Klasszikus

Művészeti egyetemek fesztiválja

2003.09.24. 00:00
Ajánlom
Összművészeti fesztivált rendez a Millenáris Parkban szeptember 26–28-án az Iparművészeti, a Képzőművészeti, a Zeneművészeti, a Színház- és Filmművészeti, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Táncművészeti Főiskola – jelentették be egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Az ingyenesen látogatható programsorozat célja: a hazai művészeti egyetemek bemutatkozhassanak a nagyközönségnek és nem utolsósorban egymásnak. A szervezők szerint ez jó alkalom arra is, hogy beszámoljanak a hallgatók által elnyert nemzetközi díjakról, elismerésekről, mert úgy tapasztalták, ezekről itthon nagyon sokan nem is tudnak.

A megnyitóünnepség péntek este fél nyolckor lesz: az Iparművészeti Egyetem hallgatóinak divatbemutatója és a Zeneművészeti Egyetem diákjainak koncertje mellett kiállítást rendeznek a Képzőművészeti, az Iparművészeti Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatói. A parkban felépítenek egy mobil tornyot, amely otthont ad például a divatbemutatónak, kilátóként is funkcionál, emellett belső oldalait a Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatójának festményei díszítik.

Szombat délelőtt táncházat tartanak a táncművészeti főiskolások, délután vegyes programot mutatnak be, majd magyar néptáncokból összeállított műsorral lépnek színpadra. Este divatbemutató, The Corporation koncert és a másod- és harmadéves színész szakos hallgatók előadása között választhatnak a látogatók.

Mindkét nap délután a hallgatók vizsgafilmjeit vetítik a kiállítócsarnok előadótermében, a Fogadóban pedig kerekasztal-beszélgetést rendeznek. Szombaton a test a téma, vasárnap pedig Főiskola? Akadémia? Egyetem? címmel vitáznak. Vasárnap este két színdarabbal zárul a fesztivál: Humperdinck Jancsi és Juliskáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai adják elő, a Brian életét pedig a harmadéves színészek.

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alapprogram ötmillió forintos támogatásával valósult meg, a Millenáris a helyszínnel és a technikával járult az eseményhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.