Klasszikus

Művészeti Díj az Erdődy Kamarazenekarnak

2005.02.28. 00:00
Ajánlom
Idén először adott ki Művészeti Díjat az Akadémia Klub Egyesület. A 2004-elején alapított kitüntetéssel járó diplomát és emlékérmet a klub tagjainak szavazata alapján Szefcsik Zsolt, a tíz éves Erdődy Kamarazenekar koncertmestere vehette át Kroó Norberttől, az egyesület titkárától.

Az ötszázezer forintos pénzjutalommal járó díj átadására az MTA Roosevelt téri Dísztermében került sor február 25-én, a Banchieri Énekegyüttes hangversenye előtt.

Szefcsik Zsolt a Fidelio munkatársának, Szuromi Fruzsinának így nyilatkozott: „Nagy megtiszteltetés számunkra ez a díj. Külön öröm, hogy elsőként kaphattuk meg, hiszen a klub és a zenekar kapcsolata több mint hat éves múltra tekint vissza. Az összegnek pedig máris megvan a helye, a Tavaszi Fesztivál keretein belül ugyanis hagyományainkhoz híven ismét ősbemutatóra készülünk. A visegrádi gondolat jegyében lengyel, szlovák és magyar szerzők darabjait játsszuk, lengyel karmester és cseh klarinétszólista közreműködésével. Lutoslawski, Penderecki, Peter Zagar, Weiner Leó és Josef Suk művei mellett először hangzik majd el Lickl György két miséje. Érdekesség, hogy a C-dúr „Dilettante” misét sokáig Mozart szerzeményének tulajdonították. A d-moll, ünnepi misében pedig tizenhét fúvós hangszerrel bővül a kamarazenekar.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.