Klasszikus

Művészeti egyetemek fesztiválja

2003.09.24. 00:00
Ajánlom
Összművészeti fesztivált rendez a Millenáris Parkban szeptember 26–28-án az Iparművészeti, a Képzőművészeti, a Zeneművészeti, a Színház- és Filmművészeti, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Táncművészeti Főiskola – jelentették be egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Az ingyenesen látogatható programsorozat célja: a hazai művészeti egyetemek bemutatkozhassanak a nagyközönségnek és nem utolsósorban egymásnak. A szervezők szerint ez jó alkalom arra is, hogy beszámoljanak a hallgatók által elnyert nemzetközi díjakról, elismerésekről, mert úgy tapasztalták, ezekről itthon nagyon sokan nem is tudnak.

A megnyitóünnepség péntek este fél nyolckor lesz: az Iparművészeti Egyetem hallgatóinak divatbemutatója és a Zeneművészeti Egyetem diákjainak koncertje mellett kiállítást rendeznek a Képzőművészeti, az Iparművészeti Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatói. A parkban felépítenek egy mobil tornyot, amely otthont ad például a divatbemutatónak, kilátóként is funkcionál, emellett belső oldalait a Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatójának festményei díszítik.

Szombat délelőtt táncházat tartanak a táncművészeti főiskolások, délután vegyes programot mutatnak be, majd magyar néptáncokból összeállított műsorral lépnek színpadra. Este divatbemutató, The Corporation koncert és a másod- és harmadéves színész szakos hallgatók előadása között választhatnak a látogatók.

Mindkét nap délután a hallgatók vizsgafilmjeit vetítik a kiállítócsarnok előadótermében, a Fogadóban pedig kerekasztal-beszélgetést rendeznek. Szombaton a test a téma, vasárnap pedig Főiskola? Akadémia? Egyetem? címmel vitáznak. Vasárnap este két színdarabbal zárul a fesztivál: Humperdinck Jancsi és Juliskáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai adják elő, a Brian életét pedig a harmadéves színészek.

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alapprogram ötmillió forintos támogatásával valósult meg, a Millenáris a helyszínnel és a technikával járult az eseményhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.