Klasszikus

Művészeti nyáriegyetem Sárospatakon

2009.05.21. 17:07
Ajánlom
Hatodik alkalommal rendezik meg 2009. július 27. és augusztus 10. között a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát.

A sárospataki rendezvényen a legkülönfélébb énekes és hangszeres kurzusok mellett színészeti és képzőművészeti szekció is működik majd. Jelentkezni június 15-ig lehet.

Az idei évben a várakozások szerint 17 országból 150 diák és több mint 40 tanár vesz részt a Crescendo Akadémia kurzusain. Az Ének, Opera, Szóló hangszer (hegedű, brácsa, cselló, fuvola, oboa, fagott, trombita, kürt, gitár), Kamarazene és Zenekar, Karvezetés, Ifjúsági kamarazene, Zongora, Korrepetíció, Orgona szakok mellett Színészet és Képzőművészet műhely is működik majd.

A meghívott tanárok között olyan nemzetközi kiválóságok várják a hallgatókat, mint Judith Ermert-Robe (D) csellóművész, a genti Royal Academy of Music professzora, Julian Poore (GB) trombitaművész, az English Chamber Orchestra trombitása, valamint a világ legnevesebb operaházaiban fellépő Gwynne Geyer (USA) szoprán. A külföldi professzorok mellett a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanárai, köztük Lakatos György fagottművész, Kiss József oboaművész és Körmendi Klára zongoraművész tartják a foglalkozásokat.

A 2009-es jubileumi évben a nyári egyetem főként Joseph Haydn életművére összpontosít. A mesterkurzusok programjában zongoraszonáták, kamaraművek, versenyművek, szimfónia, oratórium és egy teljes opera, a Halászlányok (Le Pescatrici) szerepel.

A Crescendo Akadémia műhelyeinek munkája a Zempléni Fesztivállal közösen szervezett  koncertsorozatban csúcsosodik ki. Július 31. és augusztus 10. között kerül sor a Crescendo Napokra, ahol a művésztanárok és a kurzus legkiválóbb diákjai adnak elő. A koncertek helyszínéül a híres történelmi iskolaváros olyan reprezentatív helyszínei szolgálnak, mint a Rákóczi-vár, a Református Templom, illetve a Sárospataki Bazilika. A hangversenysorozatot záró operaelőadás pedig Tokaj városának színházában kap helyet augusztus 8-án és 10-én. Az ingyenes szóló- és kamarahangversenyekre mind az Akadémia, mind Sárospatak látogatóit várják.

A nyári akadémia szervezője az Ének a Nemzetekért Alapítvány, amelyet Timothy Bentch hozott létre. A Magyarországon élő amerikai származású énekművész vette fel a kapcsolatot az 1985-ben alapított nemzetközi Crescendo hálózattal. A Crescendóhoz csatlakozó művésztanárok a magas színvonalú zenei képzés mellett a diákok és tanárok közötti jó kapcsolat kialakulását kiemelten fontosnak tartják, és emberileg is segítik az előadó pályára készülő fiatal művészeket.

További információk az Alapítványról és a Nyári Művészeti Akadémiáról a magyar Crescendo társaság honlapján, a www.hungary.crescendo.org oldalon találhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.