Klasszikus

Művészetek Völgye zöldben

2004.07.26. 00:00
Ajánlom
Egyelőre elmaradt a kibírhatatlan tumultus Kapolcson, azaz a Művészetek Völgyét jelentő falvakban. A természetvédelmi programok kevesebb érdeklődőt vonzottak. Mától több lesz a program, a Krétakör előbemutatója az egyik esti esemény.

Nem tudható, mi a nagyobb eredmény: hogy a hétvégén még többen látogattak a Művészetek Völgyébe, mint tavaly, vagy inkább az, hogy idén kevesebben voltak. Szombaton este "főműsoridőben" nem dugult be a Völgy. Csodák csodája, lehetett közlekedni, bár parkolni most sem volt könnyű. És az eddigiekhez képest viszonylag kevesebb produkcióra mind be lehetett jutni. A kisebb – ez nem jelent pangást – érdeklődés oka valószínűleg az, hogy pénteken, szombaton és vasárnap leginkább az úgynevezett Művészetek Zöldje rendezvényei zajlanak, különféle természetvédelmi eseménnyel, barlangászattal, vagy éppen "beNEMvásárló" központ építésére tett, fogyasztáscsökkentési javaslatokkal. Ezek azért csak nem vonzanak annyi embert – tavaly körülbelül kétszázezren voltunk –, mint egy-egy nagyszabású színházi előadás a jókora Gástya-árokban. Rendjén valók a zöldprogramok, az meg különösen, hogy meg lehet moccanni a Völgyben, ahol ugyan minden tele van, csak kevesebb a látnivaló. Ez részben szándékos csökkentés, de idén még inkább bizonytalan volt, hogy meglesz-e a szükséges pénz, így a szervezők sok mindent nem mertek bevállalni. Még nem csináltak semmit, de az új áfatörvénynek "hála", tizenhétmilliót máris buktak. Hiller István kulturális miniszter ellátogatott a Völgybe, és bejelentette, hogy a hiányzó húszmilliót kipótolja a miniszteri keretből. Így már rendelkezésre áll a szükséges százhatvanmillió forint.

Pálffy-fotók és Alföldi-festmények

Kiállításból most sincs kevesebb. Kapolcson például láthatók a tévés személyiség, Pálffy István "Völgyszerelmes" fotói. Pálffy régóta visszajáró vendég – sőt közreműködő, tavaly gyermekfoglalkozásként homokvárat épített – sok titkos szegletet ismer a vidéken. Alföldi Róbert is kiállította például a színháztól egyáltalán nem független festményeit. A legélőbb kiállítást az iparművészeti egyetemisták ötölték ki Taliándörögdön. Náluk például olyan módon lehet trikót festetni, hogy az "áldozat" egy emelvényre áll, rávetítik az előzetesen kiválasztott mintát és akár ketten is pingálják a vállalkozó szellemű kuncsafton lévő trikót. A szerencsétlen ember mindent lát egy tükörben, de ez hagyján, őt is nézi a színes párnákon hanyatt fekvő kaján publikum. Egyébként az iparművészeti egyetemisták a Budapest Táncszínházzal szövetkezve a lőtéri nagyszínpadon igen jó mókával szolgáltak. Dilisen őrült divatbemutatót adtak, utcán garantáltan hordhatatlan ruhákkal, fülledt erotikával, pikírt humorral, fancsali táncokkal. A hagyományos, kissé steril divatbemutatók virgonc paródiájával. A szintén taliándörögdi klastromromnál nem volt ilyen jó a hangulat. Este tízre tűzzsonglőröket ígértek, de csúszott a program, mindenki a jegyet árusító lányoktól érdeklődött, akik nem tudtak semmit. Úgy fél tizenegy után kiderült, hogy a szél miatt a tűzzsonglőrök nem mutatják be tervezett műsorukat. De ez többek szerint azért nem volt meglepő, mert a klastromromnál összevissza változott a program, emiatt elég nagy volt a kavarodás. Három napra a műsorszolgáltatást itt a Hungarofest vállalta, de állítólag a szolgálatot teljesítőket elfelejtették értesíteni arról, hogy annyi minden változik, a nézők meg persze azokkal pöröltek, akiket a helyszínen völgymunkás trikóban láttak.
Taliándörögdön van még egy izgalmas kiállítás, a meglehetősen szépen helyrehozott, de már nem működő plébánián. Helyi természetfotós meghitt képeit láthatjuk, bemutatják a falu történetét, régi köveket, téglákat mustrálhatunk a pincében. A Teleházból pedig élő internetes adás is van a kis stúdióból.

Furcsa alkudozás az egyik illemhelyen

Kapolcson a Kávéházban Astor Piazzolla-estet tartott Forgách Péter mandolinos és Szilvágyi Sándor gitáros. Elég nehezen sikerült hallhatóvá hangosítani őket. Meg aztán kissé túl sokan voltunk a kamarakoncerthez képest. A háttérben pedig túl nagy volt a kocsmai nyüzsi, de a két művész ennek ellenére komoly sikert aratott. Én eddig még nem láttam alkudni a vécézésre, de a Kávéházban ez is megtörtént. Három lány akart egy ötvenesért bemenni, mondván, hogy nincs nekik több. Majdnem sírva fakadtak, úgy könyörögtek. Felvetésemre, hogy egy vendéglátóhelyen kötelező az ingyenes vécé, a fiatal vécés "néni" nem nagyon reagált.
Írók a fák alatt címmel az Ortega y Gasset Társaság tartott beszélgetéssel, felolvasással, zenéléssel fűszerezett estet, többek között Galkó Balázs, Tolvaly Ferenc, Márta István részvételével. Öcsön Kardos László geológus, megszállott barlangkutató karbidlámpákkal, kövekkel, bukósisakokkal berendezett háza külön élmény. Mindegyik tárgyról van története. És arról is, hogy a Gellért-hegy alatt olyan barlangokat tártak fel, amelyekről nem is tudtak, de már hajléktalanok laktak bennük. A Völgyben is éppen frissen felfedezett barlangot tárnak fel a fesztiválra érkezett látogatók segítségével, akik vasárnap délutánra azért csak többen lettek. Az elboruló égbolt miatt valószínűleg sokan jöttek ide a Balaton-partról. Így aztán Vigántpetendtől Kapolcsig már csak lépésben lehetett autóval haladni, gyakorlaton lévő rendőr-akadémisták segítségével. Sokan bringáznak, és vannak, akik a Csigabuszra számítanak, ennek még mindig kiismerhetetlen a menetrendje.

Hétfőtől bővül a program

A Krétakör Színház előbemutatót tart Monostorapátiban: a Fekete ország című produkciójuk mától több napon át látható lesz. A beregszászi színház is naponta játszik Kapolcson. Ma Boccaccio Sólyompecsenye című művét adják, kedden pedig valószínűleg a Dekameront, mert A szarvassá vált fiú az egyik főszereplő lábtörése miatt elmarad. Pulán, a Bárka Színház tanyáján sajátos operett-koncertet ad ma a társulat, és lesz Egy Kiss Erzsi Zene is. Öcsön a kőfejtőben ma este a Hiperkarma és az Emil Rulez! játszik, holnap pedig, többek között, Anima Sound System-koncert lesz. Az érdeklődők a www.kapolcs.hu cím alatt találják a részletes Völgyprogramot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.