom
Bár a hivatalos megnyitó csak március 14-én lesz, szombat este, a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével megkezdte működését a dél-pesti Duna-parton felépült új kulturális tömb, a Művészetek Palotája. A PPP (Public Private Partnership) modell alapján létrejött komplexum beruházója a Demján-csoport volt, az állam harminc év alatt fizeti ki az épület árát, ami a kamatokkal együtt a százmilliárd forintot is elérheti.

Az 1800 főt befogadó új Nemzeti Hangversenyterem esetében az volt az alapvető célkitűzés, hogy – a gondos akusztikai tervezésnek köszönhetően – a világ vezető koncerttermei közé kerüljön. A tervezésre ezért a kivitelező, a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó Arcadom Rt. a kiváló referenciákkal rendelkező amerikai Artec vállalatot kérte fel. Magyarországon még sohasem épült igazi koncertterem – a Zeneakadémia elsősorban oktatási célokat szolgál, a kongresszusi központnak pedig nagyon rossz az akusztikája –, így a kulturális kormányzat most évszázados adósságot törlesztett. Az állami fenntartású Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Kht. irodáit és próbatermeit ugyancsak a Művészetek Palotájában helyezték el, de a Nemzeti Hangversenyterem nyitott, bérelhető befogadóhelyként működik.

A Művészetek Palotája másik két épületének hasznosítására az elmúlt években többféle elképzelés született. Rockenbauer Zoltán, az Orbán-kormány kulturális minisztere azt szerette volna, ha a dél-pesti kulturális tömbben létrehozzák a Modern Magyar Művészeti Múzeumot, de ezt a tervet a szakma nem támogatta, így végül a Ludwig Múzeum költözik a Várból a Lágymányosi hídhoz. A harmadik épületben az eredeti terv szerint az Állami Népi Együttest is magában foglaló Hagyományok Háza talált volna új otthonra, de tavaly kiderült, hogy ők mégsem akarnak költözni. Helyükre a Nemzeti Táncszínház kerül, amely eddig a Várszínház épületében működött.

Mostantól március 14-éig tart a próbaüzem: ez idő alatt csak a Nemzeti Hangversenyteremben rendeznek előadásokat, a múzeum és a 450 fős Fesztivál Színház még zárva lesz. Utóbbi egyébként nemcsak a Nemzeti Táncszínház előadásainak, hanem kamaraoperáknak, dzsessz-, world music- és könnyűzenei koncerteknek is otthont ad.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.