Klasszikus

Művészeti képzés felsőfokon

2010.08.11. 08:10
Ajánlom
Elképesztő számokat találhatunk a felvételi statisztikákban. A színművészetin 25,4-szeres volt a túljelentkezés, 1.375.000 forint a zeneszerzés szak költségtérítéses formája félévenként.

Összesen 1550-en jelentkeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, viszont ebből a hatalmas számból csupán 61 főt fognak oktatni szeptembertől színművész, színházrendező, színházi dramaturg, televíziós műsorkészítő és kameraman szakokon. A színészmesterséget tanulni vágyók még a Kaposvári Egyetemre adhatták be a jelentkezésüket, az oda jelentkező 371 érdeklődőből itt csak 17-en lehetnek hallgatók.

A kortárs tánc iránt csupán 62 személy érzett késztetést, de 14-et tud a Budapesti Kortárstánc Főiskola foglalkoztatni. A Magyar Táncművészeti Főiskola nagyobb népszerűséget mutatott 404 jelentkezővel, viszont itt is csak töredékét, 126 főt vettek fel táncművész szakra, klasszikus balett és moderntánc választható szakiránnyal.

Ma Magyarországon hét városban van felsőfokú zenei képzés: Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Győrben és Székesfehérváron. Szerencsére a művészeti karokon megmaradt a "hagyományos" felvételiztetés, tehát a Magyarországon 2006 óta levő bolognai rendszerrel az érettségi, illetve az utolsó középiskolai évek tanulmányi átlaga alapján kiszámított pontszám kevésbé befolyásolja a felvételi kimenetelét. Továbbra is az intézmények határozzák meg, milyen mércét állítanak a leendő hallgatók elé. Zenei alapképzéseken (BA) a szokásos hallásgyakorlatok, zongorázási elvárások, zeneelméleti példák megoldása és nem utolsó sorban a főtárgyi követelmények magas szintű elvárásainak kell megfelelni.

A felsőfokú zenei képzésnek két nagyobb iránya van: az előadó- és az alkotóművészet. Az utóbbin a hallgatókat nem a színpadi előadásra készítik fel; ilyen pl. a zeneszerzés, szolfézs (ma zeneismeretnek hívják), zeneelmélet, muzikológia. Pécsett csak elektronikus zenei médiaművész szakirányra jelentkezhettek a fiatalok. Zeneszerzést, jazz-zeneszerzést, muzikológiát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen lehet tanulni. Debrecenben zeneelméletet és zeneismeretet, Miskolcon csak utóbbit sajátíthatják el a felvett alkotóművészek. Az előadó-művészeti szakokra átlagosan egy-két főt vesznek fel, ezzel kerülve el a túlképzést és így kombinálva össze az intézményi keretszámot. A legnépszerűbb szakok továbbra is a klasszikus ének, zongora, és a hegedű.

A Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékén, ahol jazzmuzsikusképzés folyik, a dob szakra vették fel a legtöbb jelentkezőt 3 fővel. Az idei évben a Zeneakadémia hegedű szaka a legzsúfoltabb, ahol 11 fő fogja "húzni".

Akiket nem vettek fel, azok sajnos csak a következő tanévben jelentkezhetnek művészeti képzésre, ugyanis nem hirdetnek meg pótfelvételit az intézmények, hiszen így is hatalmas volt a túljelentkezés.

A jelentkezőknek nemcsak a felvételi követelményeivel, hanem a tanulmányok finanszírozásával is szembe kell nézniük. A legjobb helyzetben a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetre (SZE-ZMI) jelentkezők vannak, mert ott a legolcsóbb a költségtérítéses képzés, ugyanis itt félévente "csak" 165.000 forintot kell fizetniük a hallgatóknak. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen még hasonlóan baráti árú képzés folyik népi fúvós szakon, de ez is több mint duplája az előző összegnek.

A három legdrágább művészeti szak ma Magyarországon szintén a Zeneakadémia nevéhez fűződik, itt már az egymillió felett versenyeznek a számok. Harmadik helyen áll a klasszikus ének 1.260.000 forint, második az orgona szak, ahol 1.306.000 forint a féléves tandíj, az első helyen pedig a zeneszerzés szak áll 1.375.000 forinttal. Ezeket az összegeket három éven keresztül kellene fizetni évente kétszer. E három szak közül is csak egy helyre - klasszikus énekre - jelentkezett egy fő, viszont a statisztikából kiderült, hogy ezt a képzési formát nem indították el.

Összességében elmondható, hogy a számok megnyugtatóak, hiszen a túljelentkezés azt bizonyítja, hogy Magyarországon továbbra is sokan érzik hivatásuknak a művészeti pályát és ezáltal a kultúra mozgatórugóinak, a művészeknek az utánpótlása nem probléma az országban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.