Klasszikus

Művészetek Völgye zöldben

2004.07.26. 00:00
Ajánlom
Egyelőre elmaradt a kibírhatatlan tumultus Kapolcson, azaz a Művészetek Völgyét jelentő falvakban. A természetvédelmi programok kevesebb érdeklődőt vonzottak. Mától több lesz a program, a Krétakör előbemutatója az egyik esti esemény.

Nem tudható, mi a nagyobb eredmény: hogy a hétvégén még többen látogattak a Művészetek Völgyébe, mint tavaly, vagy inkább az, hogy idén kevesebben voltak. Szombaton este "főműsoridőben" nem dugult be a Völgy. Csodák csodája, lehetett közlekedni, bár parkolni most sem volt könnyű. És az eddigiekhez képest viszonylag kevesebb produkcióra mind be lehetett jutni. A kisebb – ez nem jelent pangást – érdeklődés oka valószínűleg az, hogy pénteken, szombaton és vasárnap leginkább az úgynevezett Művészetek Zöldje rendezvényei zajlanak, különféle természetvédelmi eseménnyel, barlangászattal, vagy éppen "beNEMvásárló" központ építésére tett, fogyasztáscsökkentési javaslatokkal. Ezek azért csak nem vonzanak annyi embert – tavaly körülbelül kétszázezren voltunk –, mint egy-egy nagyszabású színházi előadás a jókora Gástya-árokban. Rendjén valók a zöldprogramok, az meg különösen, hogy meg lehet moccanni a Völgyben, ahol ugyan minden tele van, csak kevesebb a látnivaló. Ez részben szándékos csökkentés, de idén még inkább bizonytalan volt, hogy meglesz-e a szükséges pénz, így a szervezők sok mindent nem mertek bevállalni. Még nem csináltak semmit, de az új áfatörvénynek "hála", tizenhétmilliót máris buktak. Hiller István kulturális miniszter ellátogatott a Völgybe, és bejelentette, hogy a hiányzó húszmilliót kipótolja a miniszteri keretből. Így már rendelkezésre áll a szükséges százhatvanmillió forint.

Pálffy-fotók és Alföldi-festmények

Kiállításból most sincs kevesebb. Kapolcson például láthatók a tévés személyiség, Pálffy István "Völgyszerelmes" fotói. Pálffy régóta visszajáró vendég – sőt közreműködő, tavaly gyermekfoglalkozásként homokvárat épített – sok titkos szegletet ismer a vidéken. Alföldi Róbert is kiállította például a színháztól egyáltalán nem független festményeit. A legélőbb kiállítást az iparművészeti egyetemisták ötölték ki Taliándörögdön. Náluk például olyan módon lehet trikót festetni, hogy az "áldozat" egy emelvényre áll, rávetítik az előzetesen kiválasztott mintát és akár ketten is pingálják a vállalkozó szellemű kuncsafton lévő trikót. A szerencsétlen ember mindent lát egy tükörben, de ez hagyján, őt is nézi a színes párnákon hanyatt fekvő kaján publikum. Egyébként az iparművészeti egyetemisták a Budapest Táncszínházzal szövetkezve a lőtéri nagyszínpadon igen jó mókával szolgáltak. Dilisen őrült divatbemutatót adtak, utcán garantáltan hordhatatlan ruhákkal, fülledt erotikával, pikírt humorral, fancsali táncokkal. A hagyományos, kissé steril divatbemutatók virgonc paródiájával. A szintén taliándörögdi klastromromnál nem volt ilyen jó a hangulat. Este tízre tűzzsonglőröket ígértek, de csúszott a program, mindenki a jegyet árusító lányoktól érdeklődött, akik nem tudtak semmit. Úgy fél tizenegy után kiderült, hogy a szél miatt a tűzzsonglőrök nem mutatják be tervezett műsorukat. De ez többek szerint azért nem volt meglepő, mert a klastromromnál összevissza változott a program, emiatt elég nagy volt a kavarodás. Három napra a műsorszolgáltatást itt a Hungarofest vállalta, de állítólag a szolgálatot teljesítőket elfelejtették értesíteni arról, hogy annyi minden változik, a nézők meg persze azokkal pöröltek, akiket a helyszínen völgymunkás trikóban láttak.
Taliándörögdön van még egy izgalmas kiállítás, a meglehetősen szépen helyrehozott, de már nem működő plébánián. Helyi természetfotós meghitt képeit láthatjuk, bemutatják a falu történetét, régi köveket, téglákat mustrálhatunk a pincében. A Teleházból pedig élő internetes adás is van a kis stúdióból.

Furcsa alkudozás az egyik illemhelyen

Kapolcson a Kávéházban Astor Piazzolla-estet tartott Forgách Péter mandolinos és Szilvágyi Sándor gitáros. Elég nehezen sikerült hallhatóvá hangosítani őket. Meg aztán kissé túl sokan voltunk a kamarakoncerthez képest. A háttérben pedig túl nagy volt a kocsmai nyüzsi, de a két művész ennek ellenére komoly sikert aratott. Én eddig még nem láttam alkudni a vécézésre, de a Kávéházban ez is megtörtént. Három lány akart egy ötvenesért bemenni, mondván, hogy nincs nekik több. Majdnem sírva fakadtak, úgy könyörögtek. Felvetésemre, hogy egy vendéglátóhelyen kötelező az ingyenes vécé, a fiatal vécés "néni" nem nagyon reagált.
Írók a fák alatt címmel az Ortega y Gasset Társaság tartott beszélgetéssel, felolvasással, zenéléssel fűszerezett estet, többek között Galkó Balázs, Tolvaly Ferenc, Márta István részvételével. Öcsön Kardos László geológus, megszállott barlangkutató karbidlámpákkal, kövekkel, bukósisakokkal berendezett háza külön élmény. Mindegyik tárgyról van története. És arról is, hogy a Gellért-hegy alatt olyan barlangokat tártak fel, amelyekről nem is tudtak, de már hajléktalanok laktak bennük. A Völgyben is éppen frissen felfedezett barlangot tárnak fel a fesztiválra érkezett látogatók segítségével, akik vasárnap délutánra azért csak többen lettek. Az elboruló égbolt miatt valószínűleg sokan jöttek ide a Balaton-partról. Így aztán Vigántpetendtől Kapolcsig már csak lépésben lehetett autóval haladni, gyakorlaton lévő rendőr-akadémisták segítségével. Sokan bringáznak, és vannak, akik a Csigabuszra számítanak, ennek még mindig kiismerhetetlen a menetrendje.

Hétfőtől bővül a program

A Krétakör Színház előbemutatót tart Monostorapátiban: a Fekete ország című produkciójuk mától több napon át látható lesz. A beregszászi színház is naponta játszik Kapolcson. Ma Boccaccio Sólyompecsenye című művét adják, kedden pedig valószínűleg a Dekameront, mert A szarvassá vált fiú az egyik főszereplő lábtörése miatt elmarad. Pulán, a Bárka Színház tanyáján sajátos operett-koncertet ad ma a társulat, és lesz Egy Kiss Erzsi Zene is. Öcsön a kőfejtőben ma este a Hiperkarma és az Emil Rulez! játszik, holnap pedig, többek között, Anima Sound System-koncert lesz. Az érdeklődők a www.kapolcs.hu cím alatt találják a részletes Völgyprogramot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.