Klasszikus

Művészeti egyetemek fesztiválja

2003.09.24. 00:00
Ajánlom
Összművészeti fesztivált rendez a Millenáris Parkban szeptember 26–28-án az Iparművészeti, a Képzőművészeti, a Zeneművészeti, a Színház- és Filmművészeti, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Táncművészeti Főiskola – jelentették be egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Az ingyenesen látogatható programsorozat célja: a hazai művészeti egyetemek bemutatkozhassanak a nagyközönségnek és nem utolsósorban egymásnak. A szervezők szerint ez jó alkalom arra is, hogy beszámoljanak a hallgatók által elnyert nemzetközi díjakról, elismerésekről, mert úgy tapasztalták, ezekről itthon nagyon sokan nem is tudnak.

A megnyitóünnepség péntek este fél nyolckor lesz: az Iparművészeti Egyetem hallgatóinak divatbemutatója és a Zeneművészeti Egyetem diákjainak koncertje mellett kiállítást rendeznek a Képzőművészeti, az Iparművészeti Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatói. A parkban felépítenek egy mobil tornyot, amely otthont ad például a divatbemutatónak, kilátóként is funkcionál, emellett belső oldalait a Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatójának festményei díszítik.

Szombat délelőtt táncházat tartanak a táncművészeti főiskolások, délután vegyes programot mutatnak be, majd magyar néptáncokból összeállított műsorral lépnek színpadra. Este divatbemutató, The Corporation koncert és a másod- és harmadéves színész szakos hallgatók előadása között választhatnak a látogatók.

Mindkét nap délután a hallgatók vizsgafilmjeit vetítik a kiállítócsarnok előadótermében, a Fogadóban pedig kerekasztal-beszélgetést rendeznek. Szombaton a test a téma, vasárnap pedig Főiskola? Akadémia? Egyetem? címmel vitáznak. Vasárnap este két színdarabbal zárul a fesztivál: Humperdinck Jancsi és Juliskáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai adják elő, a Brian életét pedig a harmadéves színészek.

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alapprogram ötmillió forintos támogatásával valósult meg, a Millenáris a helyszínnel és a technikával járult az eseményhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.